elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina de la UA dedica una jornada a Dones, Migració i Solidaritat

L’Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina de la UA dedica una jornada a Dones, Migració i Solidaritat
  • La jornada s’inscriu en les activitats programades entorn de l’exposició “Dones de l’exili. Històries de resiliència, apoderament i transformació”

L’Institut Universitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina de la UA (IUESAL) organitza la jornada Dones, Migració i Solidaritat, demà dijous, 7 de març, a les 19.45 hores, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). L’activitat comptarà amb la participació de la investigadores Bárbara Ortuño, experta en l’exili republicà de la Guerra Civil i l’emigració espanyola de postguerra a l’Argentina, que impartirà la conferència «Tejiendo redes de sororidad. Exiliadas y asociacionismo a ambos lados del Atlántico: historias cruzadas en la segunda mitad del siglo XX», i Johana Ciro, investigadora honorífica del IUESAL i coordinadora de la línia d’investigació en Innovació Social a Florida Universitaria, que pronunciarà la conferencia «Mujer, mestiza, migrante: un mundo donde quepan otros mundos». Ciro Calderón va desenvolupar en la seua tesi doctoral, una metodologia d’apoderament de la dona indígena amb enfocament ètnic en les comunitats indígenes de Colòmbia. La sessió es completarà amb un diàleg, al qual se sumarà Leonora Castaño, representant de la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades, lideressa social, llauradora i defensora dels drets humans de les dones.

Aquesta jornada forma part de les activitats programades entorn de l’exposició «Dones de l’exili. Històries de resiliència, apoderament i transformació», organitzada per IUESAL, Atelier ONGD, la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades, i amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. L’exposició es pot veure fins al 26 de març a la sala Trànsit II (aulari II de la Universitat d’Alacant). Aquesta mostra presenta la història de dones colombianes en situació de refugi, exili i migració en diferents territoris del món, especialment a la Comunitat Valenciana i altres ciutats de l’estat espanyol, organitzades entorn de la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades. Hi podem trobar cartes, línies del temps, fotos, manifestos polítics i altres expressions que ens aproximen a les seues experiències en l’exili, com el conflicte armat de Colòmbia ha afectat les seues vides i les seues històries de resiliència i acció política resistent i organitzada. Amb aquestes reflexions, l’exposició contribueix a la presa de consciència crítica sobre les conseqüències de la guerra i la importància de la solidaritat internacional, la pau, els drets humans i el feminisme. Apel·la als visitants per a fer-los reflexionar sobre el seu paper en fenòmens com la migració, el refugi, l’exili i l’acollida en les societats de destinació de les persones migrants.

Pujar