Castellano

Ferrovial perd 111 milions d'euros després de l'impacte del coronavirus

Ferrovial perd 111 milions d'euros després de l'impacte del coronavirus
  • La companyia va rebre 129 milions d'euros per dividends dels principals actius.

Ferrovial va aconseguir en el primer trimestre un Resultat Brut d'Explotació (RBE) de 75 milions d'euros, enfront dels -231 milions registrat en el mateix període de l'any anterior. Les vendes es van elevar a 1.379 milions d'euros, la qual cosa representa un creixement del 12%, gràcies a la major contribució del negoci de Construcció i el d'Autopistes. Els comptes també reflecteixen l'efecte de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, que s'ha notat a partir la segona meitat de març. Per part seua, el resultat net de la companyia va ser de -111 milions d'euros, degut principalment a l'impacte de COVID-19. En aquest punt, va destacar la contribució negativa d'Aeroports per posada en equivalència, la provisió de -39 milions d'euros destinada a iniciatives relacionades amb l'aplicació del Pla estratègic Horizon 24 i a l'impacte del resultat negatiu registrat per les activitats discontinuades a l'entorn de la pandèmia.

Ferrovial s'enfronta a la situació actual des d'una sòlida posició financera, ja que compta amb un nivell de liquiditat rècord. Excloent projectes d'infraestructures, se situa a tancament de març en uns 5.886 milions d'euros, incloent línies disponibles per valor de 283 milions d'euros. La caixa neta ex projectes d'infraestructures va ascendir a uns 1.645 milions d'euros (incloent operacions discontinuades).

D'altra banda, el Consell d'Administració ha decidit procedir al pagament del primer dividend aprovat per la Junta General d'Accionistes. El primer scrip dividend o dividend flexible suposa un preu de compra fix garantit de 0,312 €, o 71 drets per acció nova. Respecte al segon, s'ha inclinat per esperar a disposar de major visibilitat de l'evolució macroeconòmica i de l'impacte en les operacions de la societat.

L'empresa va ingressar en el període 129 milions d'euros per dividends repartits pels actius en els quals participa. La 407 ETR va repartir 312,5 milions de dòlars canadencs, que van reportar a Ferrovial 90 milions d'euros, i Heathrow va distribuir 100 milions de lliures, corresponent 29 milions d'euros a la companyia. A més, es van rebre 6 milions d'euros de resta d'autopistes i 3 milions d'euros dels projectes de la divisió de Serveis.

En el primer trimestre de 2020 es va produir generació de caixa neta per valor de 14 milions d'euros enfront del consum de 326 milions del mateix període de l'any anterior.

Impacte del COVID-19 i mesures adoptades

La divisió d'Autopistes, que va tindre un sòlid començament d'any, va veure com els trànsits van caure en les dues últimes setmanes de març a conseqüència de les mesures de confinament posades en marxa per a frenar l'expansió del virus a Europa i Amèrica del Nord. El trànsit de vehicles pesats es va mostrar més resilient, mentre es va reduir el de lleugers pel tancament de col·legis i l'increment del teletreball. En aquest context, la companyia està realitzant una revisió dels seus plans de despeses en tots els seus actius concessionals i contempla dur a terme diferents mesures de control, en funció de la duració de la situació actual.

El negoci d'Aeroports també es va veure afectat pel COVID-19. La reducció dels trànsits tant de Heathrow com en els Aeroports d'Aberdeen, Glasgow and Southampton (AGS), va provocar que es dugueren a terme una sèrie d'accions com reduir les operacions, redissenyar l'organització o cancel·lar els bons dels directius. A més, s'estan mantenint converses amb el Govern per a posar en marxa mesures addicionals. Amb tot, Heathrow compta amb els recursos necessaris per a continuar operant fins i tot sense passatgers durant almenys els pròxims 12 mesos.

Per part seua, en la divisió de Construcció l'impacte va ser limitat i, principalment, va afectar l'activitat a Espanya. Amb l'objectiu de mitigar els possibles efectes es van posar en marxa plans per a la reducció de despeses, l'ajust dels calendaris dels projectes per a recuperar les hores de treball perdudes, a més de la reclamació d'algunes compensacions dels costos per força major.

Aquesta crisi ha tingut efecte en l'activitat del negoci de Serveis a Espanya, un impacte que la companyia té previst mitigar a través de les diferents mesures de flexibilització que han posat en marxa els diferents governs.

A més, a nivell corporatiu la companyia segueix avant amb la reducció de costos proposada en el pla Horizon 24, que preveu una reducció de la despesa en 50 milions a l'any des de 2021. Ferrovial va realitzar una provisió de 39 milions d'euros a conseqüència d'això.

Pujar