elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El bust d’Alejandro Lerroux, el protagonista del segon capítol de «Universo Benlliure»

El bust d’Alejandro Lerroux, el protagonista del segon capítol de «Universo Benlliure»
  • L’ex president del Partit Republicà Radical, que va arribar a ser president del Consell de Ministres en tres ocasions entre 1933 i 1935

La Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Crevillent, juntament amb el Museu Municipal “Mariano Benlliure”, difon el segon capítol del cicle de documentals contemplats en la producció audiovisual titulada “Universo Benlliure”, la iniciativa amb la qual es pretén difondre el patrimoni artístic del qual gaudix el citat museu. En aquesta ocasió, la peça escultòrica seleccionada és el bust d'Alejandro Lerroux, president del Partit Republicà Radical, qui va arribar a ser president del Consell de Ministres en tres ocasions entre 1933 i 1935 i qui va encarregar a Mariano Benlliure la realització en bronze del seu bust.

El director del Museu “Mariano Benlliure”, Julio Trelis, apunta que “Benlliure va donar vida i expressió als retrats que va fer per a una gran quantitat de membres de la societat: monarquia, aristocràcia, polítics, personatges del món de l'economia, de la ciència, de les arts… podent dir que es va convertir en el notari de la societat del seu temps”. Entre els encàrrecs realitzats, destaca precisament els encàrrecs de mandataris com el de l'ex president del Partit Republicà Radical Alejandro Lerroux, qui va ser president del Consell de Ministres entre els anys 1933 i 1935. “La mirada intensa, la proporció i el detall són els trets de la producció artística de Benlliure que es manifesten en esta obra”, ressenya Trelis, qui subratlla que “l'obra està firmada en 1934 i porta la marca de la fosa Mir i Ferrero de Madrid”.

Trelis manifesta que “en el Museu comptem amb un bon nombre d'esbossos i motles en escaiola que ens il·lustren del procés escultòric de les obres fins a arribar a la matèria definitiva, adquirint estos algeps un gran valor perquè són essencials per a conéixer el procés creatiu i els passos en la realització de les obres”. El director del Museu explica sobre el bust realitzat en bronze de Lerroux que “possiblement la fosa en bronze és el procés més complicat per a realitzar una obra escultòrica”. Així, la tècnica amb la qual es realitza es denomina “a la cera perduda” i es tracta d'una tècnica plenament emprada en l'escultura grega, encara que amb orígens en l'Edat del Coure i que ha anat perdurant fins als nostres dies.

El director del Museu ha conclòs en recordar, durant la seua intervenció en este capítol, que “Marí Benlliure va ser un escultor molt hàbil que va utilitzar pràcticament tots els materials en escultura i la producció artística de la qual es caracteritza per una molt variada temàtica, si bé la seua fama la va adquirir gràcies als retrats i els monuments públics”.

Pujar