elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell col·labora amb Ford en la realització de projectes de desenvolupament experimental i de I+D+i en el sector de l'automoció

  • Aquests projectes s'ajusten als objectius de Política Industrial de la Generalitat que estableix l'impuls de la I+D+i i les TIC com a motors de la competitivitat

  • Aquestes inversions comporten un ús intensiu de capital tecnològic i millora de la productivitat i de la qualificació de l'ocupació

  • Els tres convenis suposaran ajudes per un total de 9 milions d'euros, formació per a uns 3.300 treballadors del sector i 3 o 4 ocupacions indirectes per cada ocupació generada o mantinguda

El Ple del Consell ha autoritzat tres convenis de col·laboració entre la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la planta Ford d'Almussafes per al desenvolupament de projectes de desenvolupament experimental i de I+D+i en el sector de l'automoció. Es preveu una ajuda total de 9 milions d'euros.

Un dels convenis concedeix ajudes per a desenvolupar tres projectes de I+D sobre desenvolupament i validació d'una nova línia de prototips de vehicle Kuga, una nova línia de prototips de motors I4 (GTDI), una altra de prototips dels vehicles Galaxy i S-Max Vignale, i altres desenvolupaments dels vehicles per a la finalització del projecte iniciat en exercicis anteriors (Smax, Galaxy).

Un altre dels convenis destina ajudes per a inversions sostenibles vinculades al procés de fabricació de motors o vehicles, i un tercer conveni concedeix ajudes per al desenvolupament i implementació d'un sistema intel·ligent que monitorice en temps real el procés d'aprovisionament de peces.

Aquests projectes s'ajusten als objectius de Política Industrial de la Generalitat, que estableix l'impuls de la I+D+i i les TIC com a motors de competitivitat, així com l'adopció d'estratègies de desenvolupament sostenible i la generació de condicions favorables per al creixement empresarial i l'atracció d'inversions internacionals.

Aquest tipus de polítiques i inversions comporten un ús intensiu de capital tecnològic, el foment de la utilització de maquinària i desenvolupaments experimentals, millora de la productivitat, una millora de la qualificació de l'ocupació, que repercutirà en les empreses i pymes localitzades a la Comunitat Valenciana del sector de l'automoció i a més millorar la sostenibilitat mediambiental dels processos de la factoria.

Adquirir noves qualificacions

Els projectes contribuiran al fet que el personal de Ford a Espanya i també dels seus proveïdors, adquirisquen noves qualificacions com a conseqüència dels nous processos, les noves tecnologies desenvolupes o empleades, i l'increment de la complexitat.

Com a exemple, s'ha produït un augment significatiu de les activitats de formació contínua en l'àrea industrial d'Almussafes, havent-se impartit només en 2015 al voltant de 375 cursos enfocats principalment a noves tecnologies i capacitacions, en els quals han participat aproximadament uns 3.300 treballadors de diferents empreses i sectors. En 2016 s'estima que la generació de formació puga seguir la línia de 2015.

En els últims anys, Ford ha realitzat una aposta decidida per la Planta d'Almussafes, assumint 2.300 milions d'euros d'inversió en el període 2011-2015, la major inversió industrial en la història d'Espanya.

Açò ha suposat una transformació completa de la factoria d'Almussafes per a la producció de vehicles de segments d'alt valor afegit, sent la primera planta a Espanya a fabricar vehicles d'alta gamma i la primera planta que produeix un model híbrid.

Aquest procés de transformació de la planta ha generat un increment de nous treballadors i d'ocupació qualificada. La repercussió en les pymes i empreses del sector és notable també, estimant-se que per cada ocupació generada o mantinguda, es creen altres 3 o 4 indirectes.

Contractació i desenvolupament de proveïdors locals

En aquest sentit, una part important de les actuacions i tecnologia aplicada en el procés de transformació s'ha realitzat mitjançant la contractació i el desenvolupament dels proveïdors locals, especialment en l'àmbit de desenvolupaments tecnològics, sistemes, i creació de valor afegit, on pymes i empreses tecnològiques valencianes han desbancat a potents proveïdors industrials d'altres països (especialment d'Alemanya).

En aquest sentit, ha de ressaltar-se que dins del Cluster de l'Automoció de la Comunitat Valenciana estan associades 42 pymes d'origen valencià, l'activitat principal del qual gira entorn de la col·laboració en els projectes d'inversió, i de I+D amb Ford Espanya, S.L., la xifra de facturació total dels quals agregada ascendeix a l'import 231,70 milions d'euros i empren a 1.924 treballadors.

Pujar