elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Betlem de la Pigà de Castelló comptarà per primera vegada amb un intèrpret de signes

El Betlem de la Pigà de Castelló comptarà per primera vegada amb un intèrpret de signes
  • En una única representació, el pròxim 23 de desembre, aquesta obra costumista torna al Teatre Principal

El Betlem de la Pigà de Castelló de la Plana serà aquest 2022 més inclusiu que mai, en sumar en l'escenari a un intèrpret de llenguatge de signes que traduirà la llengua oral al llengua de signes per a afavorir la comunicació entre les persones sordes, discapacitat auditiva i sordcegues.

D'aquesta manera, aquest 2022 les persones amb aquestes capacitats diferents podran gaudir del Betlem de la Pigà, una obra teatral de caràcter costumista, que va nàixer de la compositora Matilde Salvador i el poeta Miquel Peris, representada des de 1980 en la vespra de Nadal.

La representació serà el divendres 23 de desembre a les 21.00 hores en el Teatre Principal de Castelló, encara que a les 20.00 hores eixiran en cercavila des de la Casa Matutano, situada al carrer Cavallers.

Característiques del Betlem de la Pigà

L'obra comença al carrer, amb el tradicional pregó, format pels mateixos personatges de l'obra, que fan una crida a tots els castellonencs per a acudir a veure l'obra més important del Nadal en la capital de la Plana.

Tant la música de Matilde Salvador i Segarra, com els versos del poeta Miquel Peris i Segarra, tenen un paper fonamental en la representació teatral, ja que a través dels versos i les melodies recitades per la coral, l'obra pren un sentit i es conforma com un tot connex, per aquest motiu resulta fonamental parar una especial atenció a les lletres de les cançons, a través de les quals comprenem el sentit de l'obra i justifiquem el pas de cada escena.

A més d'una música molt elaborada recitada amb gran delicadesa per la coral, i del text recitat pel narrador, al llarg de la representació podrem veure plasmades diferents figures entranyables de l'antiga, i no tan antiga, societat castellonenca, les beates del cor de St. Nicolau, "el Ceg Maseo", el Municipal, a través d'unes escenes en les quals transcorren en paratges per tots coneguts.

Pujar