elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell deixa en mans dels ajuntaments la implantació de la taxa turística

El Consell deixa en mans dels ajuntaments la implantació de la taxa turística
  • Els tres grups del Botànic han presentat una proposta de mesures fiscals que serà voluntària i municipal

Els grups parlamentaris del Botànic, Partit Socialista, Compromís i Unides Podem, han registrat en Les Corts Valencianes la Proposició de Llei valenciana de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible. La norma, que contempla mesures destinades a la promoció, impuls i desenvolupament del turisme sostenible, comença així la seua tramitació parlamentària.

Es tracta de la taxa turística, una mesura que xoca frontalment amb l'oposició, que es nega en rotund a la seua implantació. No obstant això, els partits del govern continuen avant amb aquesta taxa que serà voluntària i que hauran de decidir els ajuntaments si s'aplica o no.

La diputada socialista Trini Castelló ha celebrat l'aprovació d'un instrument “flexible, que assegura la cogobernanza entre les administracions i el sector”. “La nova figura impositiva que es crearà serà voluntària i municipal, és a dir, que seran els ajuntaments els qui decidiran si la implanten o no”, ha destacat, i ha assegurat que “el document que es registra hui atén el context complex i canviant que ha deixat la pandèmia i, ara, la guerra a Ucraïna”. “Tenim clar que la prioritat absoluta és la recuperació i, per això, hem introduït una moratòria d'un any en la seua aplicació des que s'aprove en Les Corts, així com exempcions fiscals per als viatges de l'Imserso, els congressos científics o esdeveniments esportius, les persones menors de 16 anys o les persones amb discapacitat”, ha afirmat. A més, Trini Castelló ha destacat que el recaptat es destinarà a millorar els serveis per als i les visitants, a més de la promoció de la Comunitat Valenciana, i ha afegit que les tarifes que s'estableixen són justes, progressives i es regulen en funció de la mena d'establiment. “L'objectiu sempre ha sigut impulsar el destí Comunitat Valenciana i per això el dotem d'un instrument que augmenta la competitivitat dels nostres municipis”, ha conclòs.

La síndica de Compromís en Les Corts, Papi Robles, ha manifestat que "l'acord botànic sobre la taxa turística significa un esforç de generositat per totes les parts. Acordem partir de la base d'una taxa que fora municipal, voluntària, i que cada ajuntament poguera adaptar a la seua situació, i així ho hem fet. Perquè es tracta de donar aquest instrument als ajuntaments i que després siguen ells els qui decidisquen què fan". "Així, la taxa és una bona mesura, ja que donem l'oportunitat als municipis de tindre més recursos que podran invertir en ajudes a l'habitatge en barris tensionados pel turisme, però també a millorar els propis equipaments que usen els turistes i que repercutirà en més competitivitat. I és un nou exemple d'unitat i de diàleg del Botànic, de com trobar punts en comú i seguir l'exemple altres països d'Europa". Robles ha recordat que "és una política que és present en tot el nostre entorn. En el sud d'Europa, només Xipre no té una taxa turística. La resta de països sí que la tenen en diferents modalitats; en tota Europa 21 de 30 països la tenen. Però a més, el nostre acord sorgeix d'un procés de diàleg amb tots els agents. Hem rebut el suport i les aportacions dels treballadors, també dels veïns i veïnes, i també hem dialogat amb els que s'oposen a aquesta mesura. El diàleg sempre és important".

Per part seua, el portaveu adjunt d'Unides Podem Esquerra Unida, Ferran Martínez, ha considerat que “parlem d'una eina regenerativa, una política verda que avança en la transformació, en fiscalitat mediambiental i ens acosta a les polítiques de les capitals europees més avantguardistes”. Aquesta proposició de llei, ha afirmat, ha comptat amb un procés d'escolta amb els municipis i la societat civil per a la seua redacció final, introduint mesures de transparència i perquè els ajuntaments compten amb plena autonomia en la seua aplicació. Així, ha ressaltat que “té un contingut i definició molt flexible en la seua aplicació”. Es tracta, ha agregat, “d'un mecanisme que entra en perfecta coherència amb el procés de transformació i recuperació que iniciem aquest 2022 i generarà recursos que permetran als municipis reparar les externalitats negatives que produeix el turisme, ens permetrà cuidar els nostres barris, les nostres ciutats, el nostre patrimoni cultural i fomentarà un turisme de qualitat i sostenible, alguna cosa que millorarà l'estada del turista i la pròpia oferta turística de la Comunitat”.

La taxa planteja exempcions

La taxa planteja nou exempcions a la seua aplicació, entre elles les estades dels menors de 16 anys, les motivades per la salut o les de competicions esportives oficials; una quota diària que va des dels 50 cèntims de les pensions i els cámpings fins als dos euros dels hotels de luxe i una limitació de set dies.

Pujar