elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell adaptarà els centres educatius que reben finançament de l'administració pública a l'accessibilitat universal

    La Comissió d'Educació i Cultura de Les Corts Valencianes ha aprovat per unanimitat una proposta de Podem en la qual reclama al Consell que creu una partida pressupostària en els pressupostos de 2018 a fi d'adaptar els centres educatius que reben finançament de l'administració pública als paràmetres de l'accessibilitat universal.

    La iniciativa pretén garantir el dret a la igualtat d'oportunitats i de tracte, així com l'exercici real i efectiu de drets per part de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions respecte a la resta de la ciutadania, a través de la promoció de l'autonomia personal, de l'accessibilitat universal, de la inclusió en la comunitat i la vida independent i de l'eradicació de tota forma de discriminació per barreres arquitectòniques.

    D'aquesta manera, i segons la proposta aprovada, el Consell realitzarà un informe d'accessibilitat universal dels centres educatius de tota la Comunitat Valenciana, així com dels edificis culturals i esportius que pertanguen a la Generalitat Valenciana.

    La diputada de Podem Sandra Mínguez, ha advertit que "cap sistema educatiu es pot considerar de qualitat si no té una resposta per a atendre a la diversitat" i ha agregat que "el món està dissenyat per persones sense discapacitat per a persones sense discapacitat, per la qual cosa la discapacitat es construeix socialment; no contribuïm a açò i fem una societat inclusiva".

    En el mateix sentit, ha expressat que "l'accessibilitat i *nclusivitat del context augmenta o disminueix la diferència entre capacitat i rendiment i fa que la persona siga més o menys discapacitada" i ha apostat per dissenyar contextos inclusius.
    La diputada ha assenyalat que "amb massa freqüència, els entorns educatius no compten amb la suficient adequació i, en ocasions, la falta de coneixement de l'atenció educativa especialitzada que requereixen les diferents discapacitats comporten que no totes les persones disposen de les mateixes oportunitats per a accedir a l'oferta educativa".

    Així mateix, ha explicat que el centre educatiu, a més de fer referència a l'edifici quant a accessibilitat arquitectònica, també abasta els recursos humans, materials i didàctics, programes, continguts, processos d'ensenyament i aprenentatge i d'avaluació, documentació i altres elements necessaris per a dur a terme l'educació.

    Mínguez ha lamentat que malgrat la legislació existent, "queden molts aspectes per complir en l'àmbit de la discapacitat perquè aquestes persones puguen gaudir dels drets en plenes garanties com la resta de la ciutadania. Són molts els incompliments d'aquestes lleis que produeixen discriminació, desigualtat i vulneren drets de les persones. És un tema molt sensible, però en matèria educativa potser ho serà encara més", ha conclòs.

    Pujar