elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos estudis valencians, entre els seleccionats per a millorar la prevenció, diagnòstic i tractament del COVID-19

Dos estudis valencians, entre els seleccionats per a millorar la prevenció, diagnòstic i tractament del COVID-19
  • Els projectes avaluaran tractaments antivirals, test diagnòstics amb nanotecnologia, reposicionament de fàrmacs utilitzats en altres indicacions i prevenció farmacològica en persones sense infecció

L'Institut de Salut Carles III (ISCIII) ha seleccionat i ha aprovat per al seu finançament sis nous projectes que abordaran aspectes preventius, diagnòstics i terapèutics del COVID-19, com a part del fons llançat pel Govern per a donar suport a la investigació entorn del coronavirus SARS-CoV-2 i a la malaltia que provoca.

Els sis nous estudis finançats, que s'uneixen als dos primers ja anunciats, responen de nou a l'objectiu principal d'impulsar estudis els resultats dels quals tinguen la suficient solidesa clínica com perquè puguen ser aplicats a curt termini en els pacients i en el Sistema Nacional de Salut. Els assajos que s'estan finançant compleixen amb la màxima d'incorporar a diversos centres de diverses autonomies, amb l'objectiu d'oferir una resposta el més global possible a la pandèmia.

Seguint un disseny basat en l'estratègia general que el ISCIII ha preparat en la investigació enfront del coronavirus SARS-CoV-2, aquests nous projectes abordaran aspectes preventius, diagnòstics i terapèutics del COVID-19.

D'una banda, dos dels assajos clínics ara finançats avaluaran un mínim de set tractaments diferents utilitzats en molts hospitals, per la qual cosa permetran prioritzar de manera científica entre les diferents opcions. Els altres estudis aborden nous test diagnòstics basats en la nanotecnologia, el reposicionament de fàrmacs utilitzats en altres indicacions i un assaig clínic de prevenció farmacològica en persones que no han tingut infecció pel SARS-CoV-2.

Aquests sis nous assajos se sumen als dos primers ja aprovats i finançats, que ja estan en desenvolupament i que analitzen, respectivament, l'ús combinat de fàrmacs antivirals amb bloqueantes de la hiperinmunidad en estadis precoços de la malaltia i la utilització de plasma amb anticossos de pacients ja curats. En els huit estudis finançats de moment, el ISCIII ha invertit 2,6 milions dels 24 milions que té el Fons COVID-19 per a sufragar investigacions.

Assajos

Dos dels estudis aprovats reforçaran l'anàlisi de tractaments antivirals, un àmbit que ja està desenvolupant un dels primers assajos finançats pel Fons COVID19.

En el primer, la investigació compararà tres diferents esquemes de tractament amb diversos medicaments antivirals (hidroxicloroquina, lopinavir-ritonavir i la combinació entre *hidroxicloroquina i azitromicina). Està liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Paz de Madrid (*IdiPaz) i en ella participaran més de 30 hospitals de diverses comunitats autònomes.

El segon dels assajos amb antivirals s'emmarca en l'estudi internacional Solidarity de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), estarà protagonitzat per l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de Madrid i compararà l'eficàcia comparada dels medicaments remdesevir, ritonavir/lopinavir, hidroxicloroquina i interferó beta. L'objectiu final és trobar com més de pressa millor els millors tractaments per a la malaltia, ajudant amb això a reduir l'heterogeneïtat dels protocols terapèutics que els diferents hospitals espanyols estan utilitzant.

El tercer assaig estarà liderat per l'Hospital Universitari d'Elx i estudiarà el tractament amb una dosi setmanal d'un fàrmac (mefloquina, en forma de pastilla, que només serà necessari ingerir una vegada a la setmana) com a mètode de prevenció per a no desenvolupar la malaltia. Aquest abordatge quimiopreventivo, l'efecte del qual es compararà amb el de placebo, cerca evitar que població sana contraga el COVID-19, gràcies a una opció denominada quimioprofilaxi pre-exposició. Hospitals de les províncies d'Alacant, Múrcia i Madrid participaran en l'assaig.

Respecte al quart assaig, analitzarà un medicament, denominat defibrotide, per a tractar de reduir el distrés respiratori, que és la principal complicació pulmonar del COVID-19 i la responsable que molts pacients precisen de tractament en unitats de vigilància intensiva. Es tracta del primer dels estudis finançats pel Fons COVID-19 que avalua el reposicionament d'un fàrmac, és a dir, l'ús d'un medicament ja utilitzat en altres patologies per a tractar la malaltia per coronavirus. Aquest assaig el lidera l'Institut Murcià d'Investigacions Biomèdiques (IMIB) i espera comptar amb la participació de centres a Catalunya, Castella Lleó, Madrid i, a nivell internacional, amb hospitals dels Estats Units, Israel i Itàlia que ja han mostrat interés a col·laborar amb l'assaig.

El cinqué projecte, que liderarà l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA), investigarà l'ús d'una alternativa al propofol com a anestèsia per als pacients que precisen d'intubació. L'estudi comprovarà si el sevoflurano pot substituir al propofol, garantint la seua mateixa eficàcia i seguretat i, a més, aportant una reducció del temps necessari d'intubació gràcies a les seues propietats anti-inflamatòries. En aquest assaig participen també centres de Madrid, País Basc i València.

L'últim dels assajos aprovats en aquesta segona ronda de finançament del Fons COVID19 està liderat per físics de la Fundació Institut Madrileny d'Estudis Avançats en Nanociència (IMDEA-Nanociència). És un estudi que busca confirmar l'eficàcia d'un nou test de diagnòstic ràpid que permetria reduir el temps d'espera que requereixen les proves per PCR i que, gràcies a una nanotecnologia que permet el tintat en les mostres del pacient, facilitaria i agilitaria la lectura dels resultats del test.

Pujar