elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estudiants de la UPV creen un velocímetre amb geoposicionament per a l'Hiperbaric Challenge 2018

Estudiants de la UPV creen un velocímetre amb geoposicionament per a l'Hiperbaric Challenge 2018
  • Estudiants i professorat del Grau en Tecnologies Interactives de la Universitat Politècnica de València cerquen oportunitats de col·laboració en projectes d'aplicació real

MÉS FOTOS
Estudiants de la UPV creen un velocímetre amb geoposicionament per a l'Hiperbaric Challenge 2018  - (foto 2)
Estudiants de la UPV creen un velocímetre amb geoposicionament per a l'Hiperbaric Challenge 2018  - (foto 3)
Estudiants de la UPV creen un velocímetre amb geoposicionament per a l'Hiperbaric Challenge 2018  - (foto 4)

El Grau en Tecnologies Interactives de la Universitat Politècnica de València, que s'imparteix en el Campus de Gandia, ha respost a una necessitat de l'IES Tirant lo Blanc de Gandia, per a millorar el cotxe inercial que estan construint, amb un objectiu clar: participar i si és possible guanyar, el concurs Hiberbaric Challenge 2018, una carrera de cotxes que es mouen gràcies a la inèrcia, en la qual participa per segon any consecutiu l'IES Tirant lo Blanc.

Els 11 equips finalistes de l'Hiperbaric Challenge, entre els quals s'explica l'equip de l'IES Tirant lo Blanc de Gandia, competiran per la Copa d'Espanya juntament amb la resta de pilots en la V edició de la carrera, a Burgos, el 22 i 24 de juny.

Asunción Pérez, professora del Grau en Tecnologies Interactives (GTI) de la UPV al Campus de Gandia, explica que des de l'IES Tirant lo Blanc de Gandia van contactar amb la Càtedra d'Innovació del Campus, perquè necessitaven un sistema de geoposicionament i un velocímetre. 'El sistema que han implementat els estudiants de primer curs del GTI utilitza un dispositiu que inclou tant el xip GPS com el xip GSM', detalla Asunción Pérez. 'D'altra banda, han programat tant el back-end com el front-end de l'aplicació web des de la qual es pot seguir la carrera. Aquesta aplicació és responsive, per la qual cosa ens podrem connectar des de qualsevol dispositiu, ja siga un ordinador, un telèfon mòbil o una tablet. La idea és que qualsevol persona puga connectar-se a la web app i veure en temps real la posició del cotxe durant la carrera', explica la professora. La Càtedra d'Innovació del Campus de Gandia de la UPV és organització col·laboradora del projecte.

 

Concurs Hiperbaric Challenge

La filosofia del Grau en Tecnologies Interactives de la UPV és única a Espanya: totes i cadascuna de les assignatures que es cursen tenen un enfocament pràctic, orientades a realitzar un projecte amb aplicació a problemes existents. Per açò, des del GTI no van dubtar a col·laborar, segons explica Asunción Pérez.

El Hiperbaric Challenge (HC) presenta un desafiament real a joves de 3er i 4art d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, mitjançant el disseny, construcció i prototipat d'un cotxe d'inèrcia real. En HC els equips, orientats per un professor i mentors, desenvolupen el seu talent i capacitat d'innovació, potencien el treball en equip, i descobreixen la seua vocació científica i tecnològica.

 

Equip de l'IES Tirant lo Blanc

Des de l'IES Tirant lo Blanc participen set estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior de Construccions Metàl·liques. Aquests estudiants han realitzat l'estructura del cotxe així com els sistemes de direcció, amortiment i frenat. El projecte es completa amb la col·laboració d'estudiants d'altres cicles formatius, com els d'Activitats Comercials que van aportar el pla de màrqueting i els estudiants del cicle de Prevenció de Riscos Professionals, que aporten el pla de prevenció.

Segons la professora Eva Cardona, del Departament de soldadura i caldereria de l'IES Tirant lo Blanc, es tracta d'una experiència molt enriquidora per a estudiants i professorat. 'Ens permet que els estudiants treballen en equip per a desenvolupar un projecte, en el qual ha d'haver-hi un responsable tècnic, un altre de comunicació, un tresorer i pilots; tenen la necessitat d'organitzar-se per a treballar, no solament en la construcció del vehicle sinó en el disseny, màrqueting, publicitat, visibilitat del projecte en les xarxes socials, així com aconseguir empreses patrocinadores o col·laboradores per a la construcció del cotxe', explica Eva Cardona. La professora comenta que són moltes les organitzacions que s'han ofert a ajudar-los i destaca que, guanyen o no la carrera, els estudiants ja han guanyat en el seu aprenentatge.

Pujar