elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos projectes de la UA seleccionats com a exemples d’èxit en un projecte europeu d’innovació educativa

Dos projectes de la UA seleccionats com a exemples d’èxit en un projecte europeu d’innovació educativa
  • La UA participa en el programa Crocodile, un projecte europeu per a una oferta universitària interdisciplinària i internacional

  • Els cursos d’estiu i els cursos de formació contínua de la UA, inclosos com a exemples de bones pràctiques en els informes finals de projecte

Dos projectes educatius de la Universitat d'Alacant han sigut seleccionats com a exemples d’èxit en el programa CROCODILE (Cross-disciplinary Academic Offer under the Erasmus+ programme), una acció Erasmus+ en la qual ha participat la Universitat d’Alacant juntament amb universitats lituanes, búlgares i poloneses.

CROCODILE té com a objectiu preparar solucions organitzatives, substantives i metodològiques que permeten la introducció d'una oferta acadèmica internacional i interdisciplinària que proporcione una educació moderna i eficaç.

Durant el desenvolupament d'aquest programa, dos projectes de la Universitat d’Alacant han sigut seleccionats com a exemples d’èxit: el curs d’estiu Summer Business Program i el Centre de Formació Permanent de la UA.

Summer Business Program, de quatre setmanes de duració, impartit completament en anglès, és el més veterà dels cursos d’estiu de la Universitat d’Alacant Rafael Altamira, que depèn del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària. Va començar a ser impartit el 2006 i actualment és un dels més sol·licitats pels estudiants internacionals.

En aquest curs es du a terme un aprenentatge intercultural entre professorat i estudiantat nord-americà i europeu a través de classes formades per estudiants provinents de la Universitat de Missouri-Colúmbia (EUA) i estudiants d’altres universitats europees, incloent-hi la Universitat d'Alacant. Aquest curs alterna les classes teòriques amb visites a diferents empreses de la província.

D’altra banda, hi ha l’organització de cursos de formació contínua a càrrec del Centre de Formació Permanent de la Universitat d'Alacant, que depèn del Vicerectorat d’Estudis, Qualitat i Llengües. En aquest cas, s'ha valorat el saber fer (know-how) de l’organització dels cursos, especialment l’assegurament de la qualitat i el finançament.

D’aquest centre es destaca que "l'àmplia oferta formativa de la Universitat d'Alacant es complementa amb els cursos de formació contínua, que compleixen uns estrictes criteris de qualitat i garanteixen que la universitat manté al dia els coneixements que demanda el mercat".

Proyecte CROCODILE

El projecte, iniciat al gener del 2022 i que finalitza aquest mes de desembre, ha sigut coordinat per la Universitat de Silèsia (Polònia) i ha comptat amb la participació de la Universitat de Sofia (Bulgària), la Universitat Vytautas el Gran (Lituània) i la Universitat d’Alacant.

La innovació d’aquest projecte es basa en l’enfocament interdisciplinari i transversal sobre l’educació. Segons els resultats del projecte, “la interdisciplinarietat és clau en la investigació acadèmica, però la presència d’aquesta en l'educació continua sent insuficient”.

El projecte pretén, per tant, oferir “solucions sistèmiques que permeta a l’estudiantat participar en classes preparades i codirigides per especialistes en diverses disciplines, la qual cosa requereix certes innovacions organitzatives, com l'establiment de condicions organitzatives estables i d'un marc jurídic adequat per a crear una oferta flexible que puga modificar-se per a respondre a les necessitats i els reptes canviants del món que ens envolta”.

Així, aquest projecte pretén “elaborar un model universal d’organització de l’oferta acadèmica didàctica internacional, preparat per a ser introduït en les universitats de diferents països”, com també “intercanviar i promoure bones pràctiques en el camp de la didàctica en línia interdisciplinària i transdomini” i “potenciar la cooperació entre les institucions participants en el projecte”.

Recomanacions

Les recomanacions del projecte CROCODILE inclouen que l’oferta acadèmica interdisciplinària es dirigisca a tots els països socis i als seus centres d'ensenyament superior en tots els nivells d’estudis.

També recomana la implantació de “l'oferta acadèmica interdisciplinària a través d'escoles d'estiu (o hivern) o en forma de setmanes intensives de mobilitat, ja que, en programar les classes per blocs, l’alumnat adquirisca coneixements, competències i habilitats de forma més completa i ràpida i, per tant, més eficaç”.

Per a contribuir a la internacionalització d'aquestes pràctiques, el projecte conclou que l'oferta acadèmica interdisciplinària de cada país soci siga dissenyada per entitats amb competències similars en l'organització i gestió de l'oferta.

Una altra recomanació important és “l'harmonització de l'estructura organitzativa d'aquestes entitats en cada país soci”, perquè “gràcies a la convergència en aquest àmbit, es facilitarà el flux d’informació, com també la coordinació dels esforços destinats a estandarditzar l'oferta en l’àmbit internacional”.

Pujar