elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mar i terra de Dénia en el “Settembre Gastronomico” de Parma

Mar i terra de Dénia en el “Settembre Gastronomico” de Parma
  • El xef Miquel Ruiz fascina amb polp i moniato

MÉS FOTOS
Mar i terra de Dénia en el “Settembre Gastronomico” de Parma - (foto 2)
Mar i terra de Dénia en el “Settembre Gastronomico” de Parma - (foto 3)
Mar i terra de Dénia en el “Settembre Gastronomico” de Parma - (foto 4)

El festival gastronòmic “Settembre Gastronomico” de la ciutat italiana de Parma ha dedicat el cap de setmana passat una jornada a la cuina de Dénia i la Marina Alta i al projecte de la Ciutat Creativa de la UNESCO, reconeixement que també té la capital de la regió Emilia-Romagna. El xef Miquel Ruiz va sorprendre l’auditori amb una preparació que utilitzava com a base el polp sec i el moniato. L’ocasió s’ha aprofitat igualment per a renovar i ampliar el conveni de col·laboració entre les dos ciutats.

La mostra de cuina va tindre lloc dissabte en el Laboratorio aperto, un espai dedicat a la innovació i a l’experimentació en l’àmbit de la cultura de l’excel·lència agroalimentària, situat en el complex monumental del monestir de Sant Pau. El xef Miquel Ruiz va preparar davant el públic un plat que havia batejat com “Mar i Terra” i que utilitzava dos productes tradicionals de la dieta popular de la Marina Alta: el polp sec i el moniato.

Era una preparació senzilla, però tocada per la creativitat del cuiner del Baret de Miquel i amb un relat que va despertar l’interés dels presents: polp sec passat per la flama i moniato torrat al forn, a la manera tradicional, presentats d’una manera original, amb les llesques del polp introduïdes en un talls practicats sobre el moniato i que, segons, Miquel Ruiz, representava l’hàbitat del polp, amagant-se entre les roques de la costa. Una ametla tendra marinada coronava cada platet de la degustació.

Per la vesprada, en la plaça del Borgo delle Cucine, es va dedicar una ponència a la ciutat de Dénia i al seu projecte com a Ciutat Creativa de la UNESCO. Van intervindre l’alcalde, Vicent Grimalt, el tècnic de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, Enric Gil, i el cuiner Miquel Ruiz, que va oferir una nova degustació del seu plat de polp i moniato. L’acte va ser introduït pel regidor de Ciutat Creativa de Parma, Marco Bosi, i presentat pel gastrònom Paolo Tegoni.

Més col·laboració Dénia-Parma

Durant la visita a la ciutat italiana, l’alcalde de Parma, Michele Guerra, i l’alcalde Dénia, Vicent Grimalt, van signar en l’ajuntament parmesà un acord de col·laboració que venia a refermar i ampliar el que ja havien subscrit ambdós ciutats fa uns anys.

El renovat conveni manifesta la voluntat de les dos parts d’unir forces i competències en un context internacional que consideren ric en oportunitats per a potenciar les respectives peculiaritats a partir de l’interés pel turisme gastronòmic que comparteixen.

Les dos ciutats també reforçaran interaccions i sinèrgies en la recíproca participació en esdeveniments i activitats turístiques, etnogastronòmiques, culturals i firals organitzades pels respectius ajuntaments.

Dénia i Parma mantenen una estreta col·laboració des de la seua incorporació, ambduess l’any 2015, a la xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO. Parma ha participat en diferents edicions del festival D*na, s’han fet intercanvis de formació d’estudiants i juntes han impulsat el màster universitari transnacional europeu Food City Design. D’altra banda, Dénia ha sigut invitada habitualment a participar en els festivals gastronòmics que ha vingut organitzant Parma i que ara s’han concentrat tots en el mes de setembre amb una programació diversa que inclou showcookings, tallers, debats, ponències, cinema, mostres de productes i un gran sopar a l’aire lliure, la Cena dei Mille, que serveixen cada any els xefs més reputats de la ciutat. Enguany, a més de Dénia, també han participat les Ciutats Creatives de la Gastronomia Alba (Itàlia) i Tessalònica (Grècia).

Pujar