elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives

La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives
  • La rectora ha clausurat avui les activitats programades en la I Setmana de la Discapacitat, amb la lectura de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 2)
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 3)
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 4)
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 5)
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 6)
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 7)
La Universitat d’Alacant, capdavantera en accions inclusives - (foto 8)

 

Diumenge que ve, 3 de desembre, es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Amb aquest motiu, la Universitat d’Alacant ha organitzat "I Setmana de la Discapacitat UA", del 27 de novembre a l’1 de desembre, una iniciativa integral que cerca sensibilitzar i formar a tota la comunitat universitària sobre diversos tipus de discapacitats. El punt culminant d’aquesta setmana especial ha tingut lloc avui, divendres 1 de desembre, a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer del campus, amb la lectura de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat. La cerimònia ha sigut presidida per la rectora Amparo Navarro, que ha llegit el preàmbul de la Convenció, acompanyada per l’equip de govern, una àmplia representació de la comunitat universitària i diverses entitats del tercer sector: ASOCIDE, APANAH, FESORD, MARQ, COCEMFE, ASPALI, ASFEM, entitats que han impartit tallers gratuïts de formació i sensibilització durant tota la setmana.

Ràdio Yananá ha donat cobertura presencial durant la jornada i s’ha instal·lat, al hall d'entrada del saló d’actes del Germà Bernàcer, una exposició de dibuixos relacionats amb la discapacitat, realitzats per xiquets i xiquetes d’infantil i primària, facilitada per l’associació COCEMFE, amb el nom “Obriguem pas”.

Amparo Navarro ha subratllat en la seua intervenció la importància de “visibilitzar els drets de les persones amb necessitats específiques de suport educatiu amb discapacitat per a aconseguir una participació plena i una universitat inclusiva, i de valorar la riquesa de l’aprenentatge en diversitat”. La rectora ha volgut recordar també la importància del treball en xarxa, “fonamental per a aconseguir i fer realitat el foment de valors com el respecte a la diferència i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones”.

En la Universitat d’Alacant aquest treball en xarxa va acompanyat del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat, del qual depèn el Centre de Suport a l’Estudiant; el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, encarregat de teixir un entramat de solidaritat i col·laboració mútua a través de les entitats socials, i la Unitat d’Accessibilitat Digital, integrada en el Vicerectorat de Transformació Digital. Gràcies a aquest treball en xarxa, la UA s’ha convertit en una institució capdavantera quant a accions inclusives.

Accions inclusives UA

Entre les moltes accions posades en marxa per la Universitat d’Alacant hi ha el Programa d’Igualtat d’Oportunitats per a Estudiants amb Necessitats Específiques (NESE) amb discapacitat o sense, desenvolupat pel Centre de Suport a l’Estudiant, per a garantir als alumnes amb discapacitat de la UA, entre altres qüestions, el dret a cursar els estudis i als ajustos raonables en funció de les seues necessitats individuals. El Centre de Suport a l’Estudiant és un referent en gestió d’estudiants amb NESE i ha exportat el seu model a països centreamericans, com Cuba, la República Dominicana i Costa Rica, a través de projectes europeus com ACCESS o ENTENDER. La UA també disposa d’un Protocol contra la discriminació de la UA, en marxa des del mes de juliol passat. El protocol té per objecte prevenir comportaments, actituds, situacions o fets de discriminació, inclosos els relatius a la discapacitat. Actualment, s’està elaborant el diagnòstic per a redactar el Pla d'Inclusió i No Discriminació de la UA. Un dels eixos fonamentals serà el relatiu a assegurar la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat. La UA compta també amb un recent Protocol d’adaptació dels llocs de treball, i amb el Programa InclUA Cultura, que està millorant l’accessibilitat dels espais físics culturals, com el MUA, amb la incorporació de llengua de signes, subtítols i altres mesures inclusives en les activitats culturals, gràcies al conveni signat amb Hidraqua per a aquest fi.

La Universitat d’Alacant col·labora en diferents activitats formatives, esportives i de sensibilització amb associacions centrades en l’àmbit de la discapacitat, com ONCE, UPAPSA, APSA, COCEMFE, Centre Sant Rafael, etc., i gestiona la compra i cessió de tecnologies accessibles (lectors de pantalla, emissors i receptors auditius, ordinadors accessibles, etc.). De la mateixa manera, ofereix la possibilitat de disposar d’intèrprets de llengua de signes o voluntaris que ajuden els estudiants amb discapacitat.

La Unitat d’Accessibilitat Digital imparteix formacions i ofereix assessorament per a tota la comunitat universitària sobre les tecnologies i eines que existeixen per a millorar l’accessibilitat digital.  Aquesta unitat disposa de material accessible, com sistemes d’escolta assistida per a persones amb problemes auditius, ratolins, teclats adaptats per a persones amb problemes motrius, sistemes d’ús de l’ordinador amb la mirada Eye-Tracking, línies Braille, etc. Han desenvolupat eines informàtiques per a comprovar l’accessibilitat de pàgines web de manera senzilla i immediata i aplicacions per a mòbils de reconeixement de veu per a transcriure la veu en text en temps real (ListenAll) i de comunicació adaptada (Ability Connect). Com a última novetat, la Unitat d’Accessibilitat Digital ha desenvolupat un sistema amb intel·ligència artificial per a subtitular de manera automàtica vídeos de la UA i donar la possibilitat de realitzar transcripcions de classes, seminaris… i obtenir un document de text amb alta precisió. Es tracta d’un sistema pioner a Espanya que s’està començant a implementar a la UA.

Pujar