elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Catedra FACSA-UJI dona a conèixer la importància de la petjada hídrica a més de 200 estudiants de secundària

La Catedra FACSA-UJI dona a conèixer la importància de la petjada hídrica a més de 200 estudiants de secundària
    MÉS FOTOS
    La Catedra FACSA-UJI dona a conèixer la importància de la petjada hídrica a més de 200 estudiants de secundària - (foto 2)
    La Catedra FACSA-UJI dona a conèixer la importància de la petjada hídrica a més de 200 estudiants de secundària - (foto 3)

    La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I ha celebrat un webinar sota el títol «Petjada hídrica», destinat a l'alumnat de secundària, en el qual, davant més de 200 estudiants d'ESO i batxillerat, s'ha explicat l'indicador mediambiental denominat «petjada hídrica» des de diverses perspectives.

    Durant l'esdeveniment, s'ha proporcionat a l'alumnat de secundària una visió general d'aquest indicador, el qual avalua la quantitat i qualitat de l'aigua utilitzada per a produir aliments, roba i altres objectes de la vida quotidiana, sempre posant l'accent en hàbits i inquietuds de la joventut d'avui dia. Maite Aldaia, doctora i investigadora en petjada hídrica i sostenibilitat en l'Institut d'Innovació i Sostenibilitat en la Cadena Agroalimentària (IS-FOOD) de la Universitat Pública de Navarra (UPNA), ha subratllat que «l'objectiu d'aquest seminari és conscienciar i ajudar a comprendre com les activitats i productes es relacionen amb l'impacte associat a l'escassetat i contaminació de l'aigua. Fins ara, les campanyes de conscienciació s'han centrat en l'ús domèstic de l'aigua, si bé el consum i contaminació d'aquesta té una major importància en els productes que consumim. Comprendre això és la base per a una millor gestió dels recursos mundials d'aigua dolça».

    Cal destacar que la petjada hídrica és un indicador que quantifica tant l'aigua procedent de la pluja (petjada hídrica verda), com l'aigua procedent dels rius i aqüífers (petjada hídrica blava) i la càrrega contaminant que es retorna al medi a través de l'aigua (petjada hídrica grisa). Per tant, per a poder avaluar la petjada hídrica, és essencial conèixer d'on ve l'aigua, a quin medi la retornem i les relacions que aquesta aigua té amb els ecosistemes pròxims.

    Per a entendre la procedència de les aigües, es va explicar el cas de la província de Castelló, on els usos de les aigües subterrànies prevalen sobre les superficials. La doctora i investigadora de la Càtedra Facsa-UJI i hidrogeòloga Arianna Renau posa de manifest que «en la majoria de municipis de la província de Castelló el proveïment urbà prové de les aigües subterrànies, fins i tot l'agricultura de la zona també es proveeix en gran manera de l'aigua dels aqüífers; per tant, és essencial conèixer on resideix l'aigua i les relacions que té amb el medi que l'envolta, per a poder gestionar correctament aquest recurs tan preuat i essencial per a la vida».

    En definitiva, les investigadores han aconseguit estimular la reflexió entre els estudiants i analitzar què es podria fer per a millorar la gestió de l'aigua tant a escala global com a escala local.

    Aquest seminari online està emmarcat en les activitats que organitza la Càtedra FASCA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I en el projecte europeu H2OMap Innovative Learning by Hydraulic Heritage Mapping.

    Pujar