elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Febrer de 2024 trenca quasi tots els rècords: és el segon més càlid del segle XXI i encara queda segle per davant

Febrer de 2024 trenca quasi tots els rècords: és el segon més càlid del segle XXI i encara queda segle per davant
  • Les temperatures van superar en 2,5 °C la mitjana normal del període de referència 1991-2020

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha fet públic el seu balanç climàtic del mes de febrer de 2024, un mes molt càlid i humit per al conjunt del país. S'ha tractat del tercer mes de febrer més càlid des del començament de la sèrie en 1961 —per darrere dels mesos de febrer de 2020 i 1990 —, i del segon més càlid del segle XXI.

TEMPERATURES

El mes de febrer ha sigut en conjunt molt càlid, amb una temperatura mitjana sobre l'Espanya peninsular de 9,6 °C. Això suposa un valor 2,5 °C per damunt de la mitjana d'este mes (període de referència: 1991-2020).


El mes va ser més càlid del normal en tota Espanya, especialment en àmplies zones del centre i est de Catalunya, els Pirineus, La Rioja, centre i sud d'Aragó, este de Castella-la Manxa, nord i centre de la Comunitat Valenciana, interior de la Regió de Múrcia, sud de Galícia i en punts de la serralada Cantàbrica. En totes estes àrees les temperatures mitjanes van estar 3 °C per damunt de la mitjana normal del mes. A Canàries, les anomalies van arribar als 4 °C en zones elevades, la qual cosa va convertir al passat mes en el febrer més càlid des que hi ha registres en l'arxipèlag.

Al febrer va haver-hi dos episodis càlids notables, amb temperatures màximes i mínimes molt per damunt dels valors normals: el primer es va estendre entre els dies 1 i 9, i el segon entre els dies 12 i 22. Va haver-hi un episodi fred, amb temperatures una mica per davall de les habituals per a l'època de l'any, especialment les màximes, entre els dies 23 i 29.

PRECIPITACIONS

El mes de febrer ha tingut caràcter humit quant a precipitacions, amb un valor de precipitació mitjana sobre l'Espanya peninsular de 69,6 l/m², valor que representa el 135% del valor normal del mes (període de referència: 1991-2020). S'ha tractat del vint-i-tresé mes de febrer més humit des del començament de la sèrie en 1961 i del nové del segle XXI.

Encara que febrer ha sigut entre normal i humit en quasi tota la Península, arribant a ser molt humit en el terç nord peninsular, Andalusia, Extremadura i alguns punts de Castella-la Manxa, s'ha tractat d'un mes sec o molt sec en el Llevant peninsular, Andalusia oriental, l'arxipèlag canari i part de l'arxipèlag balear.

Les majors precipitacions es van correspondre amb el pas de la borrasca Karlotta i es van donar a Pontevedra, que va registrar el valor més alt de la seua sèrie des de 1986, i Vigo/aeroport, que van registrar 66,2 l/m² i 51,6 l/m² el dia 8. Quant a la precipitació total del mes, en les estacions principals destaquen els 298,6 l/m² de Pontevedra, els 294 l/m² acumulats a Vigo/aeroport, els 255,1 l/m² de Santiago de Compostel·la/aeroport i els 206,6 l/m² d'Hondarribia/Malkarroa. En punts del sud de Canàries i de l'extrem sud-est peninsular, pràcticament no va ploure al llarg de tot el mes.

MÉS FOTOS
Febrer de 2024 trenca quasi tots els rècords: és el segon més càlid del segle XXI i encara queda segle per davant - (foto 2)
Febrer de 2024 trenca quasi tots els rècords: és el segon més càlid del segle XXI i encara queda segle per davant - (foto 3)
Pujar