elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís: "El Govern es desentén de la competència deslleial de la ceràmica xinesa a la castellonenca"

    El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat hui que el Govern espanyol evite prendre cap compromís, ni que siga purament simbòlic, que escenifique el suport al sector castellonenc de la ceràmica davant de la competència deslleial Xina (l'anomenat dúmping).

    Mulet demanava al Govern que explicara "quines mesures pensava adoptar davant la lentitud de la Unió Europea per defensar que no es concedisca l'estatus d'economia de mercat a la R.P. Xina?, com a únic mitjà de mantenir l'eficàcia dels instruments comunitaris de defensa comercial sobre les importacions xineses i així mantenir una competència justa al mercat europeu".

    La resposta és ben eloqüent: "En relació amb la pregunta de referència, cal informar a la seua Senyoria que el passat 20 de juliol la Comissió Europea va explicar que, arran de l'expiració d'algunes disposicions del protocol d'adhesió de la Xina a l'Organització Mundial del Comerç al desembre de 2016, el tractament a aquest país en els procediments "antidumping" ha de modificar-se a partir d'aquesta data. Per això, la Comissió Europea va anunciar també que presentaria a la tardor una proposta legislativa, que haurà de ser aprovada mitjançant el procediment de codecisió pel Consell i el Parlament Europeu. No obstant això, cal assenyalar que la Comissió Europea encara no ha fet pública la seua proposta ". O siga, que fien tot a la Unió Europea que, de momento, no ha complert terminis "però el Govern no ha pres la més mínima acció".

    Mulet ha insistit en el fet que "la Xina estava venent a baix cost o fins i tot a pèrdues rajola a Europa, que estava fent saltar pels aires tot el sistema de producció i qualitat dels productors europeus, on Castelló precisament és un territori pioner. L'aplicació d'aranzels al sector Xinès a tot Europa (entre un 23 i 36%) va suposar una pilota d'oxigen al sector castellonenc, justament quan la crisi econòmica feia estralls en tots els sectors econòmics. Ara bé, davant la falta de mesures aranzelàries o atorgar a la Xina la condició d'economia de mercat, podria tornar a danyar-se seriosament aquest sector estratègic castellonenc".

    Per a Mulet "al Govern del PP i els seus representants a les Corts Generals, els importa ben poc l'economia castellonenca i ni s'immuten de les amenaces al sector del taulell".

    En la pregunta presentada s'incidia que "un estudi publicat el passat 18 de setembre demostra que d'atorgar la condició d'Economia de Mercat a la Xina posaria en situació de risc fins a 3,5 milions d'ocupacions dins de la UE. L'informe de l'Institut de Política Econòmica (EPI) amb seu a Washington revela igualment pèrdues netes -de fins al 2% del PIB- per a l'economia de la UE. La República Popular de la Xina ha instat la UE a concedir-li la condició d'economia de mercat. Si com aquest país pretén, es concedira la classificació tècnica a la Xina, la UE perdria permanentment la capacitat d'establir mesures antidumping adequades sobre les importacions xineses per mantenir una competència justa al mercat europeu".

    Això danyaria greument la competitivitat de les indústries productores de la UE, soscavant a les economies europees encara fràgils. L'estudi d'EPI estima que concedir la condició d'economia de mercat (MES) a la Xina suposaria posar en risc directament fins a un milió de llocs de treball europeus en les indústries afectades, amb la consegüent reacció en cadena que generaria pèrdues de fins a un milió més de llocs de treball indirectes en sectors relacionats. Els posteriors efectes negatius sobre els ingressos podrien derivar en la pèrdua de fins a 3,5 milions d'ocupacions durant els propers 3 a 5 anys, segons l'EPI. Els països més afectats serien Alemanya, Itàlia, Regne Unit, França i Polònia. Només a Espanya perillarien de 136.000-273.300 llocs de treball, que afectarien de manera especial al sector ceràmic, un dels motors econòmics de les comarques de Castelló.

    Pujar