elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El finançament autonòmic remou el Botànic a un any d'eleccions

El finançament autonòmic remou el Botànic a un any d'eleccions
  • Bonig (PP) demana a Puig la convocatòria de la comissió pel finançament

  • Compromís presenta en el Congrés una proposta idèntica a la que va presentar el PSOE en 2016 per a reformar el sistema

El clima preelectoral sobrevola ja els despatxos de la Generalitat, les diputacions i de tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Per si no fóra poc, l'agitat panorama polític nacional que ha acabat per desembocar en un nou govern socialista ha obligat a ressituar el punt de mira dels partits polítics en terres valencianes. Així, el PSPV ha aconseguit que, després de molts anys d'absència, hi haja veus valencianes en un Consell de Ministres, i de Ministres. Són les de Carmen Montón en la cartera de Sanitat i la de José Luís Ábalos en la de Foment. Mentre, les reivindicacions de l'agenda valenciana afloren davant un Govern que té les mans lligades a causa de la complexa aritmètica electoral que va portar al PSOE a la Moncloa.

Si bé és cert que hi ha hagut alguns grans anuncis en clau valenciana, com per exemple el compromís de no renovar la concessió de l'AP7 des de Tarragona fins a Alacant, feta per part del Ministre Ábalos, queden encara grans qüestions sense resoldre com és el sempre recurrent tema del finançament. És ací on el PSPV i el seu soci de govern en la Generalitat, Compromís, han començat a mesurar ja les seues forces. Prova d'açò són les declaracions del portaveu socialista en Les Corts, Manuel Mata, en les quals assegurava que el PSPV no anava a "consentir" que en els Pressupostos de 2019 hi haguera inversions a la Comunitat Valenciana per sota de la mitjana. En el mateix sentit Mata va assegurar que Pedro Sánchez sap que els valencians són els primers que estan "els primers de la fila", en referència a la necessitat de canviar un model de finançament de les autonomies que no destina la mateixa quantitat de diners per cada ciutadà per a pagar qüestions com la sanitat, l'educació o les tan reclamades infraestructures.

Compromís respon

Dies abans de les declaracions de Mata, el President del Govern havia reconegut en públic no tenir temps aquesta legislatura per a abordar el debat sobre finançament autonòmic, fet que ja ha sigut aprofitat per Compromís per a registrar una proposta idèntica a la del PSOE en 2016 amb la finalitat de reformar el sistema de finançament. Compromís, que va donar els seus vots a Sánchez per a desallotjar al govern del PP i Mariano Rajoy, no va exercir una posició de força encaminada a augmentar, pressupost mitjançant, les inversions a la Comunitat. El vot sense contraprestació li va valdre les crítiques de forces extraparlamentaries com Demòcrates o Som Valencians que van vore en l'actitud de Compromís una oportunitat perduda per a exercir de frontissa i obtindre recursos de la mateixa manera que fan el PNB o Coalició Canària.

L'acalorat debat que van mantindre els diputats de Compromís en la sessió de control al govern del passat dijous va posar de manifest que la tensió pel finançament serà una de les proclames principals en la campanya electoral autonòmica del pròxim any, on els de Mónica Oltra esperen superar a un PSPV rearmat que ja recupera discurs per l'esquerra i que comença a fer picades d'ullet –com el de l'AP7- als votants més valencianistes.

Per la seua banda, des de Ciudadanos assistixen atònits a un debat en el qual mai s'han sentit còmodes. La seua proposta de reforma del finançament no contempla una millora immediata de la qüestió valenciana sinó l'establir un nou sistema a nivell estatal que acabe, entre altres coses, amb el sistema de cupo i de fur del País Basc i Navarra. Mentre, la Comunitat Valenciana se seguix consolidant un any més com l'única regió que malgrat estar per sota de la mitjana del PIB estatal contribuïx a les arques de l'Estat per sobre de les seues possibilitats. Així les coses, els diputats valencians de Rivera, entre ells Toni Cantó, van anar durament criticats en el seu moment per no recolzar les esmenes als Pressupostos Generals presentades per Compromís i PSPV encaminades a millorar les inversions a la Comunitat Valenciana.

Finalment, des de la bancada popular seguixen centrats en el seu congrés intern i en la renovació que els ha de fer recuperar espai electoral des d'una posició d'oposició i davant un Ciudadanos vingut a menys després d'una època de creixement demoscòpic. No obstant açò, Isabel Bonig ha adoptat ja el paper d'oposició que tenien fa poques setmanes els socialistes valencians i ha demanat per carta el President Ximo Puig que convoque la comissió pel finançament, per a demanar al Govern d'Espanya que convoque al seu torn el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i que aborde en la seua ordre del dia la problemàtica del finançament.

Pujar