elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Creix la contractació d'estiu en la Comunitat Valenciana però per davall de la mitjana nacional

Creix la contractació d'estiu en la Comunitat Valenciana però per davall de la mitjana nacional
  • L'estiu generarà a la regió prop de 58.000 contractes, un 1,4% més que l'any passat

Randstad, l'empresa de recursos humans número 1 a Espanya i en el món, ha publicat les seues previsions de contractació de cara a la pròxima campanya d'estiu. Per a dur a terme aquesta anàlisi, ha tingut en compte les dades dels sectors de comerç, transport, turisme, hostaleria i entreteniment, que són els que tradicionalment impulsen la incorporació de professionals durant aquest període.

Randstad preveu que la campanya d'estiu generarà 57.750 contractes en la Comunitat Valenciana, un 1,4% més que en 2022, quan es van signar 56.936. L'increment experimentat en la comunitat serà nou dècimes menor a la mitjana nacional (2,3%). Pel que fa a volums de contractació, el registrat en la Comunitat Valenciana suposarà el 11,4% del total de tot el país.

Contractació a l'estiu per comunitat i variació amb l'any passat
A nivell provincial, València, amb 30.120 signatures, liderarà els volums de contractació de la Comunitat Valenciana, mentre que Alacant i Castelló registraran 20.210 i 7.420 contractes respectivament. Pel que fa a variació respecte a la passada campanya, València (2,1%) i Alacant (1,4%) registraran increments, i Castelló, l'únic descens (-1%).

La campanya d'estiu deixarà més de mig milió de contractes a Espanya
En el conjunt del país, l'estiu deixarà al voltant de 507.090 contractes, un 2,3% més que fa un any, quan es van rubricar 495.694. Aquest volum de contractació és inferior al registrat l'estiu anterior de l'entrada en vigor de la reforma laboral, el de l'any 2021, concretament un 4% menys, ja que el nombre total de contractes s'ha vist reduït per les noves fórmules i per la dinàmica de contractació indefinida que ha introduït la nova normativa.

Evolució de la contractació en la campanya d'estiu
Quan s'analitza la sèrie històrica es detecta que, des de 2013, el volum de contractes a l'estiu no ha deixat de créixer, fins a obtindre en 2019 la major xifra del període estudiat, 621.736 signatures. Però la irrupció de la pandèmia va provocar que aquest indicador del mercat laboral es desplomara, registrant 369.966 signatures. A l'any següent, el volum es va recuperar amb un notable creixement del 42,8%, per a des de llavors moderar-se per efecte de la reforma laboral.

És una gran notícia per al nostre mercat laboral que, malgrat la incertesa econòmica i les modificacions introduïdes per la reforma laboral, la campanya d'estiu continue llançant previsions tan positives.

Pel que fa a sectors, el 37,4%, dels contractes correspondran a les activitats relacionades amb hotels i allotjaments, seguides per la logística, amb un 28,9%. Això significa que dos de cada tres contractes que se signen aquest estiu serà en un d'aquests dos sectors. Els segueixen el comerç (15,6%), els restaurants (14,9%) i oci i entreteniment (3,3%).

Respecte a l'any passat, el sector que més creixerà serà el dels hotels (66,6%), seguit per l'oci i l'entreteniment (42,7%) i la restauració (37,3%). Ja registrant caigudes se situa el comerç (-30,7%) i la logística (-27,3%).

Contractació a l'estiu per sector
Les previsions realitzades per Randstad també han tingut en compte com es comportarà la contractació aquest estiu segons cada autonomia. Extremadura (26,3%), la Regió de Múrcia (20,2%) i Castella-la Manxa (16%) registraran els majors increments en comparació amb la campanya d'any passat, seguides per Astúries (15,5%), Galícia (13,2%), Andalusia (12,5%) i Cantàbria (11,6%).

Registrant augments d'un dígit, però encara per damunt de la mitjana nacional (2,3%), es troben Castella i Lleó (7,7%), La Rioja (5,2%) i Euskadi (4,5%). Altres increments, inferiors a la mitjana del conjunt del país, tindran lloc en la Comunitat Valenciana (1,4%) i Aragó (0,8%).

D'altra banda, els arxipèlags experimentaran les majors caigudes quant a contractació aquest estiu, en concret, un 19,1% menys a Balears, i un 16,6% a Canàries.

Segons explica Valentín Bote, director de Randstad Research, això succeeix perquè “ja que el turisme és molt actiu en aqueixes comunitats, en comptes de signar contractes nous durant la campanya, es fan crides als treballadors amb contracte fix discontinu, per la qual cosa aqueixa caiguda no suposa pèrdua del dinamisme del sector”.

També registrant caigudes, encara que més moderades, es troba la Comunitat de Madrid (-5,7%) i Navarra (-1,6%).

A nivell provincial, Cadis (37,9%), Granada (31,5%), Segòvia (30,3%) i Guadalajara (29,1%) registraran els majors creixements de la contractació a l'estiu respecte a l'any passat. Per part seua, les majors caigudes tindran lloc a Tenerife (-17,9%), Las Palmas (-15,5%), Barcelona (-10,6%) i Sevilla (-6%).

En termes absoluts, l'informe de Randstad destaca que Andalusia (102.910), Catalunya (74.260), la Comunitat Valenciana (57.750) i la Comunitat de Madrid (55.060) són les regions on s'incorporaran més professionals, ja que acumulen el 57% del total de contractacions que tindran lloc aquest estiu.

Disponibilitat, experiència i ràpida adaptació al lloc
Com és habitual, en aquesta campanya estival, les empreses necessitaran professionals amb poc marge de temps, ja que el mercat i les seues demandes evolucionen de manera àgil. Per tant, es busquen perfils amb una alta disponibilitat i adaptació ràpida al lloc, preferiblement amb experiència prèvia en el sector en el qual desenvolupen la seua activitat.

A més, és recomanable que els professionals, independentment de la seua situació, no perden de vista les competències i habilitats més demandades en el mercat laboral i continuen formant-se per a millorar la seua ocupabilitat.

D'altra banda, el mercat laboral del nostre país té com un dels seus principals problemes el de l'escassetat de talent, que provoca que les empreses tinguen problemes per a trobar als professionals que s'ajusten a les seues necessitats.

Per a evitar-ho, és recomanable que els ocupadors siguen conscients de què és el que demanden els professionals a l'hora de buscar una empresa on treballar. És el cas de l'informe Randstad Employer Brand Research, que indica que la conciliació se situa en el segon lloc entre les demandes dels treballadors, per darrere únicament del salari. D'aquesta manera els treballadors espanyols valoren cada vegada aspectes relacionats amb la qualitat de vida, com l'ambient de treball, la seguretat laboral i el desenvolupament professional.

Pujar