elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Educació aborda la salut mental de l’alumnat adolescent amb ‘Som imprescindibles’

Educació aborda la salut mental de l’alumnat adolescent amb ‘Som imprescindibles’
  • Els vora 110.000 alumnes de 2n i 4t de l’ESO rebran tallers dissenyats per psicòlegs clínics i s’impartiran en 717 instituts sostinguts amb fons públics

  • Unes guies per a treballar en les tutories i un videoclip musical d’empoderament dels adolescents completen el programa ‘Som imprescindibles’

MÉS FOTOS
Educació aborda la salut mental de l’alumnat adolescent amb ‘Som imprescindibles’ - (foto 2)

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha presentat  a la comunitat educativa valenciana, i a diferents representants institucionals i d’entitats vinculats a la salut mental de la població adolescent, el programa ‘Som imprescindibles’, adreçat a l’alumnat de 2n i 4t de l’ESO.

L’encarregada d’explicar el programa ha estat la directora general d’Inclusió Educactiva Raquel Andrés, que ha destacat que “des del departament que dirigeix la consellera Raquel Tamarit abordem de ple la salut mental de l’alumnat adolescent i l’empoderem. ‘Som imprescindibles’ s’activa aquest curs a les aules amb l’ajuda de psicòlegs i guies específiques per a mirar de cara un tema que de cap de les maneres ha de ser tabú: la salut mental i les maneres d’evitar pensaments i conductes autolesives del nostre alumnat adolescent”, i ha afegit: “Però, no només això, dona elements i recursos a l’alumnat adolescent perquè siga conscient de com són d’importants totes i cadascuna d’aquestes persones joves per a la nostra societat”.

Així mateix, la directora general ha destacat que “aquesta no és una qüestió singular del nostre territori, sinó que s’emmarca en una tendència global, a la qual s’ha sumat un element central: les seqüeles emocionals que han quedat pels durs moments de la pandèmia i la seua repercussió en els adolescents, que durant dos duríssims anys van veure entrebancada la seua joventut”.

Sessions amb personal psicòleg i guies d’acompanyament

“Per a dur a terme el programa, totes les accions estan centrades en la proactivitat de l’alumnat”, ha explicat Raquel Andrés.

Els eixos d’actuació es basen en tallers dinàmics impartits per psicòlegs en totes les classes de 2n i 4t de l’ESO del sistema educatiu valencià, guies per a aprofundir en el treball socioemocional en les tutories i un tema musical d’empoderament dels joves perquè el facen seu a tots els centres educatius.

L’elaboració dels tallers i les guies d’acompanyament han sigut elaborades per tres psicòlegs clínics: Blanca Gallego, Xavier Sebastián i Antonio Felipe.

Durant l’últim semestre del curs es posaran en marxa els tallers a totes les aules de 2n i 4t de l’ESO del nostre territori. Cada sessió tindrà una durada de 2 hores. Rebran, per tant, aquestes dinàmiques vora 110.000 alumnes adolescents implicats en les dinàmiques. Seran 12.968 alumnes de les comarques de Castelló; 56.738, de les de València, i 40.218, de les d’Alacant.

Hi haurà 50 psicòlogues i psicòlegs que cobriran els 716 centres sostinguts amb fons públics que imparteixen 2n i 4t de l’ESO: 88 instituts sostinguts amb fons públics de les comarques de Castelló; 403, de les de València, i 225, de les comarques d’Alacant.

Primer, els psicòlegs es coordinaran amb els equips directius dels centres i després es distribuiran per a interactuar en cada classe: “La dinàmica de treball amb l’alumnat permetrà que elles i ells se senten protagonistes i que puguen expressar qüestions relacionades amb la salut mental en un context segur i distés. A més, permetrà la detecció d’intencions i necessitats d’acompanyaments individuals”, ha comentat Andrés.

A continuació, es passa a la fase de treball de les guies, de les quals fan ús el professorat tutor, les persones orientadores, les persones coordinadores d’Igualtat i Convivència i el professorat interessat de cada centre: “Els psicòlegs clínics que han elaborat les guies les han concebudes com a material didàctic per al professorat. No són guies per a psicòlegs, són materials perquè el nostre professorat aprofundisca en la continuïtat dels temes tractats als tallers”, ha explicitat la directora general d’Inclusió Educativa.

El programa ‘Som imprescindibles’ es durà a terme durant dos cursos. D’aquesta manera, l’alumnat que aquest curs està en 1r i 3r de l’ESO el pròxim curs tindrà també l’acompanyament del programa quan passen respectivament a 2n i a 4t. A més, es pot prorrogar automàticament dos cursos més.

‘Som imprescindibles’, videoclip

El programa també compta amb un vídeo musical que arribarà a tots els instituts valencians. Aquest videoclip té com a protagonistes alumnes de l’IES Arabí de l’Alfàs del Pi. Hi han estat també els autors de la lletra que dona sentit al programa amb el treball que han fet a classe amb el professor de música. Per a aquest tema musical, s’ha comptat amb la música i la veu del grup de música MO’Roots.

Actuacions de la Conselleria d’Educació en matèria de salut mental de l’alumnat

“Des de fa 7 anys, la Conselleria treballa intensament en el reforç, la reestructuració, l’ampliació de personal especialitzat i la formació del professorat per a donar resposta a reptes socials com el que presentem”, ha afirmat Raquel Andrés.

També s’ha fet referència a la normativa sobre inclusió educativa per a atendre la situació específica de cada alumna i de cada alumne, “perquè no tots van a classe amb la mateixa situació socioeconòmica i socioemocional. Cada alumne és un món. Cada alumna és irrepetible i viu situacions molt concretes”.

S’ha recordat el reforç de la figura de les persones orientadores als centres educatius. També la creació de les unitats de convivència i conducta dins de les unitats educatives d’orientació, conformades per diferents professionals específics i atenent els centres educatius valencians.

Així mateix, s’ha recordat el funcionament del protocol de prevenció de conductes autolítiques i de suïcidis que la Conselleria du a terme amb equips de supervisió en cada centre per estar-hi alerta.

A més, en breu, es publicarà el nou decret d’igualtat i convivència per a implementar més accions que reforçaran el concepte de centres educatius segurs per a fer front a qüestions d’assetjament i ciberassetjament, abusos o problemes familiars d’una manera integral, perquè són motius que provoquen posteriorment conductes amb anomalies, angoixes i tensions.

“A tot això cal sumar un altre element imprescindible: l’acompanyament i la formació del professorat en qüestions de competència socioemocional. No només amb cursos que ja fem des del Cefire, sinó amb el disseny conjunt amb el Comissionat de Salut Mental de la Generalitat d’itineraris formatius dins de l’aula”, ha conclòs Raquel Andrés.

Pujar