elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

¿Circs sense animals? Espanya porta a Europa un milió de signatures per a la seva prohibició

¿Circs sense animals? Espanya porta a Europa un milió de signatures per a la seva prohibició
  • A Espanya el rebuig als circs amb animals s'ha anat estenent per tot el territori nacional de manera creixent en els últims anys, però encara no hi ha una normativa que els prohibeixi

Aquest dimecres 13 d'octubre, la coalició espanyola InforCircos lliurarà a el Parlament Europeu (gairebé) un milió de signatures recollides a través de la plataforma Change.org en la campanya «La Unió Europea ha de prohibir els animals salvatges en els circs«. La campanya, llançada a Espanya fa tres anys, ha assolit caràcter internacional sent traduïda a cinc idiomes i aconseguint el (encara creixent) nombre de 985.003 signatures internacionalment (i pujant). Tot una fita en la lluita dels drets dels animals. La petició encara està oberta i s'ha marcat el clar objectiu d'arribar a un milió.

"És la petició de signatures a nivell europeu relacionada amb els drets dels animals, i la segona a nivell global, que més signatures ha recollit i en tants països diferents", explica Javier Sanchez, portaveu de Change.org a Espanya.

Les firmes seran entregades aquest 13 d'octubre a les 14.00 pm amb el suport i presència de l'Eurogroup for Animals, qui s'ha fet ressò de la campanya incloent-la en la seva línia d'accions. Els membres de Parlament Europeu que han confirmat atendre l'esdeveniment per ara són Eleonora EVI i Anja Hazekamp, ​​presidenta de l'Intergroup. Elles s'encarregaran de fer arribar les signatures a l'gabinet de Stella Kyriakides, comissària de Salut de la Unió Europea, a qui van dirigides.

Des de la coalició Infocircos recalquen que és urgent que és acabar amb l'ús d'animals salvatges en els circs a nivell europeu per diverses raons irrefutables que abasten des del benestar animal i l'educació cap a una societat més ètica i respectuosa amb els animals; fins el risc per a la seguretat ciutadana i la salut pública.

"Presentarem aquesta petició a la Comissió Europea en nom de l'milió de persones que l'han signat, però especialment estem aquí en nom de tots els animals salvatges que encara viuen vides miserables en els circs i que moren sense conèixer res més que una vida de privacions i sofriment. Ha arribat el moment que la Comissió Europea escolti als seus ciutadans i posi fi a l'ús d'animals salvatges en els circs. Les ONG hem fet els nostres deures, els ciutadans han alçat la seva veu, la majoria dels governs de l'EU els han escoltat. Ja és hora que la Comissió Europea també faci la seva feina ", declaren des de la coalició de Infocircos.

Aquests espectacles estan cada vegada més vetats per les autoritats. Només són quatre els països membres que encara no han fet el pas definitiu cap a una normativa estatal que prohibeixi o restringeixi l'ús d'animals en els circs, i Espanya (al costat d'Itàlia, Alemanya i França) és un d'ells.

"Els animals en els circs passen les seves vides engabiats, condemnats a recórrer centenars de quilòmetres fins a la seva següent actuació, sense poder desenvolupar en cap cas els seus comportaments naturals ni satisfer les seves necessitats bàsiques. A més suposen un perill constant per a la ciutadania, com demostren els 478 incidents amb gairebé 900 animals ocorreguts en els últims 24 anys a Europa. I tot això perquè unes poques persones (cada vegada menys) puguin "gaudir" d'un espectacle anacrònic. És hora que la UE posi fi d'una vegada per totes a aquesta pràctica cruel, perillosa i innecessària. L'hi devem als animals i les nostres futures generacions ", explica Marta Merchán, coordinadora de Infocircos.

La situació a Espanya


Encara que a Espanya el rebuig als circs amb animals s'ha anat estenent per tot el territori nacional de manera creixent en els últims anys, no hi ha encara una normativa estatal que els prohibeixi. Un 78% de la població espanyola viu ja en territori lliure de circs amb animals salvatges, ja sigui en les 11 comunitats autònomes on aquests espectacles s'han prohibit, com en els municipis que s'han declarat lliures de circs amb animals salvatges dins de les comunitats autònomes que encara no compten amb una prohibició regional en aquest sentit.

Segons Marta Merchán, "la prohibició a la utilització d'animals salvatges en espectacles circenses és una cosa sobre el que hi ha ampli consens, no només a nivell social sinó, com s'està veient en la majoria de comunitats i municipis, des de totes les formacions polítiques. "

De fet, l'avantprojecte de Llei de Protecció i Drets dels Animals nacional ja contempla la prohibició de fauna salvatge en els circs. "Es tracta d'una llei de mínims obligatoris, a partir d'aquí els governs regionals podran especificar més", explica Sergio García Torres, director general de Drets dels Animals.

Infocircos sempre ha ofert col·laboració en la recol·locació dels animals quan les poques empreses circenses espanyoles que encara compten amb animals salvatges donin el pas a la reconversió. Al centre de rescat per a animals salvatges de AAP Primadomus (membre de Infocircos) situat a Villena (Alacant) el 80% dels grans felins acollits procedeixen de circs o de criadors vinculats a circs. Casos com el de Giovani i Siles o els tigres incautados a Polònia són alguns dels habitants que gaudeixen de la seva merescuda jubilació en el centre.

Des Infocircos animen a les sis comunitats autònomes restants (Andalusia, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Madrid i País Basc) a que agilitin el procés per posar fi a tot Espanya a uns espectacles que suposen un risc constant per a la seguretat pública, la sanitat i el benestar dels animals salvatges.

Pujar