elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nova publicació científica sobre la figura del geòleg Daniel Jiménez de Cisneros

Nova publicació científica sobre la figura del geòleg Daniel Jiménez de Cisneros
  • La presentació del llibre “Daniel Jiménez de Cisneros. Centenario de sus trabajos sobre geología y paleontología de la sierra de Crevillent” serà el divendres 24 a les 20.15 hores a la Casa de Cultura

MÉS FOTOS
Nova publicació científica sobre la figura del geòleg Daniel Jiménez de Cisneros - (foto 2)

S'acaben de complir els dos mesos des de la inauguració de l'exposició organitzada per l'Ajuntament de Crevillent entorn del paleontòleg Daniel Jiménez de Cisneros, i després d'haver passat ja unes 2.500 persones per la mostra en nou setmanes, un nou acte ve a sumar-se a la sèrie d'esdeveniments programats per a recuperar de l'oblit la labor que aquest destacat investigador va desplegar sobre la serra de Crevillent.

Ara és el torn d'una nova publicació que porta per títol “Daniel Jiménez de Cisneros. Centenario de sus trabajos sobre geología y paleontología de la sierra de Crevillent”, en aquest cas un volum editat per l'Ajuntament de Crevillent, igual que les anteriors publicacions i coordinat pels comissaris de l'exposició Ana Satorre i Daniel Belmonte.

El llibre compta amb quinze articles dels quals han pres part una vintena d'autors. En ells s'aborden diferents aspectes relacionats amb la figura de Jiménez de Cisneros així com amb la serra de Crevillent. Entre els autors figuren els nets del paleontòleg, Consuelo, Miguel i Federico, els qui aborden diferents àmbits i facetes relacionats amb el seu avi.

El treball del professor Agustín Guzmán llança llum sobre una de les etapes menys conegudes fins ara de Jiménez de Cisneros: els seus dotze anys a Gijón. Al seu torn, el professor de la Universitat d'Alcalá i president de la Reial Societat Espanyola d'Història Natural, Alberto Gomis, analitza els nombrosos treballs de Jiménez de Cisneros publicats en el butlletí de la citada societat.

La professora de la Universitat de València, Ana Márquez, al costat del doctor en Geoarqueología F. Javier Molina, revisen els treballs de Jiménez de Cisneros sobre el Triàsic alhora que donen a conéixer noves dades per al registre fòssil del Triàsic alacantí. La exdirectora de l'IES Jorge Juan, diputada a les Corts Valencianes i premi Maisonnave 2017, Lola Mollá, repassa una part important de la història de l'IES Jorge Juan per l'especial vinculació que Cisneros va mantindre amb aqueixa institució.

Els professors de la Universitat d'Alacant José E. Tent-Manclús, Carlos Lancis i José F. Baeza detallen part del material fotogràfic generat per Jiménez de Cisneros i Paul Fallot en relació amb les seues investigacions sobre la serra de Crevillent, sent especialment nova la presentació de les fotografies del geòleg francés P. Fallot. Aquests mateixos autors, ara en col·laboració amb altres dos investigadors de la mateixa universitat, Antonio Estévez i Salvador Falces, analitzen la serra de Crevillent prestant especial atenció als seus materials juràsics.

El exrector de la Universitat d'Alacant i exsecretari d'Estat d'Universitats i Recerca, Salvador Ordóñez, al costat de la investigadora del “Instituto de Geociencias” (IGEO) del CSIC, M. Ángeles García del Cura, presten especial atenció als treballs de Jiménez de Cisneros sobre la serra de Crevillent, contextualitzant la seua labor en el marc de la investigació desenvolupada per altres geòlegs i paleontòlegs.

Els professors de la Universitat de València Juan Usera, Jordi Guillén i Carmen Alberola realitzen la seua aportació estudiant els “foraminíferos del Cerro de Castro”, en l'àrea de “la Garganta” de Crevillent. El treball de la professora Emerenciana Pastor, partint de la seua tesi doctoral, analitza les tècniques interpretatives en l'ensenyament de la Geologia de camp, posant-les en relació amb l'excursionisme científic-didàctic practicat per Jiménez de Cisneros en el primer terç del segle XX.

Tanquen la sèrie de treballs els dos articles elaborats pels coordinadors del volum, Ana Satorre i Daniel Belmonte, en col·laboració amb el doctor en Geoarqueología F. Javier Molina: el primer d'ells en relació amb el centenari dels treballs publicats per Jiménez de Cisneros sobre la serra de Crevillent en la revista Ibèrica, mentre que el segon, parteix d'una revisió de les aportacions de Jiménez de Cisneros al Triàsic de la serra de Crevillent així com d'una síntesi regional per al mateix període i els pemitix per primera vegada l'existència de diferents nivells amb “rizaduras d'onatge” o “ripple marks”, que permeten una aproximació a l'ambient que va caracteritzar a aquestes terres fa ara 220 milions d'anys.

Aquest llibre, prologat pel doctor Leoncio López-Ocón, de l'Institut d'Història-CSIC, compta a més amb la presentació del Director Territorial d'Educació Cultura i Esport, David Vento. Divendres que ve a les 20.15 hores tindrà lloc la presentació a la Casa Municipal de Cultura “José Candela Lledó”, mentre que dilluns 27, a les 20.00 hores, es presentarà en la Seu de la Universitat d'Alacant, al costat de la presentació per primera vegada a Alacant d'altres materials relacionats amb Jiménez de Cisneros i preparats per a l'ocasió.

Després de quasi un any de treball per a preparar aquest volum, els propis coordinadors de la publicació així com el regidor de cultura, Jesús Ruiz i l'alcalde de l'Ajuntament de Crevillent, José Manuel Penalva, es congratulen del resultat obtingut, ja que suposa una aportació realitzada des de diferents perspectives tant al coneixement de la figura de Jiménez de Cisneros, com de la pròpia geologia i paleontologia de la serra de Crevillent, a la investigació de la qual va consagrar el nostre geòleg alguns dels seus més destacats treballs.

Pujar