elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El pla de mobilitat metropolitana de Castelló: un menor ús del cotxe i més transport públic

El pla de mobilitat metropolitana de Castelló: un menor ús del cotxe i més transport públic
  • El conseller Arcadi España ha presentat la proposta de la Generalitat per als 14 municipis de la zona de la Plana

Almassora ha sigut el lloc triat per la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per a presentar la Xarxa de Mobilitat Metropolitana de Castelló (PMoMe Castelló) que abasta els 14 municipis de la zona de la Plana amb una població de 380.000 persones on es concentra el 66% de la població de la província.

Per a realitzar aquest pla, la conselleria ha analitzat com es produeix la mobilitat en aquesta zona. Així, el nombre de desplaçaments diaris és de 792.248 cada dia en aquests municipis i el 57% es realitzen en vehicle, el 37% caminant, el 5% en transport públic i l'1% amb bicicleta.

El conseller, Arcadi España, ha assegurat que per a canviar el percentatge d'ús de transport privat a públic “fa falta que les administracions actuem” per això, ha presentat davant els alcaldes i regidors dels municipis implicats aquest pla de mobilitat sostenible que es debatrà amb tots els ajuntaments per a posar-lo en marxa com més prompte millor i que consta de diversos eixos d'actuació a curt i llarg termini.

La intenció és “avançar en la mobilitat sostenible i completar les concessions d'autobusos interurbans perquè la gent deixe el cotxe i use més el transport públic”. Per a això, és necessari impulsar un servei de coordinació entre els ajuntaments per a aconseguir un bitllet únic en tota l'àrea metropolitana.

Bulevard de la Plana

Per a Arcadi España avançar en el desenvolupament del Bulevard de la Plana que discorrerà per l'eix entre Castelló, Almassora i Vila-real, i posteriorment unirà també Nules i Les Alqueries, “suposarà una evolució respecte a la mobilitat actual” i “aportarà qualitat de vida als veïns i veïnes de l'àrea metropolitana en afavorir el transport públic i els desplaçaments no motoritzats”.

El Bulevard de la Plana inclourà carrils reservats de transport públic, amb una amplària de 3,5 metres; carril segregat d'ús ciclista, amb una amplitud de 3 metres, i voreres d'entre 3 i 5 metres en funció de l'espai disponible. Aquesta primera fase comptaria amb un pressupost de 35 milions d'euros.

En una segona fase, es realitzaran adaptacions per a donar-li un caràcter “més amable” al tram de la N-340 entre Nules, Alqueries i Vila-real, amb la inclusió d'un carril ciclista i una vorera per als vianants, a més de millorar la seguretat viària. Aquesta actuació connectarà el nord de Vila-real amb l'eix Castelló-Almassora-Vila-real de la primera etapa i li donarà continuïtat cap al sud. La inversió d'aquesta actuació serà de 15 milions d'euros.

Connexió de la CV-10 amb la CV-21

Aquest document estratègic també inclou la licitació en 2022 del projecte d'una nova connexió de la CV-10 amb la CV-21 que permetrà connectar d'una manera més funcional el Parc Empresarial Sud-13 i les zones de l'Alcora i Onda.

Aquesta proposta compta amb un pressupost inicial de tretze milions d'euros i té com a objectiu disposar d'un camí alternatiu a la CV-20 i la CV-16 i, per tant “alleugerir de manera considerable el trànsit rodat de la zona i millorar la seguretat”, segons el conseller, que a més ha remarcat una vegada més l'aposta de la Generalitat per “desenvolupar noves infraestructures per a potenciar l'economia i crear ocupació”.

D'aquesta forma, el trànsit de camions del clúster azulejero que discorre entre la zona més interior i nord de l'àrea metropolitana, així com totes les empreses instal·lades al parc empresarial, podran tenir trajectes més directes a la CV-10 amb un repartiment del trànsit i una millora dels temps de recorregut.

Pujar