elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onze propostes d’arts escèniques en la nova programació “Paranimf” de la UA

Onze propostes d’arts escèniques en la nova programació “Paranimf” de la UA
  • El tradicional Concert de Benvinguda inaugura aquest dijous la programació amb les actuacions de Niña Polaca i d’Extensores Automáticos

  • El programa inclou, a més, cinc representacions teatrals, tres actuacions musicals, circ, cinema i un nou programa expositiu, d’octubre a desembre

La Universitat d’Alacant acaba de fer pública la seua nova programació d’arts escèniques, Paranimf, per als mesos d’octubre a desembre de 2023, una programació que obrirà el tradicional Concert de Benvinguda dijous que ve, 5 d’octubre, a les 20.30 hores, a càrrec de Niña Polaca i Extensores Automáticos. Niña Polaca és una de les grans promeses de l’indie rock nacional i serà el cap de cartell del Concert de Benvinguda en l’amfiteatre de l’aulari II i amb entrada gratuïta. La banda emergent UA, Extensores Automáticos, seran els teloners. L’entrada és lliure limitada a l’aforament de l’amfiteatre i s’hi instal·larà barra amb restauració (obertura de portes a les 19.30 h).

La vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu, ha detallat que el nou programa està integrat, a més del Concert de Benvinguda, per una desena més de propostes artístiques de teatre, circ, música i cinema, «encara que el gruix del programa d’aquest primer quadrimestre del nou curs acadèmic el protagonitza el teatre». Iliescu ha explicat també que «com és tradicional, mantenim les nostres línies de col·laboració amb altres institucions culturals com el festival de circ Circarte, del qual acollim una de les propostes en aquesta catorzena edició, Proyecto Gladis (18 d’octubre.19 hores), un conte distòpic en què quatre personatges salpen cap a l’aventura de nous llocs on viure i créixer, i ho fan travessant no sols la mar, sinó les nostres referències polítiques, culturals i filosòfiques; o la XXXI Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, amb la qual arribarà al nostre Paranimf l’obra Niña de nadie (8 de novembre. 20 hores), un projecte de La Zafirina, coproduït amb Russafa Escènica. Festival de Tardor 2023, amb el suport d’Escalante Centre Teatral i l’Ajuntament de Sogorb. Amb direcció de Mafalda Bellido i Sergio Serrano, l’obra té com a protagonista una xica a punt de fer els divuit anys que rep una telefonda que li canvia per complet la vida. Tres dies en la vida d’una adolescent. Tres dies que comencen amb una trucada: «Ta mare fa dies que no ve; m’ha semblat estrany, m’he arrimat a ta casa i…». «Un viatge d’iniciació en el moment en què tot està per descobrir i una closca per trencar».

En l’apartat teatral, la UA ha programat quatre representacions més: París, anys 60, amb l’Aula de Teatre de la UA (24 d’octubre.11.30 hores. IES), amb direcció de Morgan Blasco, un recorregut nostàlgic i divertit per uns anys en què se somiava amb una llibertat que només es podia concebre fora d’Espanya, i on es combina l’humor i la música dels anys seixanta; Cântec pentru noéma, UNATC I. L. Caragiale (25 d’octubre.19 h), obra en romanès amb subtítols al castellà en directe. Aquesta obra de Daniel Danis és una defensa de l’amor envers l’altre, el relat de quatre germans adoptats que, des de la infantesa, promouen el lema «La societat de l’amor»; You say tomato (15 de novembre. 19 h), obra guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or 2016 al millor text teatral. És una comèdia musical d’èxit de Joan Yago interpretada per Anna Moliner i Joan Negrié i dirigida per Joan Maria Segura, una crítica del sistema cultural actual i una reflexió sobre els somnis frustrats: I Ricardo III (22 de novembre.19 h), la primera tragèdia i un dels grans èxits de Shakespeare i una de les seues obres més representades. Ara arriba al Paranimf de la mà de la companyia sevillana Atalaya, amb una proposta que s’ha convertit en la més guardonada en els quaranta anys d’existència d’aquesta companyia.

