elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El professor emèrit de la Universitat d’Alacant, Manuel Atienza, honoris causa per la Universitat de Lleó

El professor emèrit de la Universitat d’Alacant, Manuel Atienza, honoris causa per la Universitat de Lleó
  • El catedràtic alacantí ha compartit cerimònia amb la investidura del professor Dionisio Llamazares i la científica Laura María Lechuga

 

El Quadre d’Honor de la Universitat de Lleó (ULE) ha incorporat com a doctor honoris causa el professor emèrit de la Universitat d’Alacant (UA) de Filosofia del Dret i Dret Internacional Manuel Atienza Rodríguez. En el mateix acte es van incorporar també a l’il·lustre claustre acadèmic la científica Laura M. Lechuga Gómez, primera dona que rep aquesta distinció a la ULE, i el professor Dionisio Llamazares Fernández.

Durant la cerimònia, celebrada a l’Aula Magna de Sant Isidoro, el rector, Juan Francisco García Marín, va destacar «l’honor d’incorporar en el claustre persones que pels seus extraordinaris mèrits se’n fan mereixedores».

De manera prèvia a les paraules del rector van tenir lloc les intervencions dels padrins encarregats de l’elogi de les tres candidatures. Juan Antonio García Amado va glossar la figura de Manuel Atienza de qui va lloar la seua obstinació a «cultivar la veritat i la justícia per a una matèria intensa i plena d’arestes com és el Dret». Segons García Amado l’obra i la influència d’Atienza «justifiquen la dotzena de doctorats honoris causa que ha rebut en universitats de molt diferents països», i que «comptat i debatut estem davant de qui segurament és, ara com ara , el jurista espanyol viu més influent i reconegut en el món. I de la seua qualitat humana ret compte també l’abundant presència en aquest acte de col·legues i amics».

Per part seua, el professor emèrit de la Universitat d’Alacant va centrar el discurs d’acceptació a elogiar la Filosofia del Dret, disciplina a la qual ha dedicat la vida acadèmica. Atienza va citar, entre d’altres, Sòcrates i Erasme de Rotterdam i va sostenir que en l’actualitat la filosofia del dret renaix davant «del dogmatisme de diverses i contraposades ideologies polítiques». Segons el catedràtic alacantí, davant d’aquestes, la filosofia del dret pot arribar a mostrar «un cert grau de comprensió, però el respecte per l’altre no té per què ser respecte per les seues idees».

«El dret ha canviat molt, –va explicar–, i canviarà més en molt poc temps a conseqüència de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial, que significarà una alteració completa del que avui entenem per professions jurídiques».

En aquesta mateixa línia el professor emèrit va vaticinar que «segurament moltes de les que coneixem desapareixeran i seran substituïdes per màquines, i el treball dels juristes es concentrarà en les qüestions de filosofia del dret, en les qüestions més difícils»

Manuel Atienza és catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat d’Alacant des de 1982, on ha dirigit la revista Doxa-Cuadernos de Filosofía del Derecho ​ i el màster en Argumentació Jurídica. Abans d’arribar a la UA va ser professor a les universitats Autònoma de Madrid i de València, com també de l’Acadèmia Europea de Teoria del Dret. A més, ha dictat nombrosos seminaris, cursos de mestratge i doctorat en diferents universitats i va ser professor visitant a la Universitat de Buenos Aires, a Argentina i Cornell University, als Estats Units.

Des de 1997, Atienza és membre de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida del Ministeri de Sanitat. Forma part de consells de direcció o de redacció de diverses publicacions com a Anales de la Cátedra F. Suárez, El Cronista, Constitución y Derecho privado, Isonomía, Teoría o Analisi e diritto. És membre de la Junta Consultiva de la Universitat Autònoma de Madrid i del ‘Consiglio Scientifico della Scuola di Dottorato in Diritto interanacionale e Diritto intern’ de la Universitat de Palerm i és patró de la fundació Col·loqui Jurídic Europeu.

L’honoris causa és autor, juntament amb el prestigiós catedràtic argentí Rodolfo Vigo, del «Codi Model Iberoamericà d’Ètica Judicial» aprovat a Lisboa, l’any 2005, en el marc de la XIII Cimera Judicial Iberoamericana i de diversos centenars d’articles i de nombrosos llibres que han tingut una gran influència tant en la teoria com en la pràctica del Dret, a Espanya i a Llatinoamèrica.

Manuel Atienza és doctor honoris causa per més d’una desena d’universitats llatinoamericanes i espanyoles el que evidencia la seua enorme rellevància acadèmica.

Figures d’interès

El catedràtic alacantí ha compartit cerimònia amb la investidura d’altres dues grans personalitats, la científica Laura María Lechuga i el professor Dionisio Llamazares Fernández. Elba Mauriz García, ha sigut la padrina responsable d’elogiar la figura de Lechuga, de qui ha destacat la seua enorme labor que es recolza en dos pilars fonamentals: «el perfil altament multidisciplinari, que l’ha fet ser una de les poques investigadores amb treballs avançats a nivell internacional, que reuneixen el desenvolupament de tecnologia i enginyeria nanofotònica de qualitat, amb aplicació i utilitat en l’àmbit del diagnòstic clínic, l’epigenètica del càncer, la resistència antimicrobiana i la detecció precoç de malalties», i «la vocació internacional del seu treball».

Finalment , el tercer padrí ha sigut el professor Paulino Pardo, que ha dedicat el seu discurs a Dionisio Llamazares, del qual ha recordat l’important paper que va desenvolupar per a «la transformació dels centres universitaris de Lleó en Universitat, una de les tasques de les quals ha estat sempre orgullós».

Conclosos els discursos, i una vegada lliurats als nous doctors honoris causa tots els atributs que acompanyen el nomenament (birret, anell, guants, llibre de la ciència i medalla), i després de la preceptiva abraçada amb padrins i degans, la cerimònia solemne va concloure amb la tradicional interpretació del ‘Gaudeamus igitur’, a càrrec d’una representació de les Joventuts Musicals de la ULE, dirigides per Juan Luis García.

Pujar