elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els empresaris valencians adverteixen: Reduir la jornada laboral tindrà efectes negatius sobre la nostra productivitat i competitivitat

Els empresaris valencians adverteixen: Reduir la jornada laboral tindrà efectes negatius sobre la nostra productivitat i competitivitat
  • La CEV ha mostrat la seua preocupació per l'evolució de l'activitat i l'ocupació en el sector manufacturer després de conéixer-se les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA)

La CEV realitza una valoració positiva de les dades corresponents a l'última Enquesta de Població Activa en termes generals, però mostra la seua preocupació per l'evolució de l'activitat i l'ocupació en el sector manufacturer. En la Comunitat, igual que en mitjana nacional, puja el nombre d'actius i ocupats. I, a més, a diferència de la trajectòria mostrada en el conjunt nacional, descendeix el nombre d'aturats. No obstant això, enfront de l'avanç d'ocupació en el conjunt d'Espanya, el número d'ocupats en les branques manufactureres de la Comunitat descendeix en taxa anual, sobretot a la província de Castelló.

En el tercer trimestre el nombre d'actius ha augmentat un 3,12% en la Comunitat Valenciana respecte al trimestre anterior, sumant 79.500 persones, amb avanços en tots els sectors. A nivell nacional este increment se situa en el 1,27%. En paral·lel, el número d'ocupats a nivell autonòmic ha avançat en 80.700 persones i el nombre de persones desocupades ha retrocedit en 1.200 persones. A conseqüència d'estes variacions, la taxa d'atur ha disminuït fins al 11,79%, situant-se lleugerament per davall de la mitjana nacional (11,84%).

Durant el tercer trimestre la Comunitat se situa com la regió en la qual més augmenta l'ocupació en termes absoluts i la segona en termes relatius, amb un increment del 3,60% en taxa trimestral (superior a l'avanç en mitjana nacional, del 0,99%). El nombre d'aturats ha retrocedit un 0,39% a nivell autonòmic, mentre que en mitjana nacional puja un 3,35%.

Tots els sectors registren increments en l'ocupació durant el tercer trimestre a nivell autonòmic. Destaca l'avanç trimestral de l'ocupació en el sector de la construcció (6,99%), i de la indústria (6,77%). En termes anuals l'ocupació avança en construcció (13,55%) i en serveis (7,47%) mentre baixa en agricultura i en indústria.

A nivell provincial l'ocupació puja en taxa trimestral en les tres províncies en termes agregats. A València avança en tots els sectors, destacant per la seua intensitat la pujada en el sector agrícola i constructor. Per part seua, Alacant registra una reculada en el número d'ocupats en agricultura, que s'ha vist compensat amb l'avanç en la resta de sectors, majoritàriament en indústria. A la província de Castelló l'ocupació baixa en el sector serveis mentre puja en la resta de sectors productius, destacant els avanços trimestrals en agricultura i en indústria.

Per tipus d'ocupador, tant el sector privat com el sector públic en la Comunitat mostren un major dinamisme que a nivell nacional. L'ocupació privada avança un 3,92% en taxa trimestral (2,82 punts més que en mitjana nacional), i l'ocupació pública creix un 1,96% (enfront del 0,48% en el conjunt d'Espanya). Amb tot això, l'ocupació privada representa un 83,88% de l'ocupació total en la Comunitat, una xifra 0,5 punts superior a la mitjana nacional (83,38%). En els últims dotze mesos l'ocupació pública ha avançat en la Comunitat en 7.100 persones (1,94%) i el privat en 122.900 persones (6,74%).

En paral·lel, l'atur descendeix en la Comunitat en 1.200 persones, que equivalen a una caiguda del 0,39% en taxa trimestral. En termes relatius l'atur baixa en tots els sectors productius excepte en agricultura, a conseqüència de la intensa pujada de l'atur en el sector primari de la província de València. La reducció de l'atur en el tercer trimestre ha sigut més significativa en el sector de la construcció, a nivell agregat, i en les tres províncies. El nombre de persones en cerca d'ocupació agrupades en el “col·lectiu sense ocupació anterior” ha registrat un avanç significatiu en la xifra absoluta d'aturats.

En termes anuals la Comunitat és la sisena regió en descens de l'atur en termes relatius, i el fa amb més intensitat que en mitjana nacional. No obstant això, esta reducció no ha sigut homogènia entre les seues tres províncies. Comparant amb el tercer trimestre de 2019 (com a referència pre COVID-19), la taxa d'atur ha descendit en la Comunitat 2,12 p.p., però a Castelló ha pujat 2,05 p.p.. Neutralitzant l'efecte de les persones subjectes a ERTEs, la taxa d'atur en el sector manufacturer de Castelló ha pujat entre el tercer trimestre de 2019 i el seu homònim de 2023 en 2,35 p.p..

Per això, tenint en compte l'alentiment de l'economia en el seu conjunt, tant regional com nacional i global, la CEV trasllada la seua preocupació per les conseqüències que podria tindre sobre l'activitat productiva i l'ocupació la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores, sense reducció salarial, inclosa en l'Acord PSOE-Sumar.

El nombre màxim d'hores a treballar en una setmana laboral ha de quedar en mans dels convenis laborals o acords entre empresa i treballador, de manera que siga possible adaptar els ritmes d'activitat. A més d'efectes negatius sobre la productivitat i la competitivitat de les diferents branques i empreses en el sector privat, la proposta de reduir la jornada laboral, lluny de crear més ocupació, suposaria incidir encara més en l'augment de costos que no totes les empreses poden assumir.

No és una mesura que puga aplicar-se de manera uniforme en el conjunt del teixit empresarial. Dir el contrari és populista i irresponsable. Com també ho és anunciar una mesura d'este calat sense tindre en compte l'opinió dels agents socials, posant en escac el diàleg social.

Pujar