elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana al Senat que es desbloquege la reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià

Compromís demana al Senat que es desbloquege la reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià
    MÉS FOTOS
    Compromís demana al Senat que es desbloquege la reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià - (foto 2)

    Compromís ha presentat una moció al Senat en què reclama que es desbloquege al Congrés la reforma de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, que porta des de 2011 paralitzada. En 2016, l'actual Govern de la Generalitat Valenciana va tornar a plantejar la reforma de l'Estatut d'Autonomia que es troba des de 2011 al Congrés.

    Dos aspectes claus impliquen la reforma: el sistema de finançament i la reforma del sistema electoral valencià en els últims mesos de legislatura. "Més de 7 anys porta el nostre Estatut d'Autonomia agafant pols a Madrid, més de 44 vegades s'ha ajornat. Per què el de Canàries amb prou feines ha estat uns mesos i el nostre porta més de 7 anys?"Ha asseverat el senador, Carles Mulet.

    La paralització de la reforma de l'Estatut d'Autonomia implica una pèrdua de fins a 1.600 milions d'euros anuals per al País Valencià. El territori valencià només rep un 8% del pressupost total del sistema de finançament, mentre que compta amb el 11% de la població de l'Estat. "Aquesta situació es podria revertir si existira voluntat política des de Madrid. Delejávem que, amb el nou Govern espanyol, certes desproporcionalitats es resoldrien, però no. Sembla que tot seguirà igual i els valencians i valencianes seguirem a la cua"ha abundat Mulet.

    A més, un altre aspecte que necessita el tràmit de la reforma de l'Estatut d'Autonomia, és el sistema electoral valencià. Malgrat que, des de les Corts Valencianes es pot reformar la Llei Electoral per canviar el marc del sistema electoral valencià, per a grans canvis es requereix del nou Estatut d'Autonomia."Podem fer petites modificacions, però sense l'Estatut d'Autonomia ens quedarem en una reforma de mínims"ha recordat el portaveu valencianista a la cambra territorial.

    Entre els aspectes a reformar del sistema electoral valencià es troben la coneguda barrera electoral del 5%, l'exigència de celebració de primàries i debats per a totes les formacions valencianes, el dotar de major proporcionalitat al sistema modificant les circumscripcions o obrir les llistes electorals, entre altres. "Que formacions amb més de 100.000 votants es queden fora per una barrera electoral injusta, no ha de ser la regla, per això, des de Compromís hem posat esforços a revertir aquesta situació de cara a 2019 però, pel que sembla partits com PP, PSOE i Ciutadans propugnen una cosa i fan una altra" ha conclòs Mulet.

    Pujar