elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un nou llibre coordinat per investigadores de la UA tracta les desigualtats de gènere en la indústria cultural

Un nou llibre coordinat per investigadores de la UA tracta les desigualtats de gènere en la indústria cultural
  • Rebel Girls! Desigualdad de género, discursos y activismo en la industria musical, descriu situacions discriminatòries en sectors com el de la música i l’audiovisual

Rebel Girls! Desigualdad de género, discursos y activismo en la industria musical és el títol del nou llibre coordinat per les investigadores del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant (UA) Cande Sánchez-Olmos, Tatiana Hidalgo-Marí i Jesús Segarra-Saavedra, editat per Gedisa.

El títol pren d’inspiració la cançó «Rebel Girl», de Bikini Kill, una de les bandes punk més conegudes del moviment feminista dels anys 90 i, a partir d’ací, explica l’impacte de les xarxes socials en la desigualtat, els discursos i les representacions de les artistes i la influència de moviments com el #MeToo o el feminisme en la indústria. Una obra sòlidament documentada que il·lustra l’envergadura del moviment activista i perfila l’impacte de xarxes socials i plataformes en la construcció de la igualtat, al mateix temps que analitza detalladament els discursos i les representacions que estan protagonitzant artistes i compositores en la indústria musical d’Espanya i Amèrica Llatina.

L’objecte d’estudi del llibre és la música popular (pop, rock, electrònica, reggaeton, etc.), entesa en la terminologia anglosaxona com a «popular music», i que es diferencia de la música acadèmica, folklòrica o tradicional. Per a això, els investigadors de la UA han recopilat treballs acadèmics d’enfocament qualitatiu, però també pinzellades de dades quantitatives i han estructurat l’obra en dos blocs. El primer d’aquests està focalitzat en aspectes relacionats amb la indústria musical, així com altres relacionades com l’audiovisual (música en directe, cinema i videoclip). I, el segon, analitza els discursos, les representacions i l’activisme de les dones que s’han produït en la cultura de la música popular.

Com assenyalen els investigadors de la UA «els ressons de la quarta ona del feminisme, l’impacte del moviment #MeToo i el ressorgir de l’activisme a Llatinoamèrica conviden a aprofundir des d’una perspectiva feminista en els discursos i els processos creatius que les dones estan protagonitzant en la música en el marc d’una cultura heteropatriarcal hegemònica». En aquest sentit, amb aquest treball els autors pretenen ampliar els estudis de gènere en les indústries culturals, tant a Espanya com a Llatinoamèrica, per a conèixer si persisteix desigualtat i així poder presentar, si n’hi ha, pautes per a millorar la indústria musical. D’altra banda, assenyalen, «hem volgut analitzar els discursos, subjectivitats i l’activisme que les dones estan protagonitzant tant físicament en les manifestacions com digitalment a través de cançons en YouTube».

El llibre Rebel Girls! Desigualdad de género, discursos y activismo en la industria musical és fruit d’un projecte d’investigació emergent finançat per la Generalitat Valenciana que ha donat com a resultat el naixement del Sorority Lab (SOLA), un observatori sobre la desigualtat de gènere en la indústria musical que sorgeix en el grup d’investigació sobre Indústries Culturals de la Universitat d’Alacant.

Pujar