elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Lectio Ultima’ i homenatge de la Universitat d’Alacant a Rafael Alemany

‘Lectio Ultima’ i homenatge de la Universitat d’Alacant a Rafael Alemany
    MÉS FOTOS
    ‘Lectio Ultima’ i homenatge de la Universitat d’Alacant a Rafael Alemany - (foto 2)
    ‘Lectio Ultima’ i homenatge de la Universitat d’Alacant a Rafael Alemany - (foto 3)

    Acadèmics, professorat, investigadors i representants públics s’han reunit aquest dijous a la Universitat d’Alacant en l’acte d’homenatge a Rafael Alemany Ferrer, qui ha pronunciat la suea «Lectio Ultima», amb el títol «L’Ausiàs March Cinccentista de Jorge de Montemayor: textos, contextos i paratextos», en un acte en què també s’ha presentat el llibre Estudios en honor del profesor Rafael Alemany Ferrer.

    L’homenatge s’ha celebrat aquest dijous a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres i ha sigut inaugurat per la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, que ha estat acompanyada pel degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri, el director de la Seu d’Alacant de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Carles Cortés, el director del Departament de Filologia Catalana, Eduard Baile, i també la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó. La clausura ha sigut a càrrec del rector honorífic, Antonio Gil Olcina, al costat del president de la Diputació d’Alacant, Antonio Pérez.

    Durant la inauguració, Amparo Navarro ha destacat d’Alemany «la seua destacable i brillant activitat en els tres àmbits d’un professor universitari: la docència, la investigació i la gestió» amb «una trajectòria que ha significat una considerable i important participació en el creixement i desenvolupament de la nostra universitat, a la qual ha representat d’una forma excel·lent».

    En aquest sentit, ha destacat la seua «participació en la redacció del primer Estatut de la Universitat d’Alacant i en el Claustre per a triar el primer rector, el sempre recordat Ramón Martín Mateo, on, entre altres qüestions, va promoure la posada en marxa d’un servei tècnic de normalització lingüística per a impulsar la presència del valencià en la vida universitària», del qual va ser director.

    També, ha recordat, va promoure la creació del Departament de Filologia Catalana, del qual va ser el primer director i que va obtenir la primera càtedra d’aquesta especialitat de la Universitat d’Alacant.

    A més, ha subratllat «el seu compromís cívic i el bon coneixement de la realitat valenciana, que va poder aplicar quan el Govern de la Generalitat d’Eduardo Zaplana li va encomanar que participara en el disseny i la posada en marxa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a traure la llengua del debat polític i pacificar-hi la situació», per la qual cosa «va estar en la gestació i els inicis de l’AVL, de la qual ha sigut membre durant 15 anys».

    Per part seua, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri, ha destacat que el professor Alemany «ha entès molt bé el que significa tornar a les institucions el que les institucions han fet per nosaltres i la seua capacitat per a assumir responsabilitats». «Deia Lao-Tse que un viatge de mil milles comença amb un primer pas, i Rafael Alemany ha sigut l’encarregat de fer el primer pas en molts àmbits de responsabilitat», ha indicat.

    Pujar