Es manté en programa el tradicional concert didàctic Los orígenes de tus músicas, The Entertainer Teachers, que obrirà l’apartat musical (17 d’octubre.11.30 h. IES) per a explicar com s’ha arribat des de les melodies de l’antiga edat mitjana fins a les cançons que sentim avui dia a la ràdio o a la televisió. Aquesta concepció de la història de la música com una entretinguda evolució d’estils ha connectat de manera sorprenent amb el públic de totes les edats en edicions anteriors. La formació The Entertainer Teachers (Ensemble) va nàixer l’any 2015. Avui la componen onze integrants dirigits per Benjamí Sun. La música continuarà amb el Concert d’Hivern de la Coral UA (28 de novembre. 19 h); i amb l’espectacle de música i poesia, Lorca: un genio con duende (13 de desembre.19 h). Es tracta d’un recital homenatge amb motiu del 125è aniversari del naixement del poeta granadí, en el qual participen Juan Antonio Olmedo, Óscar Santacreu, Esther Abellán i María Matas. En aquest espectacle, seguint la seua cronologia vital, es reciten moltes de les millors poesies de Lorca i es dramatitzen uns quants fragments de les seues magnífiques obres teatrals, tot això amb l’acompanyament en directe de música de guitarra i de piano i projeccions d’imatges.

El cinema també tindrà cabuda en el programa amb l’estrena de la pel·lícula Bruno, del cineasta alacantí Ángel Puado (10 de novembre.20 h), amb la qual el director torna a la comèdia per a contar-nos la història d’una visita al psiquiatre que acaba posant en perill equilibri del mateix terapeuta.

La programació Paranimf es complementa amb l’oferta expositiva dissenyada pel Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) per als mesos d’octubre a desembre. La mostra «Nou residències de creació en investigació artística del MUA», inaugurada el 22 de setembre, romandrà oberta al públic fins al 4 de febrer de 2024, a la sala Sempere del MUA. (NOTA DE PREMSA)

A la sala CUB estarà exposada fins al 28 de gener de 2024 la mostra «Mare Lucidum» d’Ángel Fitor, una proposta de fotografia submarina que es va obrir al públic dijous passat, 28 de setembre. L’exposició presenta una mostra de la bellesa biològica, plàstica i simbòlica que encara aixopluga la mar Mediterrània i ofereix una crònica d’alguns dels problemes que l’escanyen. Mare Lucidum és una invitació a la fascinació per la fascinació i a la reflexió pel plaer del saber. És també un treball recopilatori d’algunes de les fotografies que han dirigit, afaiçonat i construït la carrera de l’autor durant gairebé tres dècades de vocació desmesurada per donar veu a una mar sovint maltractada i mal compresa. Ángel Fitor (Alacant, 1973) és fotògraf, fotoperiodista, bussejador professional i naturalista especialitzat en el medi marí. Com a resultat de la seua forta i primerenca vocació, ha consagrat tots els àmbits de la seua vida a la divulgació dels valors naturals, humans i econòmics vinculats a la mar.

Es manté fins al 7 de gener de 2024 l’exposició «La llum de Sempere. Centenari 1923-2023. Eusebi Sempere» dissenyada pel MUA arran del centenari del naixement de l’artista (1923-2023), per a la qual s’han seleccionat vint-i-sis de les seues obres dels fons del MUA. (NOTA DE PREMSA)

I les exposicions ubicades a la sala L’Alcúdia, que acull la mostra sobre el jaciment arqueològic que, amb motiu del seu 25 aniversari, va preparar el MUA i que es podrà visitar durant tot l’any 2024; l’Espai Arcadi Blasco, que acull part de les obres de l’artista de Mutxamel, de les quals el MUA és depositari (fins a l’1 de juny de 2024), i la mostra amb obra de l’artista Daniel Escolano, mort recentment, a la sala Naia del MUA, fins a l’1 de juliol de 2024.

Pujar