elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Amparo Navarro fa balanç davant del Claustre Universitari del seu primer any al capdavant de la Universitat d’Alacant

Amparo Navarro fa balanç davant del Claustre Universitari del seu primer any al capdavant de la Universitat d’Alacant
  • La rectora destaca l’augment de recursos per a la investigació, l’aposta per la transformació digital i les excel·lents xifres d’estudiants que augmenten en postgrau i en títols propis

  • En línia amb la resta d’universitats, ha tornat a reclamar una millora del finançament que “ens permeta complir amb la llei”

MÉS FOTOS
Amparo Navarro fa balanç davant del Claustre Universitari del seu primer any al capdavant de la Universitat d’Alacant - (foto 2)
Amparo Navarro fa balanç davant del Claustre Universitari del seu primer any al capdavant de la Universitat d’Alacant - (foto 3)

Amparo Navarro ha presidit aquest dimarts el seu primer Claustre Universitari com a rectora de la Universitat d’Alacant. Una convocatòria en què la màxima responsable de la institució acadèmica ha exhibit múscul en el seu informe de gestió en el qual ha dibuixat una administració impecable d’ençà que va accedir al càrrec.

Navarro ha reivindicat la fortalesa de la Universitat d’Alacant en l'àmbit de la transferència de coneixement, «hem assolit la xifra de 4,3 milions d’euros en contractes, una xifra de la qual ens felicitem, ja que en moments de crisi, les petites i mitjanes empreses acostumen a prescindir de la innovació», i també ha destacat el nombre de patents, deu sol·licituds i cinc més en tràmit a Espanya, i dotze més d’internacionals. En aquest sentit, la rectora ha tret pit en el camp de la investigació on a més d’un augment del 18 % en la inversió en projectes d’investigació, ha experimentat un increment dels contractes, que han pujat un 40 % respecte de 2020, així com en el seu finançament, que ha crescut un 50 %. 

La rectora ha volgut posar èmfasi en els contractes predoctorals industrials, que es financen a mitges entre les empreses i l’administració i que «han remarcat el valor els doctorats amb una finalitat pràctica i útil per a les empreses».

Navarro també ha dedicat una reflexió a la transformació digital. D’una banda, ha apuntat les millores en infraestructures digitals que s’han dut a terme a la Universitat, «imprescindibles per a poder fer front a la demanda tecnològica de la nostra universitat com ha demostrat la pandèmia». En el camp de l’administració electrònica ha apuntat els onze nous procediments incorporats i la millora de divuit més. «Això és el futur», ha reblat, «si fa més d’un segle va ser la màquina d’escriure la que va revolucionar els formularis que ja no s’havien d’omplir a mà, ara és l’administració electrònica on s’haurà de fer tot.»

En aquest sentit, també s’ha referit a projectes en curs com són la Plataforma d'Aprenentatge Personalitzat o la sensorització del campus i el sistema de smart university. No obstant això, la rectora ha recalcat la vocació presencial de la UA i ha apostat per aprofitar els recursos tecnològics per a personalitzar la docència, «hem de fer un pas endavant en l’aprenentatge personalitzat i desterrar la idea que es poden fer classes del segle passat per videoconferència».

Entre altres punts que ha tractat l’informe de gestió, la rectora ha apuntat que, «a pesar de la pandèmia», la xifra d’estudiants matriculats en els diferents graus de la UA no s’ha vist afectat i ha apuntat que, de fet, ha pujat en el cas dels estudis de postgrau i en els títols propis, però ha reconegut que sí que ha disminuït en el cas de la Universitat Permanent.

Durant la intervenció, Amparo Navarro ha assegurat que treballa per a millorar l’estabilitat de la plantilla, un punt en què ha estat molt crítica amb la nova Llei d’universitats que exigeix que el professorat associat no sobrepasse el 20 %, «el problema és que cal una llei de despesa que ens permeta complir el que se’ns exigeix». Navarro ha tornat a dir que el seu objectiu és «el relleu generacional de les plantilles», però que «topem amb la taxa de reposició que no ens permet més que suplir les jubilacions i la manca de recursos». En aquest punt també ha explicat que «continuem esperant el Pla de Finançament de les Universitats Públiques Valencianes, que esperem que no es demore més enllà d’aquest any».

Navarro també s’ha felicitat per la recuperació de la mobilitat de l’alumnat, tant nacional i europea com internacional més enllà d’Europa i ha posat sobre la taula la importància dels idiomes. «És una cosa que sabem de fa anys i per això apostem fort per la internacionalització i com a complement, aquest any, l’estudiantat de la UA té l’opció de fer els cursos d'anglès de manera gratuïta, una mesura a la qual hem destinat 600.000 euros».

La rectora també ha reivindicat la bona salut de la Universitat d’Alacant en el camp de la qualitat, «on hem rebut nous segells de qualitat aquest any i hem acreditat diversos estudis», i en el reconeixement nacional i internacional, «la Universitat d’Alacant està present als principals rànquings del món i d’Espanya», i ha destacat estudis com els de Turisme, «que se situen en la posició 36 del món, fet que posa en relleu la relació i bona connexió de la universitat amb el seu entorn socioeconòmic».

Defensora Universitària

La reunió del Claustre Universitari també ha servit per a copsar la salut de la Universitat d’Alacant a través de l’informe de la Defensora Universitària. Cecilia Gómez ha explicat que el curs 2020-21 ha estat especial a causa de la pandèmia de la COVID-19, «ha sigut un curs complicat en què la comunitat universitària s’ha hagut d’adaptar a situacions canviants sobrevingudes» i ha conclòs que «tots els estaments han complit amb les seues funcions i s’han adaptat a aquesta situació tan difícil de manera satisfactòria».

Pel que fa a les dades, aquest curs s’han rebut 177 sol·licituds d’actuació, que s’han admès a tràmit. La major part, el 68 %, d’estudiants; el 18 % les va sol·licitar el personal docent i investigador, i el 4 % a instàncies del personal d’administració i serveis.

El motiu principal de les actuacions tenia a veure amb qüestions d’avaluació docent de l’organització de l’activitat docent. Les actuacions referides a l’administració entren a la terna de les majoritàries, i per la banda contrària, només el 7 % de les actuacions de la Defensora Universitària han tingut relació amb el comportament.

Pujar