elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El catedràtic de la UA Francis Mojica, nou membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO)

El catedràtic de la UA Francis Mojica, nou membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO)
  • Per primera vegada un investigador de la Universitat d’Alacant és inclòs en aquesta comunitat de més de 1.900 científics de referència a nivell europeu i mundial

MÉS FOTOS
El catedràtic de la UA Francis Mojica, nou membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) - (foto 2)

 

El catedràtic de Microbiologia de la Universitat d’Alacant (UA) i «pare» de la tècnica CRISPR Francis M. Mojica ha sigut nomenat nou membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular –EMBO (European Molecular Biology Organization)–. EMBO ha anunciat avui els 67 nous membres, procedents de més d’una vintena de països, que s’uneixen a aquesta comunitat que reuneix a més de 1.900 dels millors investigadors d’Europa i de tot el món. Es tracta del primer investigador de la UA que passa a formar part d’aquesta prestigiosa entitat.

En paraules del nou membre de l’EMBO, Francis Mojica apunta que formar part d’aquesta organització tan important i prestigiosa és un motiu d’orgull. «Per a mi va ser una gran sorpresa saber que estava nominat a ser membre i molt més quan em van dir que m’hi havien seleccionat», apunta. «A partir d’ara m’uniré a aquesta organització que participa en la promoció de la ciència a nivell europeu», explica Mojica.

Mitjançant aquest honor vitalici, els nous membres associats de l’EMBO són reconeguts pels destacats èxits en les ciències de la vida. Entre els èxits del catedràtic de Microbiologia de la Universitat d’Alacant, cal destacar el descobriment d’un sistema d’immunitat adquirida conegut com CRISPR, que utilitzen els bacteris per a defensar-se de la infecció per virus. Aquest ha suposat un dels majors avanços en microbiologia, i quasi amb total certesa en biologia, de la història recent. El treball pioner de Mojica sobre CRISPR i la seua contribució fonamental al coneixement d’aquests components dels bacteris durant més de dues dècades, el qualifiquen com el promotor de la investigació CRISPR a nivell mundial.

Gràcies a les aportacions de Francis Mojica en aquest camp s’han desenvolupat eines de laboratori excepcionals, conegudes com a tecnologia CRISPR-Cas, que es poden emprar per a la manipulació genètica de qualsevol ésser viu, inclosos els éssers humans. Aquesta tecnologia ha simplificat enormement la investigació en biologia i medicina, per a estudiar, per exemple, processos genètics complexos com els implicats en el desenvolupament embrionari, carcinogènesis o trastorns neurodegeneratius.

Francis Mojica ha rebut, entre altres guardons, el Premi Jaume I a la Investigació Bàsica, Premi Fundació BBVA Davanteres del Coneixement, Premi Fundació Lilly d’Investigació Biomèdica Preclínica, i Premi Albany Medical Center Prize, considerat com el guardó més important en el camp de la investigació mèdica dels Estats Units, i ha sigut també candidat a el Premi Nobel de Medicina i Química.

Membres EMBO

«Els nous membres associats de l’EMBO són científics excepcionals, que duen a terme investigacions capdavanteres en una gran varietat de camps, que van des de la biologia cel·lular i el càncer fins al desenvolupament de vacunes i l’aprenentatge automàtic», afirma la directora de l’EMBO, Fiona Watt.

Els membres proporcionen orientació i suport a les activitats de l’EMBO, per exemple, avaluant les sol·licituds de finançament, formant part del Consell i els comitès d’aquesta Organització, o incorporant-se als consells editorials de les revistes de premsa d’EMBO. Amb la seua participació, els membres contribueixen a donar forma a la direcció de les ciències de la vida, a fomentar les carreres dels joves investigadors i a enfortir les comunitats d’investigació a Europa i el món.

L’EMBO donarà la benvinguda formal als nous membres en la reunió anual de membres que tindrà lloc a Heidelberg (Alemanya) entre el 26 i el 28 d’octubre del 2022.

 

Pujar