elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La formació de preus en els mercats elèctrics a debat a la Seu Ciutat d’Alacant

La formació de preus en els mercats elèctrics a debat a la Seu Ciutat d’Alacant
  • L’Aula de la Ciència i la Tecnologia prepara una nova sessió impartida per la investigadora del Centre for Economic Policy Research Natalia Fabra

 

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40) organitza demà dimarts, 27 de setembre, a les 19 hores, una nova sessió en la qual abordarà un dels temes d’actualitat més candents: la formació dels preus en els mercats elèctrics. La investigadora del Centre for Economic Policy Research Natalia Fabra també integrant del Grup Assessor de la DG de Competència de la Comissió Europea (EAGCP) i del Consell Assessor en Afers Econòmics del Ministeri d’Economia i Transformació Digital, oferirà als assistents una visió sobre aquest tema des de l’economia i des de les matemàtiques, amb una intervenció en línia. L’acte serà presencial amb presentació de Miguel Ángel Goberna, catedràtic de Matemàtiques de la Universitat d’Alacant, que connectarà en línia amb la ponent i moderarà la intervenció. També es podrà seguir en línia.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.

 

Natalia Fabra

Catedràtica de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica a la Universitat Carlos III de Madrid. També és investigadora del Centre for Economic Policy Research i investigadora associada a la Tolosa School of Economics. Forma part de Grup Assessor de la DG de Competència de la Comissió Europea (EAGCP) i del Consell Assessor en Assumptes Econòmics del Ministeri d’Economia i Transformació Digital. Ha rebut dos premis com a Millor Economista Jove a Espanya (un concedit per la Fundació Banc Sabadell i l’altre per la Comunitat de Madrid). Actualment, és editora associada de les revistes Economic Journal i Journal of Industrial Economics. Va obtenir el doctorat el 2001 a l’European  University Institute (Florència) amb una tesi titulada «Poder de mercat en els mercats elèctrics», amb la supervisió de Massimo Motta. La investigació de Natalia Fabra se centra en el camp de l’organització industrial, principalment en qüestions relacionades amb la regulació i les polítiques de competència, amb èmfasi en l’economia de l’energia i el medi ambient. Els seus treballs de recerca s’han publicat en revistes amb alt índex d’impacte en el camp de la investigació, com l’American Economic Review, Management Science, el Rand Journal of Economics, l’Economic  Journal, The Journal of Industrial Economics o la International Journal of Industrial Organization, entre altres. Natalia Fabra ha rebut fons de l’European  Research Council (ERC Consolidator) per a consolidar un grup d’investigació capdavanter en l’àrea d’economia de l’energia i del medi ambient durant el període 2018-2023. Natalia ha realitzat estades en diverses universitats i centres d’investigació, entre els quals UCEI en Berkeley, Nuffield College a Oxford, l’Escola d’Economia de la Universitat de Tolosa i la Universitat de Northwestern. En l’actualitat, Natalia és consellera independent d’ENAGAS, i presidenta de la European  Association for Research in Industrial Economics (EARIE).

Miguel Ángel Goberna

Va ser professor titular i catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa a la UA, des de 1983 fins que va ser nomenat professor emèrit el 2020. És actualment segon investigador principal d’un projecte d’excel·lència finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a més de partner investigator d’un altre finançat per l’Australian  Research Council, tots dos relacionats amb l’optimització. Goberna és autor de més de 120 treballs de recerca sobre optimització i temes afins. En molts d’aquests treballs s’estudien problemes d’optimització amb dades subjectes a incertesa des de diferents perspectives: optimització robusta, anàlisi d’estabilitat i anàlisi de sensibilitat (la subdisciplina que fonamenta la formació de preus). Està actualment en fase de producció un número especial de la revista de Springer Set-Valued and Variational Analysis en ocasió del seu setanta aniversari. Ha publicat dues monografies amb Springer i una altra amb J. Wiley sobre els temes esmentats més amunt, i llibres de text sobre optimització i altres temes amb la Springer, amb MacGraw-Hill, amb Ariel, etc. En la seua faceta divulgativa, ha publicat articles sobre història de les matemàtiques, educació i investigació en periòdics, revistes i plataformes locals (Información d’Alacant), nacionals (El País) i internacionals (la colombiana Lecturas Matemáticas), així com una biografia de Jordi Joan en l’arxiu MacTutor History of Mathematics Archive. En el seu pròxim llibre Matemáticas de las decisiones políticas … y viceversa (amb Francisco Aragón, Catarata-UA) es proposa una nova fórmula per al preu del MWh  que combina costos marginals amb costos reals.

Pujar