elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant obté una Càtedra ENIA per al Desenvolupament d’una Intel·ligència Artificial ètica i responsable

La Universitat d’Alacant obté una Càtedra ENIA per al Desenvolupament d’una Intel·ligència Artificial ètica i responsable
  • La Càtedra Enia de la Universitat d’Alacant farà investigacions per a garantir l’ètica i l’equitat de les preses de decisions fetes a partir de l’aplicació de la IA tant en empreses com en organismes públics

 

La Universitat d’Alacant ha sigut una de les seleccionades pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital per a crear càtedres universitàries dedicades a la investigació, la divulgació, la docència i la innovació sobre Intel·ligència Artificial. En concret, el projecte de la UA triat és «Una aproximació holística per al desenvolupament de la Intel·ligència Artificial ètica i responsable».

La línia de treball de la Càtedra Enia de la Universitat d’Alacant se centrarà a garantir que la presa de decisions basades en aplicacions de IA produïsca eixides que garantisquen l’equitat i l’ètica d’aquestes decisions.

Un aspecte del desenvolupament de la IA ha sigut una preocupació constant de la Unió Europea, que s’ha erigit com el garant mundial principal dels drets dels ciutadans en matèria de protecció, ús (entre altres el que fa la IA), reutilització i drets sobre les dades generades pels ciutadans. En aquesta línia, l’abril del 2021, la Comissió Europea va aprovar el primer marc regulador de la Unió Europea per a la Intel·ligència Artificial, on entre altres, es fa un èmfasi especial en aspectes crítics al voltant de la IA, com és el fet de garantir l’equitat de les decisions adoptades o promulgar la necessitat de l’explicabilitat dels models, especialment en sectors crítics com la salut o la conducció autònoma, entre d’altres, atès l’alt impacte que té sobre la qualitat de vida dels ciutadans.

Precisament, aquesta qüestió és en la que se centrarà la Càtedra Enia de la Universitat d’Alacant. L’avanç de l’aplicació de la IA fa que cada vegada siga més difícil garantir aquests aspectes en el desenvolupament d’aplicacions basades en la IA ja que aquestes aprenen amb quantitats ingents de fonts de Big Data. Un exemple d’això són les aplicacions basades en els models del llenguatge grans (Large Language Models, LLMs), com el ChatGPT, on els milions de variables que maneja, fa pràcticament inviable detectar els aspectes ètics esmentats amb anterioritat.

La Càtedra ENIA de la Universitat d’Alacant estarà dirigida pel catedràtic Juan Carlos Trujillo, expert en processament i anàlisi de Big Data i Intel·ligència Artificial. Trujillo figura entre els investigadors més citats (índex H) i reconeguts a nivell mundial en els seus principals temes d’investigació, a més de tenir una llarga experiència en la direcció de projectes d’investigació competitius i de transferència de coneixement. Juan C. Trujillo s’ha especialitzat en la detecció de biaixos en les dades d’entrenament, aplicació de la IA en salut i, en l’actualitat, està tractant l’explicabilitat dels LLMs.

L’investigador de la UA destaca que «el Big Data és la gasolina de la IA. Una de les raons que expliquen el gran auge de la IA i l’impacte que té en pràcticament tots els sectors econòmics, és la constant generació de quantitats ingents de dades i la capacitat de processament i anàlisi del Big Data. Com més dades tinguen, els models d’aprenentatge automàtic (Machine Learning) i aprenentatge profund (Deep Learning) podran augmentar la capacitat d’aprenentatge i les decisions seran més encertades”.

Càtedra Enia UA

La Càtedra ENIA de la UA té un marcat caràcter interdisciplinari i multidisciplinari, ja que, a més d’investigadors que tracten diferents aspectes de la IA des de la perspectiva del desenvolupament d’aplicacions, destaca el fet que la meitat dels integrants provenen de la disciplina del Dret, i aporten experts a nivell mundial en matèria d’ètica i responsabilitat civil de la IA. «Això fa que siguem optimistes pel que fa a les investigacions que es pretenen realitzar en el marc d’aquesta Càtedra ENIA i que farà que la UA es trobe a l’avantguarda del desenvolupament d’aplicacions d’IA que garantisquen l’ètica i la responsabilitat d’aquestes», assenyala el director de la Càtedra Enia de la UA qui també ha apuntat que «un altre dels aspectes que cal destacar és la igualtat de gènere del projecte, que és del 50%».

Algunes línies de treball que es tractaran en el marc de la Càtedra ENIA són els biaixos de dades, l’explicabilitat i fiabilitat de la IA, la hibridació de la IA i el Big Data, el règim jurídic de les dades obertes i el Big Data i la responsabilitat civil i l’assegurança associada a la IA.

La Càtedra ENIA compta amb l’assessorament i la participació de la doctora Nuria Oliver. A més, en la Càtedra ENIA també participa el node ELLIS Alacant, que dirigeix la mateixa Oliver i que s’ocupa del desenvolupament de la IA ètica i responsable centrada en l’ésser humà. Així, en el marc de la Càtedra ENIA de la UA, es farà difusió en la Xarxa ELLIS Europea dels avanços que es fan en el si de la Càtedra. A més, diversos participants també col·laboren amb la Xarxa CLAIRE, fet que garanteix la màxima difusió internacional dels resultats obtinguts en el marc de la Càtedra. A més d’aquestes dues Xarxes, s’han dissenyat altres activitats de difusió nacional i internacional per a garantir el màxim impacte dels resultats de les investigacions realitzades. D’aquesta manera, la Càtedra Enia de la UA reuneix aquest grup àmpliament multidisciplinari i amb gran talent del que s’espera que obtinga avanços significatius els pròxims anys.

Transferència de coneixement

Un apartat que cal destacar de la Càtedra ENIA de la UA és el suport i la participació directa de diferents empreses tecnològiques que destaquen per estar a l’avantguarda de la innovació tecnològica en els seus respectius sectors. En el si de la Càtedra ENIA de la UA s’ha planificat el desenvolupament de solucions d’Intel·ligència Artificial perquè aquestes empreses continuen estant a l’avantguarda tecnològica en els seus respectius sectors.

Destaca el patrocini principal d’empreses com AVAMED, Bumerania, StrateBI, i OneMillionBot, amb les quals s’han definit de manera conjunta problemes d’innovació perquè les investigacions en el si de la Càtedra ENIA els reporte un retorn immediat i els dona un valor afegit davant dels seus competidors. En un altre ordre, altres empreses patrocinadores com Balearia o Lucentia Lab, col·laboraran de manera activa per a incorporar les solucions tecnològiques principals derivades de la Càtedra en els seus models de negoci.

A més, la proposta de la Càtedra ENIA de la UA destaca també pel marcat caràcter innovador i d’emprenedoria de la Ciutat d’Alacant, on destaquen iniciatives com el mateix Parc Científic de la UA, Districte Digital (Generalitat Valenciana), o Alacant Futura (Ajuntament d’Alacant), que alberguen íntegrament desenes d’empreses tecnològiques, i que permetran continuar construint un ecosistema innovador a la ciutat d’Alacant, en el qual la Universitat d’Alacant és referent a través d’aquesta Càtedra ENIA.

La Càtedra Enia de la UA ha rebut un gran suport institucional des d’organismes de diversa índole i signe polític com els ajuntaments d’Alacant i Sant Vicent, la Diputació d’Alacant, la Generalitat Valenciana, la Cambra de Comerç, AEPA, ICOPAL, ICALUI, CEV o UEPAL entre d’altres.

Pujar