elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La salut mental, un drama del qual cal parlar: a Espanya cada dia 200 persones intenten llevar-se la vida

La salut mental, un drama del qual cal parlar: a Espanya cada dia 200 persones intenten llevar-se la vida
  • El Col·legi de Psicologia de la Comunitat Valenciana presenta a Castelló la campanya 'Hem de parlar d'això'

MÉS FOTOS
La salut mental, un drama del qual cal parlar: a Espanya cada dia 200 persones intenten llevar-se la vida - (foto 2)

A Espanya, hi ha 11 morts per suïcidi i 200 intents cada dia, més de 2 milions de persones tomanansiolíticos diàriament, 1 de cada3 ha patit símptomes compatibles amb un trastorn d'ansietat en l'últim mes i 1 de cada 4 de depressió... Són xifres i darrere de cadascuna d'elles, hi ha persones, famílies i històries de vida que necessiten atenció psicològica. La Salut Mental importa els 365 dies de l'any. Aquest és el lema de la lona que, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental (10 d'octubre), el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) i l'Ajuntament de la capital de la Plana, han desplegat aquesta setmana sobre la façana de la casa consistorial.

Un gest que es complementa amb l'acte realitzat hui, 14 d'octubre, en la plaça de la Pescateria i que ha comptat amb la presència de representants de la vida social, professional i política de la província. De 10:30h. a 13:00h. s'ha instal·lat una caseta a la qual han pogut acostar-se veïns i veïnes per a realitzar totes aquelles consultes relacionades amb la salut mental, l'intrusisme professional i la col·legiació. Vicenta Esteve, secretària del COPCV, ha sigut l'encarregada de conduir l'acte i donar pas a les persones que han anat participant en el seu desenvolupament.

En aquest context, el COPCV ha presentat oficialment en la Comunitat la campanya ‘Hem de parlar d'això”. Una iniciativa desenvolupada a nivell nacional per tots els col·legis de psicologia d'Espanya, impulsada pel Consell General de la Psicologia, l'objectiu de la qual és el de cridar l'atenció i conscienciar sobre la necessitat que s'oferisquen recursos per a abordar els problemes de salut mental amb urgència. Francisco Santolaya, degà del COPCV, ha afirmat que al nostre país “continuem amb una ràtio de psicòlegs per ciutadà molt inferior a la mitjana. A Espanya és de 6 per cada 100.000 habitants, enfront dels 18 de mitjana a la Unió Europea o els 26 als països de l'OCDE. És cert que estan havent-hi millores, però la realitat és que faltanpsicólogos en el sistema sanitari, en els centres educatius o en els Serveis Socials, entre altres àrees. La societat els necessita i els reclama”. Això pel que respecta al sistema públic mentre que, en el privat, Santolaya ha posat l'accent en la importància que la ciutadania comprove que li atenen professionals i no “ayudólogos amb receptes miraculoses” perquè buscar solucions a través d'ofertes o serveis oferits per persones sense formació ni competències, pot suposar un risc per a la seua salut. Des del Col·legi es recomana comprovar que el professional al qual s'acudeix estiga col·legiat. Això es pot fer a través de la pàgina web del COPCV o bé posant-se en contacte amb l'òrgan col·legial (www.cop-cv.org).

Després del degà del COPCV, Sergio Toledo, Primer Tinent Alcalde i regidor de l'Àrea de Serveis Públics, ha pres la paraula fent al·lusió al compromís de tot l'equip de govern en matèria de salut mental. Excusant l'absència de Maica Hurtado, regidora de benestar social, Toledo ha traslladant als assistents les següents paraules de part de la regidora: “el consistori posarà en marxa campanyes que visibilitzen la importància de la salut mental i trenquen estigmes.Hem de treballar braç a braç amb els professionals perquè els afectats puguen expressar-se i sentir-se compresos per a això, comptarem amb el Col·legi Oficial de Psicologia”. El suïcidi, l'addicció o els trastorns d'alimentació, seran tres dels eixos sobre els quals pivotaran aquestes accions en les quals, tal com ha remarcat la regidora, “els joves tindran especial protagonisme ja que el Coronavirus ens ha deixat tota una generació molt marcada pels mesos de tancament i restriccions i des de les institucions no ens podem quedar de braços plegats”.

Els psicòlegs valencians desitgen que aquesta unió entorn a la salut mental es traduïsca en fets

A continuació, s'ha dut a terme la lectura d'un manifest elaborat pel COPCV i l'Ajuntament. Mª Carmen Molés, Vicedegana 3a del COPCV; Marisa Torlà, diputada de Benestar Social; José Ramón Negre, director territorial de Sanitat; Susana Fabregat, delegada del Consell a Castelló; Clara Adsuara, regidora de Gent gran de l'Ajuntament de Castelló; i Cristina Giménez, directora del Centre Sanitari de la Universitat Jaume I, han sigut els representants encarregats de llegir-lo. En ell, s'ha exposat que la salut mental és un dret bàsic “que planteja nombrosos reptes com són l'accés a les intervencions psicològiques i l'augment de les accions preventives tant en l'àmbit clínic com en l'educatiu, en el laboral, en medi ambient, en la justícia, etc.”.

Des del COPCV es mostren satisfets d'haver pogut unir sota aquestes premisses a diverses representants institucionals i que totes elles, manifesten la importància d'ocupar-se de la salut mental. Fabregat, delegada del Consell a Castelló, per exemple, ha assegurat que “la salut mental és una prioritat per al govern del president Carlos Mazón” i ha fet referència a la recent “creació de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental. A més, el treball se centrarà en la prevenció dels problemes mentals, en l'atenció d'aqueixos trastorns i a dur a terme accions de sensibilització social sobre aquesta problemàtica”.

“Ara esperem que els poders públics ho traduïsquen en fets”, han declarat Molés i Alba Sebastián, vocal de la Junta del COPCV, els qui han apel·lat a tots els agents implicats, a remar units cap a una mateixa adreça: “treballar per a incorporar i reforçar els tractaments psicològics, que segons les evidències científiques, són altament eficaces; dissenyar campanyes de prevenció i sensibilització per a acostar els trastorns mentals a la població; i facilitar les eines adequades perquè la ciutadania demane ajuda a temps”.

Durant la jornada, el COPCV ha repartit un periòdic amb contingut exclusiu sobre Salut mental

Durant el matí, s'han repartit 500 exemplars d'un suplement editat pel Consell General de la Psicologia i el COPCV amb informació, únicament, sobre salut mental: suïcidi, ansietat, depressió, trastorns alimentaris, benestar laboral i educatiu, benestar i creixement personal, entre otros.su contingut es pot consultar en la web de la campanya ‘Hem de parlar d'això’ (www.cop.es/tenemosquehablardeesto/) on fa uns dies s'ha publicat un vídeo centrat en la depressió. En ell, el futbolista Andrés Iniesta parla sobre el seu procés depressiu, com el va viure i com el va superar “gràcies a les intervencions de professionals de la psicologia”.

Pujar