elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts aproven tramitar la reforma del Consell Jurídic Consultiu proposada per Podem

    Les Corts Valencianes han aprovat tramitar la proposició no de llei presentada pel grup parlamentari Podemos-Podem que, entre altres qüestions, pretén que la capacitat d'elecció de membres del Consell Jurídic Consultiu i de la presidència d'aquest òrgan estatutari es trasllade en exclusiva a les Corts Valencianes. Solament s'ha oposat el Partit Popular.

    La proposta de Podem planteja modificar diversos preceptes de la Llei 10/1994, de 19 de desembre, de creació del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, amb l'objecte de garantir els principis d'independència, transparència, publicitat i la regeneració democràtica.

    La modificació legal planteja que tots els i les membres del Consell siguen triats per majoria qualificada de Les Corts Valencianes i que siga també el Parlament autonòmic el que determine per majoria absoluta quina persona de les triades ostenta la Presidència d'aquest òrgan. Igualment la reforma que es planteja vés-la pel compliment del principi de paritat de gènere en la composició de l'òrgan.

    La portaveu adjunta d'aquest grup parlamentari, Fabiola Meco, ha destacat que aquesta iniciativa respon a la necessitat d'enfortir i aprofundir la transparència, la publicitat i la regeneració democràtica en tots els espais públics i institucions.

    Actualment, ha recordat Meco, dels sis membres electes, la meitat ho són pel Consell i l'altra meitat pels Corts. "Nosaltres – ha destacat-- plantegem anar més enllà i que tots els membres siguen triats pels Corts". Al seu judici, "el seu fonament democràtic seria inqüestionable si tots els seus membres anaren triats per l'òrgan de representació democràtica de les valencianes i els valencians".

    Així mateix, Podem proposa elevar els anys d'exercici professional requerit als seus membres a 15 anys, i defensa que aquest exercici siga efectiu. Es planteja un únic mandat de sis anys no renovable, i preveu la creació d'un tràmit de compareixences públiques davant de la Comissió parlamentària corresponent i amb caràcter previ a la votació en ple de les diferents candidatures.

    Podem planteja també la inclusió entre les facultats del CJC del control de les proposicions de llei i l'exigència de la realització d'una memòria d'activitat per a remetre-ho a Consell i a Corts.
    Meco també s'ha referit als membres nats d'aquest òrgan i ha recordat que a pesar que Podem va presentar una iniciativa per a retallar els privilegis que contempla la Llei d'Estatut dels expresidents, entre elles, la seua possibilitat de formar part d'aquest òrgan de forma automàtica en deixar la presidència, però, ha recordat, "lamentablement, estem en minoria sobre aquest tema, i aquesta Càmera s'ha acurat a deixar clar que la majoria està d'acord a mantenir l'estatut dels expresidents amb els privilegis que estan previstos en l'actual regulació".

    EXPRESIDENTS CONDEMNATS O INVESTIGATS

    Ha recordat que hi ha alguns expresidents del PP investigats o condemnats per corrupció. És el cas de José Luis Olivas, expresident condemnat per frau fiscal i encausat encara en el cas*Bankia i les operacions de Bancaixa en el Carib mexicà; el de Francisco Camps, investigat per l'organització de la F-1 a València o el recentment conegut cas d'Eduardo Zaplana, investigat en el curs de l'operació Lezo.

    Meco ha conclòs assenyalant que "la situació complicada en la qual vivim, particularment en el territori valencià, marca que els polítics no estan per a mirar-se el melic sinó per a fer reformes de calat que milloren la vida de la ciutadania i la qualitat democràtica de les institucions públiques, que no ho oblidem, que no ho obliden, són de tots".

    Pujar