elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana explicacions al Senat per les sancions de Treball a convenis d'ajuntaments amb la Diputació de València

  • El senador territorial Carles Mulet retreu que, en canvi, haguera de ser Anticorrupció qui investigara els tripijocs del PP que, presumptament, es finançava il·legalment des d'institucions com la Diputació de València

Els senadors de Compromís Carles Mulet i Jordi Navarrete han presentat diverses iniciatives per conèixer tot el que envolta les sancions que estan rebent municipis de menys de 5.000 habitants de comarques valencianes, com la Safor. Les multes van des dels 20.000 fins als 60.000 euros després de les denúncies interposades pel Ministeri, a través de la Inspecció de Treball, als consistoris que mantenen convenis de col·laboració amb la Diputació de València. "La situació és com a mínim curiosa davant d'uns convenis públics i auditats", relata Mulet "ja que pel que sembla les denúncies només s'han realitzat a municipis de la província de València, però no en les de Alacant o Castelló, amb convenis similars que estan vigents des de fa més de 30 anys".

El fet que la de València siga alhora l'única diputació de signe polític diferent, ha despertat les suspicàcies de representants municipals d'aquestes comarques, que consideren que es tracta d'una "persecució política", que pot acabar posant en durs destrets a aquests petits municipis. La multa, d'executar-se, impediria que els municipis de menor entitat ni tan sols pogueren contractar serveis externs de professionals unes hores a la setmana per a les seues petites obres i projectes municipals.

Per a Mulet i Compromís "s'ha d'aclarir en primer lloc si els convenis que es realitzaven des de fa dècades són, o no, legals i, posteriorment, conèixer si hi ha alguna directriu en l'única província i diputació que ha canviat de signe polític, ja que dóna de malpensar".

Presumpte finançament a càrrec de les institucions

Aquesta enrarida situació contrasta amb l'ús il·legítim que, durant tants anys s'hauria fet presumptament de les diputacions, que no eren investigades pel Ministeri i molt menys sancionades. "Parlem que el PP espremia i presumptament utilitzava institucions com la Diputació per finançar-se il·legalment, tal com investiga la Fiscalia. Aquí ha de ser Anticorrupció qui investigue el suposat ús fosc que es fa d'aquestes institucions com hem vist en les vergonyoses operacions com Taula, on es contaven bitllets de 500, es feien powerpoints per instruir els càrrecs sobre el blanqueig de capitals i s'alteraven eleccions amb diners poc clars. No actuava l'administració central sota les ordres del PP. Demanem joc net a les institucions i no boicot ni persecució política, si n'hi ha", ha afegit Mulet.

Així Compromís ha reclamat saber en què ha canviat la situació dels ajuntaments afectats per rebre sancions després de tres dècades seguint aquesta pràctica, si des de l'administració sancionadora s'havia enviat als afectats algun prevenció prèvia a la sanció que estaven cometent alguna infracció; saber per quins motius les denúncies han estat selectives i per províncies, si hi ha altres províncies espanyoles afectades per la mateixa situació i per què els responsables van consentir aquesta suposada situació d'il·legalitat durant tants anys fins a l'inici de la present legislatura.

Pujar