elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell aprova el nou model públic d'assistència a les víctimes del delicte

El Consell aprova el nou model públic d'assistència a les víctimes del delicte

    El Consell ha aprovat el decret pel qual es crea la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

    La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que 'es tracta d'un projecte pioner a Espanya, dissenyat per a atendre a les víctimes d'un procés delictiu amb més eficàcia al llarg de tot el procés judicial, fins i tot quan aquest haja conclòs, si fóra necessari '.

    Oltra ha insistit que 'per a aquest Govern, el suport, l'assistència i l'atenció integral a les víctimes del delicte és una prioritat, per la qual cosa hem d'assegurar-nos que els que pateixen un fet delictiu tenen tots els recursos que l'Administració els pot oferir per a la seua seguretat i perquè puguen superar el trauma que han patit '.

    La vicepresidenta ha posat l'accent que 'en reforçar l'atenció, el que fem és evitar la victimització secundària, que moltes vegades pateix una víctima d'un delicte, la primera a les mans d'aquell que ha comès l'agressió, el dany o el robatori i la segona, moltes vegades, pel sistema, que no atén correctament a la víctima '.

    Així mateix, Oltra ha remarcat que 'aquest model substitueix al gestionat per la Fundació d'Atenció a les Víctimes del Delicte (Favide). Es tracta d'un nou model públic, gestionat amb diners públics, que millorarà l'atenció a la víctima '.

    Respecte a la situació de la fundació Favide, la vicepresidenta ha aclarit que, 'de moment, el que s'ha aprovat és el decret de com s'atendrà a les víctimes del delicte. Un decret que concreta el nou model d'atenció a les víctimes del delicte, ja que enfront del model Favide, ara es gestionarà des de l'àmbit públic; que és pioner a Espanya; que amplia la xarxa i que genera equips multidisciplinaris enfront de l'assistència jurídica única i exclusivament '.

    Cinc oficines més

    La Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte, de gestió directa per part de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, oferirà als ciutadans una atenció integral des del punt de vista jurídic, psicològic i d'assistència social en el cas que hagen sigut víctimes o testimonis d'un delicte.

    Compta amb un total de 21 oficines, cinc més que en el sistema que estava vigent. Hi haurà una en cada capital de província i altres 18 repartides a Alzira, Sueca, Gandia, Xàtiva, Paterna, Requena, Sagunt, Torrent, Catarroja, Alcoi, Benidorm, Dènia, Elx, Elda, Orihuela, Torrevella, Vila-real i Vinaròs.

    Per al pròxim any 2017, la xarxa tindrà un pressupost inicial d'1'1 milions d'euros, si bé aquesta dotació estarà oberta a possibles modificacions pressupostàries si fóra necessari.

    Justícia i Igualtat es coordinaran en l'atenció a les víctimes

    La Conselleria de Justícia es coordinarà amb Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en la gestió d'aquesta xarxa d'oficines, que prestarà una especial atenció a les víctimes de la violència de gènere. Per açò, les seues oficines podran ser utilitzades com a organismes de coordinació de les ordres d'allunyament en casos de maltractament per violència domèstica.

    A més, tindrà protocols específics per a atendre les necessitats de col·lectius més vulnerables com, a més de les esmentades víctimes de violència de gènere, els menors d'edat, els discapacitats físics o psíquics, les persones en situació d'exclusió social, les víctimes de tracta d'éssers humans, d'agressions sexuals, delictes d'odi i els afectats per la repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

    Per a tots aquests col·lectius es dissenyaran plans d'actuació multidisciplinària que acollirà les fases d'acolliment i orientació, la informació, la intervenció i el seguiment quan tot el procés en els tribunals acabe.

    Protecció al patrimoni cultural vinculat a l'Albufera

    D'altra banda, entre altres assumptes, el Consell ha declarat Bé d'Interès Cultural Immaterial les activitats tradicionals de l'Albufera de València: la pesca artesanal i la navegació a vela llatina.

    La vicepresidenta ha explicat que 'l'objectiu és salvaguardar el patrimoni cultural valencià. Són usos i costums que són el resultat d'una evolució de segles que mereixen ser conservats enfront del progrés i els canvis socials que han anat fent-los desaparèixer '.

    La pesca tradicional de l'Albufera, que duen a terme actualment les comunitats de pescadors del Palmar, Catarroja i Silla, és una activitat el manteniment de la qual i difusió és de gran importància per a conèixer el nostre passat. Cadascuna regula, dins del seu àmbit territorial, la pesca artesanal en les diferents modalitats: la pesca en llocs fixos i la pesca ambulant.

    Per la seua banda, l'ús de la vela llatina en l'Albufera, que es va estendre a partir de l'època romana i va continuar durant la dominació musulmana, s'ha perllongat, sense interrupció, fins a l'actualitat, tant en el llac, com en els poblats marítims del Cabanyal, el Canyamelar i el Grau.

    Actualment, es considera una forma d'activitat recreativa. L'interès per la seua supervivència s'ha materialitzat en diverses associacions com la de Silla i Catarroja, aglutinades en la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina, i que tenen com a objectiu conservar i protegir tant els diferents tipus d'embarcacions tradicionals, com les tècniques i els oficis vinculats a la seua construcció artesanal.

    Pujar