elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Àmplia participació de la Universitat d’Alacant a la Plaça del Llibre

Àmplia participació de la Universitat d’Alacant a la Plaça del Llibre
  • Els serveis de Llengües i de Publicacions, el Departament de Filologia Catalana i l’Aula de Còmic, presenten un ampli programa d’activitats, del divendres 16 al diumenge 18 de febrer a la plaça Sèneca

  • Entre les activitats proposades es presentarà un monogràfic dedicat al còmic i la literatura

MÉS FOTOS
Àmplia participació de la Universitat d’Alacant a la Plaça del Llibre - (foto 2)

La Universitat d’Alacant es bolca, un any més, amb la Plaça del Llibre, amb un ampli programa d’activitats dissenyat pels serveis de Llengües i de Publicacions, el Departament de Filologia Catalana i l’Aula del Còmic, del divendres 16 al diumenge 18 de febrer, a la plaça Sèneca d’Alacant. La Plaça del Llibre és el major aparador de la literatura en valencià, amb representació d’autors i editorials de tot l’àmbit lingüístic, dirigida a públic de totes les edats, autors, llibreters i editors. L’acte institucional d’inauguració de la Plaça del Llibre tindrà lloc el divendres 16 de febrer a les 17 hores i estarà oberta al públic en l’horari següent: divendres 16 i dissabte 17, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h / diumenge 18, d’11 a 14 h.

Concretament, el Servei de Llengües ha programat «Jocs de fusta gegants» (divendres 16 de febrer a les 17 h i dissabte 17 a les 11 h i a les 17 h); i el recital de poesia «Estellés a Alacant. Una lectura intergeneracional», al costat de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i La Cívica (divendres 16 a les 20 h). El Servei de Publicacions presentarà els llibres Casa meua, casa voastră. Català i romanés en contrast, de Vicent Beltran (dissabte 17 a les 11.30 h); i Despoblats moriscos valencians, d’Isaac Donoso (dissabte 17 a les 12 h). Per part seua, el Departament de Filologia Catalana organitza la presentació d’Ítaca. Revista de Filologia, a càrrec dels professors Eduard Baile i Joan Borja (divendres 16, 17.30 h). I l’Aula de Còmic UA presentarà «L’Aiguadolç. Revista de literatura, núm. 52: Còmic i literatura», un monogràfic sobre còmic i literatura (divendres 16 a les 18 h).

Monogràfic sobre Còmic i Literatura

La revista L’Aiguadolç, que edita l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) acaba de publicar el seu últim número, el 52, un extens i sòlid volum de 317 pàgines que conté un ampli dossier dedicat a la relació entre «Còmic i Literatura». El dossier ha sigut coordinat per Eduard Baile López, professor i director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i membre de l’Aula de Còmic de la UA, i s’emmarca en el projecte europeu Investigation on Comics and Graphic Novels in the Iberian Cultural Area (iCOn-MICs), gestionat a través del Centre de Recherches sur les Littératures et la Sociopoétique (CELIS) de la Université Clermont Auvergne (França). S’han reunit fins a quinze col·laboradors en dotze capítols per a donar forma a un monogràfic exhaustiu sobre el tema. El treball serà presentat pel coordinador, Eduard Baile López, el pròxim divendres 16 de febrer a les 18 h a la plaça Sèneca de la ciutat d’Alacant, dins del marc de la Plaça del Llibre d’Alacant.

El monogràfic planteja que el còmic és un mitjà ple de tangencialitats amb la literatura, ja que, malgrat usar tècniques pròpies, també comparteix les que caracteritzen els gèneres literaris clàssics com el tractament dels personatges com a arquetips literaris o l’ús de tècniques narratives. A més, es fa un recorregut per la història del còmic valencià i en el món, amb antecedents imprescindibles com per exemple les revistes L’Esquella de la Torratxa, Lo Nunci, etc., i amb autors emblemàtics com per exemple Tomàs Padró, Apel·les Mestres, Joaquim Xaudaró i Miguel Navarrete. S’analitzen, d’altra banda, diverses adaptacions dels clàssics universals al còmic d’autors com per exemple Jules Verne, Emili Salgari, Walter Scott, Jack London, Robert Louis Stevenson, Daniel Defoe, Agatha Christie, Dylan Thomas, Philippe Claudel, J. R. Tolkien, Anaïs Nin i Anne Frank, entre d’altres, en alguns casos sota una perspectiva narrativa i, en d’altres, didàctica. Així mateix, es para l’atenció a editorials històriques com per exemple l’Editorial Bruguera i el corrent de la novel·la gràfica.

Els especialistes que han col·laborat en el monogràfic són investigadors procedents de la Universitat d’Alacant, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Universitat d’Alcalá de Henares i la Universitat Friburg-de-Brisgòvia, però també d’altres àmbits professionals o de centres educatius de secundària.

Pujar