elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell estudia el model de formació professional del País Basc per a millorar la inserció laboral

El Consell estudia el model de formació professional del País Basc per a millorar la inserció laboral
    MÉS FOTOS
    El Consell estudia el model de formació professional del País Basc per a millorar la inserció laboral - (foto 2)
    El Consell estudia el model de formació professional del País Basc per a millorar la inserció laboral - (foto 3)

    El Consell estudia el model de formació professional del País Basc per a millorar la inserció laboral, després de la segona jornada de treball que ha mantingut la delegació del Servei Valencià d'Ocupació i Formació, encapçalada pel secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, i la directora general de Planificació i Estudis, Eva Hernández al País Basc amb els responsables d'Educació d'aquest Govern, Jorge Arévalo, i d'Ocupació, Arteaga i Muro.

    Cal recordar que la formació professional basca s'ha convertit en una referència a nivell nacional ja que es caracteritza per la seua adaptació constant a l'evolució de les tecnologies en la indústria i la seua eficaç resposta a la demanda de nous perfils professionals que reclamen les empreses.

    La inserció laboral en els cicles formatius de País Basc és aproximadament del 80%, molt superior a la mitjana espanyola, i en els cicles del sector industrial aplega el 100%.

    Per açò, el Consell està interessat a estudiar les característiques i les estratègies d'implantació del model de formació professional del País Basc.

    Per al secretari autonòmic d'Ocupació i Formació, Enric Nomdedéu, la posa en comú de recursos i experiències entre les administracions dels diferents territoris "és fonamental para per a la creació de noves polítiques públiques i la millora del mercat de treball".

    Durant la visita, el Servef i el Govern basc han intercanviat dades i anàlisis sobre polítiques socials i de formació per a l'ocupació.

    D'aquesta manera, el Consell vol estudiar el model de formació professional basc integrat que es caracteritza per un enfocament més pràctic: es treballa per projectes, se centra en la resolució de problemes, el treball en equip, etc.

    El Servei Valencià d'Ocupació està prenent mesures per a impulsar aquest tipus de formació demandada en el mercat laboral i, per aquest motiu, s'ha reunit amb el responsables d'aquest Govern per a conèixer, de primera mà, com és l'organització de les accions formatives a País Basc.

    En el marc d'aquesta col.laboració, la delegació del Servef ha visitat Tknika, un centre específic dedicat a la creació d'estratègies de FP i a la promoció de la innovació aplicada i els nous mètodes d'aprenentatge.

    Des de fa temps, les polítiques del Servef s'orienten a la creació de programes mixts que combinen la formació i el treball remunerat, com a forma d'entrada al mercat laboral, però s'estan estudiant nous models: "És important adaptar-se als canvis del mercat laboral, que evoluciona constantment", ha declarat el secretari autonòmic d'Ocupació i Formació.

    Amb aquestes actuacions de cooperació amb altres serveis d'ocupació, el Servef pretén "facilitar i ampliar l'impacte de les mesures per a respondre a les necessitats laborals i formatives de la ciutadania i les empreses", ha exposat Enric Nomdedéu.

    La reforma de l'oferta formativa del Servef

    El Servef està immers en un procés d'adequació de la seua oferta formativa a les noves necessitats del mercat de treball. "No podem seguir oferint la mateixa formació que fa deu anys perquè les demandes del mercat laboral no són les mateixes", ha opinat Enric Nomdedéu.

    Des de l'any passat, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació ha incorporat peticions empresarials a la seua oferta de cursos para persones desocupades. Aquesta nova oferta formativa inclou cursos lligats als nínxols de mercat emergents com l'economia verda, que engloba sectors com l'agricultura ecològica i l'eficiència energètica, o la seguretat informàtica.

    Per a conèixer les necessitats de l'empresariat valencià, el Servef ha format un grup de treball al costat de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i la Conselleria d'Educació, que es reuneix una vegada al mes per a analitzar els perfils i titulacions necessàries dels nous empleats i adequar, en conseqüència, l'oferta formativa.

    "Consisteix, bàsicament, en què les empreses expliquen quines necessitats tenen de certificació de competències perquè es convoquen els cursos pertinents", ha explicat Nomdedéu.

    Pujar