elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els centres del CSIC a la Comunitat Valenciana obtenen 8 projectes d'I+D+i en Ciències Marines del pla ThinkInAzul

Els centres del CSIC a la Comunitat Valenciana obtenen 8 projectes d'I+D+i en Ciències Marines del pla ThinkInAzul
  • L'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal coordina el Pla Complementari d'I+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació cofinançat per la Conselleria d'Innovació

  • Altres instituts del CSIC que han obtingut projectes són el Centre d'Investigació sobre Desertificació, l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments i l'Institut de Física Corpuscular

Els centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana han obtingut 8 dels 38 projectes concedits dins del pla complementari d'I+D+i ThinkInAzul, dedicat a la investigació d'excel·lència i multidisciplinària sobre ciències marines. A la Comunitat Valenciana, el pla se centra en la conservació de la mar i en la producció d'aqüicultura, té una inversió de 10 milions d'euros cofinançats pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat Valenciana i està coordinat per l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS). En total, el CSIC a la Comunitat Valenciana supera el 20% tant en nombre de projectes com en finançament obtingut.

A més de l'IATS, han obtingut projectes d'investigació del Pla ThinkInAzul el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) i l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV). La coordinació d'aquest programa a la Comunitat Valenciana correspon a Jaume Pérez, professor d'investigació del CSIC a l'IATS, junt amb Carlos Valle, professor titular de la Universitat d'Alacant i coordinador del Grau en Ciències de la Mar.

La Comunitat Valenciana participa, junt amb Andalusia, Cantàbria, Galícia i Regió de Múrcia, en el Pla ThinkInAzul, centrat en l'àrea de Ciències Marines i que compta amb un pressupost global de 50 milions d'euros. És un dels denominats plans complementaris d'I+D+i llançats al febrer de 2021 pel Ministeri de Ciència i Innovació amb l'objectiu de fomentar la col·laboració en investigació entre les comunitats autònomes en línies d'investigació prioritàries per al país.

En concret, a la Comunitat Valenciana es desenvoluparà un programa de conservació del medi marí i de producció de cultiu d'espècies aquàtiques, el pressupost de les quals ascendeix a 10 milions d'euros dels quals 4 són aportats per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General de Ciència en Investigació. El termini d'execució dels projectes és de tres anys.

S'han presentat 44 projectes a les tres línies d'actuació recollides en el programa a la Comunitat Valenciana (observació i monitoratge del medi marí i litoral; aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió; i economia blava, innovació i oportunitats), dels quals 38 han estat finalment seleccionats per a rebre finançament. Els centres del CSIC a la Comunitat Valenciana han obtingut més del 20%, tant en projectes concedits com en finançament en aquest programa.

Plans Complementaris

Els Plans Complementaris d'I+D+i són una nova eina per a la posada en marxa de programes d'investigació en àrees estratègiques, cogovernats i cofinançats amb les Comunitats Autònomes, almenys quatre en cada Pla. Aquests plans permetran establir col·laboracions i alinear els esforços de l'administració central, les comunitats autònomes i els fons europeus previstos en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència espanyol. En total, es mobilitzaran 456 milions d'euros fins a 2025.

En total, s'han previst 8 Plans Complementaris en les àrees cientificotècniques de comunicació quàntica; energia i hidrogen verd; agroalimentació; biodiversitat; astrofísica i física d'altes energies; ciències marines; materials avançats; i biotecnologia aplicada a la salut. La Comunitat Valenciana, en col·laboració amb altres comunitats autònomes, va presentar a aquestes huit àrees estratègiques una proposta de programa de capacitats d'I+D+i en l'àmbit cientificotècnic i d'innovació, aconseguint captar fons d'investigació en quatre d'aquestes àrees.

Participació del CSIC a la Comunitat Valenciana

Així, l'àrea d'astrofísica i física d'altes energies està coordinada per Carlos Lacasta, professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Física Corpuscular. En agroalimentació participen l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), l'Institut de Biologia Cel·lular i Molecular de Plantes (IBMCP, CSIC-UPV) i l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-UV); i en el de materials avançats participa l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV).

En l'àrea d'energia i hidrogen verd, el CISC aporta prop de 13 milions d'euros a través de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV) a la Comunitat Valenciana i de la seua Plataforma Tecnològica Interdisciplinària de Transició Energètica Sostenible (PTI+TransEner). A l'ITQ es desenvoluparan dos projectes de construcció de plantes pilot per a la producció de biocombustible, que formaran part d'un eix d'innovació centrat en tecnologies aplicades a la descarbonització industrial (HUB Net-Zero Impact) l'objectiu de la qual és posicionar a Espanya, en particular a la Comunitat Valenciana, com a referència en tecnologies associades a l'impacte energètic zero.

Pujar