elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Carles Mulet: "L'Advocacia de l'Estat s'ofega en el ridícul secessionista després de 46 sentències que avalen la unitat lingüística"

Carles Mulet: "L'Advocacia de l'Estat s'ofega en el ridícul secessionista després de 46 sentències que avalen la unitat lingüística"
  • El senador recorda que entre les seues funcions no estan les filològiques i que la diversitat de llengües "és una riquesa i interès general l'Estat a protegir"

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat que l'Advocacia de l'Estat ha fet un dels seus ridículs "més espantosos i patètics" en exposar al Tribunal Suprem que es discrimina el castellà al País Valencià, i assenyalar que les comunicacions de la Generalitat amb les Balears o Catalunya "han de fer-se en castellà, en ser la llengua valenciana diferent al català cooficial a les Balears o Catalunya i el valencià tan sols cooficial al País Valencià".

Aquesta afirmació xoca amb les 46 sentències en ferm de diversos tribunals que avalen que el terme "valencià" o "català" són simplement dos conceptes per referir-se a la mateixa llengua. Així per exemple, tant el Tribunal Constitucional com el TSJCV han reiterat en sentències fermes aquest fet i sembla "molt greu" que tot un Advocacia de l'Estat obvie la Jurisprudència i el sentir de tota la comunitat acadèmica i científica i es fiqueen un embolic absurd . "La parcialitat, politització i utilitat de l'Advocacia de l'Estat està cada vegada més en el debat públic i cada vegada més desprestigiada, amb aquest tipus d'afirmacions, que posen rojos fins als estudiants de primària", ha assenyalat Mulet.

Aquest absurd escrit dirigit al TS per part de l'Advocacia de l'Estat, forma part de la visió increïble que aquest organisme trasllada a la decisió de l'alt tribunal sobre la deliberació sobre el recurs presentat per la Generalitat Valenciana contra l'anul·lació parcial del decret 61/2017, la qual s'haurà de resoldre en breu.

La Generalitat va recórrer la decisió del TSJCV de juliol de 2018 sobre la nul·litat parcial del Decret 61/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l'ús del castellà i del valencià en l'administració pública autonòmica, a l'estimar parts del recurs presentat pel PP que atacava la protecció i potenciació del valencià. Pel PP aquesta defensa i protecció de la llengua pròpia dels valencians era un atac al castellà.

"L'odi patològic cap al valencià que practica la dreta i en especial el PP s'acarnissa especialment en la llengua i cultura pròpia amb posicionaments secessionistes, soterrats aparentment des de l'època de Zaplana, i atacant qualsevol pas per normalitzar o potenciar l'ús d'una llengua històricament perseguida, atacada i menyspreada. Al joc d'aquests botiflers i antivalencians, se sumen ara afirmacions absurdes per part de l'Advocacia de l'Estat que no se sustenten en cap sentència judicial ni en cap estudi acadèmic, més aviat al contrari", recorda.

Per aquest motiu Mulet ha exigit al Govern Central en funcions que "desautoritze aquest tipus de comportaments de l'Advocacia i dins de la divisió de poders existent (almenys aparentment), prenga mesures perquè s'eviten aquest tipus de barbaritats filològiques" i ha mostrat el suport a la decisió de la Generalitat de mantenir l'ús del valencià com a llengua per comunicar-se amb les Balears o Catalunya. "A aquest pas", ha dit "podem arribar a l'absurd del Senat, on en la versió web hi ha opció en valencià i una altra en català, o on el servei de traductors de les nostres intervencions on hi ha gent destinada a traduir el català i una altra per el valencià".

El senador recorda que entre les seues funcions no estan les filològiques i que la diversitat de llengües "és una riquesa i un interès general de l'Estat a protegir".

Pujar