elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís proposa mesures per impulsar l’elaboració dels informes d’impacte de gènere als ajuntaments

Compromís proposa mesures per impulsar l’elaboració dels informes d’impacte de gènere als ajuntaments

    El diputat de Compromís en Les Corts, Silverio Tena, ha presentat una proposició no de llei amb què insta el Consell a impulsar mesures de suport als ajuntaments per a l’elaboració dels informes d’impacte de gènere a l’àmbit local. Així com establir mecanismes de control per a garantir que tots el municipis elaboren els informes corresponents tal i com determina la normativa d’igualtat entre dones i homes. 

    Segons s’explica en esta iniciativa parlamentària de Compromís, la incorporació de la transversalitat de la perspectiva de gènere va suposar que tots els projectes de llei i els reglaments que provinguen del govern (siga quin siga l'àmbit administratiu) havien d'incloure el que es coneix com a "informes d'impacte de gènere", per tal de garantir que les mesures, les polítiques que l'Estat aprova i introdueix, tinguen en compte l'impacte real i diferenciat entre homes i dones per tal d'evitar reproduir desigualtats i discriminacions, així com tractar de corregir les ja existents.

    Aquests informes han resultat instruments clau per materialitzar la incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques. Tant la legislació estatal com les diferents legislacions autonòmiques regulen aquesta qüestió.

    Com argumenta Tena “pel que fa als pressupostos de la Generalitat, així com a tots els comptes públics, aquest informe, aquesta incorporació de la transversalitat i la perspectiva de gènere als comptes públics suposa la materialització de la incorporació d’aquesta perspectiva a les polítiques públiques, donat que els pressupostos públics representen l’acció dels governs i les administracions en cada període”.

    La normativa valenciana estableix eixa obligatorietat de realitzar els informes d'impacte de gènere i així es presenten cada any acompanyant als pressupostos de la Generalitat. Així és marca també per a l’àmbit local, no obstant això, hi ha una manca de mecanismes de control i seguiment en relació amb l'aplicació de l'elaboració dels informes d'impacte de gènere als comptes públics municipals.

    Cal, per tant l’establiment de ferramentes per impulsar el desenvolupament dels informes d’impacte de gènere als comptes públics locals, així com un suport a les entitats locals per desenvolupar-los, especialment aquelles més xicotetes i amb menys recursos i estes mesures de suport s’han d’impulsar des de la Generalitat.

    “És per això -ha afegit Tena- que proposem al Consell que establisca eixes eines per impulsar, acompanyar i fer seguiment d'aquests informes a les administracions locals, per tal de donar compliment a les lleis d'igualtat i per tal d'impulsar la consolidació de la perspectiva i la transversalitat de gènere a les administracions valencianes”.

    De la mateixa manera des de Compromís s’ha volgut posar en valor que els ajuntaments han desenvolupat als últims anys moltes polítiques de promoció de la igualtat entre dones i homes i d'erradicació de les violències masclistes. Molts ajuntaments ja incorporen aquests informes i ja treballen des de fa anys amb pressupostos amb perspectiva de gènere. Com administració més propera a la ciutadania tenen un paper fonamental en la lluita per la igualtat i per això, cal integrar-los en les polítiques que ja s'apliquen i donar-los suport per continuar treballant en eixe sentit.

     

    Pujar