elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís es congratula per haver aconseguit que el Govern declare Patrimoni Cultural Immaterial el toc manual de campanes

Compromís es congratula per haver aconseguit que el Govern declare Patrimoni Cultural Immaterial el toc manual de campanes

    El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha aplaudit que, per fi, el Govern haja fet cas a la petició per protegir el toc de campanes, promoguda a la Cambra Alta pels valencianistes, moció que va ser aprovada al juliol de 2017.

    L'executiu va aprovar en el seu Consell de Ministres d'aquest divendres passat declarar el 'toc manual de campanes' com Manifestacions Representatives del Patrimoni Cultural Immaterial. Segons Mulet "és un pas endavant, en la línia de la nostra petició, encara que quede per veure la seua aplicació pràctica. Però ens satisfà veure com poc a poc s'avança i es dóna una utilitat al Senat per aconseguir solucionar problemàtiques. Vam ser nosaltres els que vam presentar la primera proposta i vam aconseguir unanimitat en la petició, davant les desprotecció que es donava als ajuntaments davant la regulació d'un fet cultural de tanta transcendència com eren els tocs tradicionals de campana, patrimoni immaterial de segles que es veia amenaçat davant la incomprensió i una regulació genèrica sonora que no contemplava aquesta existència com a bé cultural".

    Mulet ha destacat que la justificació donada pel Govern coincideix en la justificació i argumentació per arribar a aquesta declaració amb l'exposició de motius de la moció de Compromís. La petició de Compromís ratificada pel Senat, instava a una declaració genèrica com a Bé d'Interès Cultural Immaterial del toc "tradicional" de campanes (hora i tocs diversos), "amb el consens amb les comunitats autònomes, buscant la protecció per permetre la seua compatibilitat amb la legislació i reglaments del soroll; els quals haurien de respectar aquests béns culturals".

    Compromís demanava que es reconegués que els tocs de campanes constitueixen un patrimoni sonor singular i característic de cada localitat, especialment si s'interpreten manualment els tocs tradicionals i incloga entre aquests els manuals però també els automàtics tradicionals (com el cas de rellotges mecànics i especialment de aquells de remuntatge manual). "La nostra petició era més genèrica, per què demanàvem protegir els tocs de campana com a bé d'interès cultural de primer ordre, no únicament els manuals, sinó qualsevol toc específic dins d'una regulació assenyada. Demanàvem que aquest fenomen cultural deixe de ser considerat soroll i que les ordenances municipals de contaminació acústica o la Llei del Soroll prohibiren el toc de campanes, a la vegada que dins de la racionalitat evitar abusos produïts per la mecanització de certs tocs", ha afegit.

    Mulet ha afirmat que ara "tocarà veure com s'aplica i concreta al dia a dia aquesta declaració, però és un pas endavant molt important, ens mostrem satisfets del treballs fet amb gent de la talla dels Campaners de la Catedral de València o els campaners d'Albaida", ha conclòs.

    Pujar