elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tres de cada deu estudiants universitaris de la Comunitat Valenciana no saben què és la transició energètica segons un estudi de la UA

Tres de cada deu estudiants universitaris de la Comunitat Valenciana no saben què és la transició energètica segons un estudi de la UA
  • L’estudi d’Ayuda en Acción assenyala que els joves mostren una gran preocupació pel canvi climàtic

Un terç dels joves universitaris valencians no ha sentit mai parlar de la transició energètica, segons un estudi d’Ayuda en Acción fet per investigadors de la Universitat d’Alacant i finançat per la Generalitat Valenciana, que ha sigut presentat aquest matí en la llibreria alacantina Pynchon & Co.

Carla Rodríguez Sánchez, Franco Manuel Sancho Esper i Liudmila Ostrovskaya Fedorova són els tres membres del Departament de Màrqueting, de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, que han dut a terme l’estudi, que s’emmarca dins del projecte Just1Planet, que està orientat a fomentar la ciutadania activa dels joves i les joves en la lluita contra el canvi climàtic i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb un enfocament de gènere i drets humans i a través d’una metodologia participativa.

La professora Carla Rodríguez explica com les enquestes fetes entre més de mil estudiants de diverses universitats de la Comunitat Valenciana, entre les quals es troben la UA, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat de València i la Jaume I, no sols han revelat el coneixement «mig alt» que tenen els estudiants universitaris sobre la transició energètica, sinó que a més apunta al fet que hi veuen més beneficis que costos.

Així mateix, l’estudi constata que els joves accepten de bon grat les polítiques derivades de la transició energètica, però no confien que es complisquen ni qui ha de dur-les a terme. «Confien molt en els científics, però poc en els polítics», assegura Rodríguez, qui explica també que els estudiants tenen en la seua vida privada un comportament bastant proambiental, mentre que la seua participació en l’esfera pública, i formen part d’associacions o participen en manifestacions, per exemple, és molt baix.

D’aquesta manera, l’estudi arreplega que, encara que el canvi climàtic té un impacte molt negatiu en l’agricultura, la pesca i el turisme, pilars econòmics de la Comunitat Valenciana, a més dels ecosistemes costaners, quasi el 30% de la joventut universitària no sap res sobre la transició energètica. A més, dels 1.160 enquestats que sí que hi han sentit parlar (72%), el 68,1% reconeix que el seu nivell de coneixement sobre el tema és mig-baix. Per a informar-se confien majoritàriament en la informació científica, però es fien poc de partits polítics, premsa i governs.

La joventut universitària sí que mostra un nivell alt de preocupació pel medi ambient de 5,4 sobre 7, i és significativament majors per a les dones en comparació amb els homes (5,70 enfront de 5,27). En relació amb això, l’acceptació de les polítiques de transició energètica que s’estan fent actualment a Espanya és mitjana-alta.

L’enquesta també reflecteix que la joventut universitària de la Comunitat Valenciana sent més emocions positives que negatives respecte de la transició energètica, entre les quals destaca l’esperança (en cas de les dones) com l’emoció més prevalent.

Encara que està demostrat que les dones són més vulnerables als impactes negatius del canvi climàtic, especialment aquelles que pertanyen a estrats socioeconòmics baixos a causa del seu rol tradicional en la societat i la distribució de rols de gènere i responsabilitats, la immensa majoria de la joventut enquestada no ho percep així. Quasi un 95% dels homes i un 83% de les dones creuen que els costos associats a la transició energètica els pateixen els dos sexes per igual. Això sí, les dones sí que perceben un benefici de la transició significativament més gran que els homes.

La joventut, que té en el seu imaginari de l’activisme proambiental una dona o home jove, amb estudis universitaris, desconeix pràcticament les dones destacades en l’activisme mediambiental a Espanya, si bé hi ha un coneixement substancial de personalitats internacionals com Greta Thunberg.

Tots aquests assumptes suggereixen la necessitat de millorar la comunicació i l’educació sobre la transició energètica a Espanya perquè les joves i els joves puguen comprendre millor com s’està desenvolupant aquest procés i prendre decisions informades.

Pujar