elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'UJI.>LAB, el LivingLab d’Espaitec, desenvolupa el projecte Kimibox amb l'objectiu de donar suport als xiquets i xiquetes durant els seus tractaments oncològics

L'UJI.>LAB, el LivingLab d’Espaitec, desenvolupa el projecte Kimibox amb l'objectiu de donar suport als xiquets i xiquetes durant els seus tractaments oncològics
    MÉS FOTOS
    L'UJI.>LAB, el LivingLab d’Espaitec, desenvolupa el projecte Kimibox amb l'objectiu de donar suport als xiquets i xiquetes durant els seus tractaments oncològics - (foto 2)
    L'UJI.>LAB, el LivingLab d’Espaitec, desenvolupa el projecte Kimibox amb l'objectiu de donar suport als xiquets i xiquetes durant els seus tractaments oncològics - (foto 3)

    Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, a través del projecte UJI.>LAB, desenvolupa la iniciativa Kimibox amb l'objectiu de fabricar capsetes per a albergar medicació d'aplicació en processos de quimioteràpia decorades amb diferents elements, dissenyades per l'estudiantat de Disseny Industrial de l'UJI amb el suport de professionals sanitaris.

    El projecte Kimibox sorgeix de la necessitat de donar ànim i força als xiquets, xiquetes i adolescents al llarg del procés de tractament contra el càncer, i també als familiars i el seu entorn més pròxim durant el procés de la malaltia, proporcionant-los ajuda i motivació extra des d'una perspectiva emocional. En aquestes situacions no sols és suficient l'atenció mèdic-sanitària des del punt de vista del tractament oncològic, sinó que són necessàries accions de suport psicològic i social a pacients i familiars amb la finalitat d'oferir-los força, suport i ajuda durant el transcurs de la malaltia.

    El principal objectiu de la iniciativa Kimibox és dissenyar i imprimir en 3D, amb l'ajuda del laboratori de prototipat ràpid d’Espaitec, FabLab, un conjunt de capsetes que albergaran dosis de quimioteràpia, de manera que les bosses de tractament queden ocultes darrere d'elles i, a través dels seus dissenys, s'humanitze el procés de medicació. Les capsetes de quimioteràpia estaran decorades amb diferents elements com, per exemple, adhesius, pissarres i figures de dibuixos animats, entre altres, i s'oferiran als departaments d'oncologia pediàtrica dels hospitals de la província de Castelló.

    Cal destacar que el projecte Kimibox s'ha basat en el projecte original «Chemobox» nascut al Brasil en 2013 i exportat a Espanya en 2018 on, a través de les xarxes socials, es va fer una crida a makers per a la fabricació desinteressada de capsetes per a guardar dosis de quimioteràpia mitjançant impressores 3D per als xiquets i xiquetes en tractament oncològic.

    UJI.>LAB Challenge Kimibox                    

    El projecte Kimibox s'ha desenvolupat com a UJI.>LAB Challenge, amb la participació de l'estudiantat del grau de Disseny Industrial de la Universitat Jaume I de Castelló, els qui, en un procés cocreatiu juntament amb professionals sanitaris, han proposat possibles solucions i dissenys al desafiament de la humanització del tractament oncològic pediàtric.

    La iniciativa s'ha realitzat mitjançant la metodologia denominada Innovation Camp, basada en una hibridació de metodologies conegudes com Design Thinking, Human Centered i Design Sprint; conjuminant totes aquestes característiques per a desenvolupar un procés d'innovació oberta, col·laborativa i multidisciplinària en el qual s'explora, experimenta, prototipa, descobreix i, sobretot, s'aprén.

    A través d'aquestes metodologies s'ha pretés accelerar el procés de disseny, definint els objectius, ideant i fent esborranys de possibles solucions, decidint la idea a dur a terme, creant un prototip, sent provat i validat per usuaris reals (Design Sprint). Tot això, abordant la problemàtica a resoldre d'una forma integral (Design Thinking), buscant establir llaços d'empatia amb les persones afectades (Human Centered), és a dir, un LivingLab en la seua pura essència.

    La fabricació de les capsetes Kimibox s'ha dut a terme en les instal·lacions del FabLab d’Espaitec, que han quedat a la disposició de l'estudiantat participant durant el període de fabricació. Concretament, la fabricació de les capsetes Kimibox s'ha realitzat mitjançant impressores 3D i ordinadors amb el programari Cura instal·lat.

    La posada en marxa del projecte UJI.>LAB ha sigut possible gràcies al finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) en la seua primera fase durant l'any 2019, i l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), en posteriors fases des del 2020 fins a l'actualitat.

    Pujar