elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marco insta a la societat a actuar davant la falta de drets de les dones del món

Marco insta a la societat a actuar davant la falta de drets de les dones del món
  • L'alcaldessa reitera l'adhesió de l'Ajuntament als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU

MÉS FOTOS
Marco insta a la societat a actuar davant la falta de drets de les dones del món  - (foto 2)
Marco insta a la societat a actuar davant la falta de drets de les dones del món  - (foto 3)

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha ressaltat la càrrega emocional de l'exposició de Gervasio Sánchez i Mónica Bernabé inaugurada avui en el Menador Espai Cultural. “Dones. Agfanistán’ ens obri la porta a una realitat incòmoda però que necessita ser visualitzada. Qui acudisca a aquesta exposició haurà donat un primer pas per a actuar enfront d'aquesta desigualtat, aquest masclisme, que està retratat magistralment en les cares, mans, llums i ombres d'aquesta exposició fotogràfica i també literària”, ha afegit. 

L'exposició és una mostra del compromís de l'Ajuntament de Castelló amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de Nacions Unides. El ple de l'Ajuntament va acordar el 25 de novembre de2016 l'adhesió a l'Aliança de Ciutats per al Desenvolupament Sostenible de la Comunitat Valenciana. Castelló apadrina l'Objectiu nombre 5: aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i xiquetes.

“L'art, i en aquest cas la fotografia, és fruit de l'impuls d'una persona, o persones, per a comunicar, per a transmetre alguna cosa als altres. Aquesta exposició reivindica l'honor i els drets de les dones i xiquetes. La seua dignitat i coratge per a enfrontar-se dia a dia a una vida en la qual lamentablement segueixen sent ignorades”, ha referit Marco, qui ha recordat els versos de Nadi Anjuman, poeta i periodista afganesa, assassinada a colps pel seu espòs: “Estic enfadada en aquesta cantonada, omple de malenconia i pena. Les meues ales estan tancades i no puc volar. Sóc una dona afganesa i he de lamentar-me”. 

L'exposició és fruit de cinc anys de treball i més d'una desena de viatges per a posar cares al drama de la dona afganesa. Les fotografies de Gervasio Sánchez i els textos de Mónica Bernabé que les acompanyen són una denúncia i condemna de la violència sistemàtica que pateixen aquestes dones. “És un recorregut a través de les mirades, un viatge que realitzem des del nostre cor al cor d'aqueixa dona o aqueixa xiqueta que ens mira, que cerca la nostra complicitat, la nostra implicació. Una mirada que en ocasions acusa i altres vegades espanta”. 

“Aquests retrats expliquen la cruesa, la devastació física i psicològica: la solitud d'aquestes dones i xiquetes. Però també expliquen que hi ha un espai per a la valentia i l'optimisme. La força de superació i d'obrir nous horitzons trencant barreres”, ha afegit. En aqueix sentit, ha animat a Castelló “a prendre partit, a ser còmplices i que Castelló seguisca sent exemple d'una ciutat de convivència, respecte, tolerància i oberta a la cultura mundial”. 

El regidor de Benestar Social, José Luis López, ha agraït al negociat de Cooperació Social de l'Ajuntament el treball, l'obstinació i la il·lusió que han posat per a fer possible que l'exposició arribe a Castelló. “L'exposició és un exemple del compromís social de l'equip de govern municipal per *visibilizar la desigualtat que pateixen les dones en moltes parts del món i despertar l'esperit crític dels castellonencs”. 

Pujar