elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Crevillent destaca per damunt d'altres municipis de la comarca en l'ús i competència del valencià

Crevillent destaca per damunt d'altres municipis de la comarca en l'ús i competència del valencià
  • Segons l'estudi realitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), a Crevillent, el valencià està reconegut com el segon element cultural més representatiu de la localitat, solament superat per “l'art i l'arquitectura”

  • A més, cal destacar que a Crevillent 7 de cada 10 persones usen el valencià de manera quotidiana i 9 de cada 10 ho entén

La Regidoria de Cultura de l'Excm. Ajuntament de Crevillent i l'Agència de Promoció del Valencià estan molt sensibilitzats davant la problemàtica de l'estudi realitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), ‘Enquesta sobre l'ús i el coneixement del valencià i les actituds lingüístiques al Baix Vinalopó’, sobre l'ús del valencià al Baix Vinalopó, ja que ha revelat un nivell de coneixement baix al Baix Vinalopó (Elx, Santa Pola i Crevillent), al mateix temps que mostra la pèrdua de transmissió de la llengua pròpia entre les famílies, i que per això, es va perdent generació rere generació.

No obstant això, Crevillent registra uns resultats de competència i ús del valencià que destaquen per damunt d'altres municipis de la comarca. Segons l'estudi de l'AVL, dirigit per Lluís Català, professor de la Universitat d'Alacant, a Crevillent, el valencià, amb un 38’3%, supera en quasi 10 punts al castellà, amb 28’9%, com a llengua inicial de conversa. A més, cal destacar que en el municipi crevillentí, el 57’5% identifica al valencià com a llengua pròpia (39’9% identifica exclusivament el valencià com a llengua pròpia i el 17’6% restant identifica com a llengua pròpia tant el valencià com el castellà), 7 de cada 10 persones usen el valencià diàriament i 9 de cada 10 ho entén. Per tant, davant les dades de l'estudi, la regidora de l'àrea de cultura, Mónica San Emeterio, destaca com a “positiu el balanç extret, però és clar, que encara queda molt per millorar i treballar per a fomentar l'ús del valencià en la localitat”.

Ja en 2021 la tècnica de l'oficina d’AVIVA va acudir a una reunió a València en la qual es plantejava aquesta problemàtica i les conclusions de la reunió van ser les següents:

  • Conscienciar a la ciutadania i el conjunt d'agents socials i polítics de la salut tan precària del valencià.
  • Instar els poders públics perquè elaboren plans transversals d'equitat lingüística que fomenten l'ús del valencià de manera urgent.
  • Reforçar la normativa per a garantir la igualtat lingüística i argumenta la presència del valencià en tots els àmbits.
  • Millorar la coordinació entre les administracions i els agents de la normalització en pro d'igualtat lingüística.

Per això, l'oficina de promoció del valencià a Crevillent té els següents objectius:

  • Promocionar i facilitar l'ús del valencià, llengua històrica i pròpia de Crevillent, dins de l'àmbit municipal.
  • Dinamitzar i impulsar l'ús del valencià tant a l'interior de l'Ajuntament com de promoure l'ús del valencià socialment a través de la realització de campanyes específiques de promoció i sensibilització lingüística.
  • Informar i orientar a les persones interessades sobre com aprendre valencià, on es poden fer cursos de llengua, quins són els recursos que es poden trobar en Internet per a aprendre i usar el valencià amb normalitat.
  • Informar sobre els exàmens de certificació (JQCV, CIEACOVA, EOI) i sobre les subvencions que convoca anualment la Generalitat Valenciana per al foment i ús del valencià.

Des de l'oficina de AVIVA i la Regidoria de Cultura s'estan arribant a cap una sèrie d'activitats per a impulsar l'ús del valencià a Crevillent entre les quals es troben les següents:

  • ‘Voluntariat pel Valencià’ amb 2 edicions d'èxit, amb una gran participació, i una 3a edició que es durà a terme en breu.
  • Obres de teatre en valencià tant per a adults com per a xiquets i xiquetes.
  • Concurs DE VIVA VEU fomentant així la participació dels centres escolars de la localitat amb lectura en veu alta de valencià, a més de fer-se càrrec de totes les despeses que pot ocasionar el certamen, tant local com autonòmic.
  • Totes les publicacions editades per l'Ajuntament i textos d'exposicions es traduïxen al valencià.
  • Es va fer un estudi sobre tota la cartelleria de la localitat i s'està procedint a la seua correcció.
  • Cursos de valencià avalats per la Universitat Miguel Hernández d'Elx en la seua VII edició.
  • Es dona solució a diferents queixes que la població fa arribar a l'oficina sobre el dret d'ús del valencià en diferents instàncies públiques.
  • Actualització en web dels recursos en línia d'autoaprenentatge del valencià.
  • Elaboració d'una guia per a l'ús de la llengua de qualitat en l'administració local, que s'ha fet arribar a tots els departaments de l'Ajuntament.

Tal com apunta la regidora de Cultura, Mónica San Emeterio, “malgrat les dades recopilades per l'estudi realitzat per Lluís Català, a Crevillent es pot dir que l'ús del valencià és bastant elevat i, com consta en l'estudi, el valencià està reconegut com el segon element cultural més representatiu en la localitat per darrere de l'art i l'arquitectura. Per això, cal destacar que el compromís de la Regidoria de Cultura és continuar amb les estratègies que fomenten el coneixement i ús del la llengua valenciana, implicant entitats cíviques i socials de la localitat. Sense oblidar, que en aquest punt, des del Consell Etnogràfic Municipal també s'aposta per la recopilació de la manera de parlar de Crevillent i el seu estudi”.

Pujar