elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com estalviar en les compres nadalenques i evitar la famosa 'costa' de gener?

Com estalviar en les compres nadalenques i evitar la famosa 'costa' de gener?
    MÉS FOTOS
    Com estalviar en les compres nadalenques i evitar la famosa 'costa' de gener? - (foto 2)

    Són dies frenètics de compres, d'omplir cistelles de menjars, de preparar el menú nadalenc, d'ultimar regals... Elperiodic.com ha entrevistat al president de l'Associació Valenciana de Consumidors (AVACU), Fernando Moner, que ens ha donat les claus per a omplir la cistella de Nadal de forma intel·ligent a l'hora de preparar el menú per als nostres invitats. També ens ha donat consells per als patges que van de cap durant estos dies. Trau llibreta, paper i pren nota!

    No podem començar l'entrevista sense fer-li la pregunta que més es repetix hui. Li ha tocat a vosté la Loteria?

    La loteria em va tocar en el moment en què vaig entrar en este treball encara que des del punt de vista econòmic, per desgràcia, no. Però el bo és que ha sigut repartit i que s'hagen beneficiat els que més ho necessitaven.

    I quins consells pot donar a estos afortunats a què sí els ha tocat?

    El primer, no deixar-se portar per estes primeres hores on els bancs segurament els van a intentar vendre productes financers de qualsevol tipus, és important que s'assessoren bé. A l'hora de cobrar-ho, si són participacions, han de donar el nom i el dni de totes les persones amb els que vagen a repartir-ho per a evitar després que Hisenda els puga exigir impost de successions i donacions. També cal tindre en compte que si són premis de més de 2.500 euros la retenció serà del 20% i, sobretot, recomane racionalitat i responsabilitat a l'hora de gastar-ho.

    Gastarem molt esta campanya nadalenca?

    En el sondeig que vam fer a 200 famílies en el mes de Novembre ens donaven dades que reflectixen optimisme. Jo crec que l'activitat econòmica i de consum es va a incrementar respecte a altres anys però no arribarem a dades d'abans de la crisi econòmica. Cal tindre en compte que la crisi ens ha portat molta més racionalitat i responsabilitat als consumidors. Des d'AVACU demanem que siga un consum responsable, que comprem basant-mos en el que tenim en la butxaca i sabent que al gener vamos a haver de continuar pagant la hipoteca, la llum, l'aigua.

    És recomanable aprofitar les ofertes d'última hora o és millor ser previsor?

    Ací cal diferenciar. Si parlem de productes frescos i portarem unes bones mesures de congelació es poden avançar les compres perfectament. Si parlem de productes que sabem que es van a acabar i que la seua demanda en estes dates es multiplica, és millor planificar i comprar-ho amb antelació. A més cal tindre en compte que hi ha productes substitutius i no val la pena gastar-se un 30% més que el preu habitual.

    Una altra cosa a evitar és la deixalla d'alimentaris. Posarem en marxa la campanya no al poal, es pot visitar la pàgina web noalcubo.org on està tota la informació. Per molt que complimentem als nostres invitats, el fet de que es queden coses en el plat és el pitjor des del punt de vista econòmic, social, mediambiental. Per tant consumirem amb cap i evitant desperdiciar aliments.

    Ens podem fiar de les ofertes que veiem durant estos dies en els aparadors?

    El consumidor és qui millor informació té per a saber si és una rebaixa real. No s'ha d'anar només un dia a l'any a l'establiment, s'ha d'anar diverses a l'any, comparar preus i així sé si m'estan intentant vendre gat per llebre o m'estan fent una rebaixa real. En qualsevol cas crec que el comerç valencià és prou respectuós amb els drets dels consumidors i si algun consumidor veu que li estan intentant prendre el pèl s'ha de posar en contacte amb nosaltres.

    Respecte a la compra online, com fer-la amb seguretat?

    Amb la crisi la compra online ha crescut i és important que tinguem en compte diversos punts bàsics. El primer comprar en webs que estiguen encriptades si donarem les dades bancàries. Açò vol dir que en l'enllaç pose https o que porten un cadenat o una clau i així sapiem que és una compra segura. A més hi ha una normativa sobre el comerç electrònic i tenim drets per a tornar la compra si no ens agrada. En qualsevol cas i davant del dubte, el consumidor pot contactar amb Avacu i nosaltres els informarem dels avantatges, els drets i les obligacions.

    En un estudi recent heu detectat més de 70 euros de diferència en el preu del mateix joguet segons la botiga. Què significa açò a l'hora de comprar i decidir on fer-ho?

    La diferència de preu és bona perquè el consumidor ha de visitar diferents comerços i veure on està en millors condicions el que està buscant. El factor preu és important però no ha de ser el que ens indique definitivament la compra perquè potser volem servicis o garanties addicionals. I una cosa important per als patges: queda poc per al dia 25 de desembre però per al dia 6 de gener queden més dies. Per tant cal concretar amb l'establiment les possibilitats de canvi del producte i guardar els tíquets de factura.

    Pujar