elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell deu 5,4 milions d'euros a les entitats valencianes de discapacitat

Discapacitats sense cobrar les ajudes a la Comunitat Valenciana
Discapacitats sense cobrar les ajudes a la Comunitat Valenciana
  • Cocemfe CV afirma que està en joc la supervivència del tercer sector social de la discapacitat de la Comunitat Valenciana

COCEMFE CV i les seues tres federacions territorials a Alacant, Castelló i València ha denunciat que les entitats valencianes del tercer sector social de la discapacitat segueixen sense cobrar les subvencions aprovades pel Consell fa tres mesos destinades a la realització de programes de foment de l'autonomia personal per a persones amb discapacitat, aprovades per decret de concessió directa davant l'emergència sociosanitària per la pandèmia.

En la mateixa línia, denunciava ahir aquesta situació el Comitè d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV).

COCEMFE CV ha assenyalat que una vegada publicat tant el decret de penjador legal com el del decret concret de concessió directa de les subvencions ordinàries en discapacitat 2020, “s'havia d'haver procedit amb diligència ràpida tot el procés administratiu pertinent per a fer el pagament, per un import global de 5.467.390 euros; en els comptes de les entitats socials de discapacitat”. Així, l'entitat ha qualificat la demora com a “imperdonable”. L'administració valenciana deu un total d'1.263.000 euros a les 44 associacions integrades en COCEMFE CV que han obtingut fons per a desenvolupar 65 programes i projectes.

El president de l'entitat, Juan Mondéjar, ha destacat la situació límit en la qual es troben algunes entitats: “Està en joc la supervivència del tercer sector social de la discapacitat i l'atenció a les persones beneficiàries i les seues famílies, les beneficiàries d'aquests programes, que ja han començat a patir dificultats davant la falta de pagament d'aquestes subvencions”.

“No podem oblidar que el tercer sector social de la discapacitat naix per a ocupar-se de les persones amb discapacitat i les seues famílies”, ha incidit Mondéjar, qui recorda que aquest col·lectiu ha sigut “molt damnificat i castigat per la pandèmia”.

La meitat de les entitats ha hagut de reduir els seus serveis

Segons COCEMFE CV, el 70% de les seues entitats integrades que reben aquesta subvenció, està experimentant dificultats per a afrontar les despeses corrents de l'associació; un 20% ha hagut de recórrer a endeutament a través de crèdits bancaris, la qual cosa genera interessos; i un 25% esgotarà en 2020 els fons propis.
Un 28% de les entitats ha hagut de reduir els serveis que presta i un 14% està tenint dificultats per a afrontar el pagament de les nòmines. Amb igual percentatge se situen aquelles que ja han hagut de rescindir algun contracte.

“La lentitud i la burocràcia administrativa estan trencant amb aqueixa línia de sostenibilitat ràpida i segura amb la qual s'havien conformat aquests decrets de concessió directa”, han valorat des de COCEMFE CV, al mateix temps que ha assegurat que s'estan fent front a totes les despeses extraordinàries derivats de la pandèmia sense cap ajuda.

Des de l'entitat han explicat també que les entitats del sector social de la discapacitat “han hagut d'afrontar el desenvolupament dels seus programes i serveis enguany amb els onze mesos de fons propis”. “Una quarta part haurà esgotat aquests fons propis en tancar el present exercici, amb la fragilitat que suposa això de cara a un 2021 que es preveu també complicat”, ha valorat l'entitat.

Esforç per a garantir l'atenció a l'especial vulnerabilitat

Les entitats del sector social de la discapacitat estan fent enormes esforços per mantenir els serveis a les persones amb discapacitat i al personal tècnic en un context on la labor de les entitats és més necessària que mai per l'especial vulnerabilitat de les persones beneficiàries.
Tal com aclareix l'entitat, aquest decret de concessió directa que va a les entitats és per al desenvolupament de programes de persones amb discapacitat i problemes de salut mental. S'atendria persones amb discapacitat, sent aquestes les beneficiàries reals i directes d'aquestes ajudes.
La Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana (COCEMFE CV) és una organització no governamental sense ànim de lucre nascuda en 1991 el principal objectiu del qual és la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i orgànica, així com la promoció de la seua plena inclusió i participació en la societat. Aquesta entitat d'utilitat pública aglutina els esforços i activitats de les tres federacions provincials i les 100 associacions que la integren.

Pujar