elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA aconsegueix dues noves ajudes de la FECYT per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació

  • El projecte «Aula IA: Introduint la intel·ligència artificial en l’educació primària» rep la màxima puntuació de totes les propostes acceptades en aquesta convocatòria

  • UA Divulga, la UCC+I de la UA, obté per tercer any consecutiu suport per al seu pla anual d’activitats de divulgació

  • La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, finançarà més de 230 projectes de divulgació i comunicació

 

La Universitat d’Alacant (UA) ha aconseguit dues noves ajudes de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació. Segons la resolució definitiva de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2021, el projecte «Aula IA: Introduint la intel·ligència artificial en l’educació primària», promogut per l’Escola Politècnica Superior (EPS), obté la màxima puntuació, un 100, de les més de 230 propostes acceptades en aquesta convocatòria. A més, UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I), dependent del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, rebrà  per tercer any consecutiu suport per al seu pla anual d’activitats.

Projectes finançats

En la convocatòria de la FECYT, els projectes s’agrupen en cinc línies d’actuació. En la línia d’actuació 2, dedicada a «Educació i vocacions científiques», hi ha el projecte Aula IA, liderat per l’investigador David Tomás, membre de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica de la UA.

L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar materials didàctics per a la formació de l’alumnat i professorat de tercer cicle d’educació primària (edats entre els 10 i els 12 anys) en aspectes relacionats amb la intel·ligència artificial (IA), els seus fonaments tècnics, el seu impacte en la societat actual, així com les seues implicacions ètiques i morals. Aquest tipus de tecnologies és cada vegada més present en les nostres vides (per exemple, a través d’assistents virtuals a la llar com Alexa i Google Home), i és previsible que en un futur pròxim l’expansió de la IA implique una transformació dràstica en moltes de les ocupacions que ara coneixem i que afectarà especialment els infants d’avui dia.

Amb aquest acostament de la IA a les aules de primària es pretén promoure l’alfabetització cientificotecnològica entre escolars i professorat, i fomentar l’interès de l’alumnat des d’una edat primerenca pels estudis en l’àmbit CTIM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) a través de l’aplicació directa d’eines d’IA a activitats en el seu entorn més proper. Es busca, d’aquesta manera, afavorir la incorporació de l’alumnat tant als cicles superiors de formació reglada com a la seua vida professional futura, fent valdre la utilitat social i econòmica de la ciència i la tecnologia. La proposta es materialitzarà en el desenvolupament d’un conjunt de materials didàctics sobre diferents aspectes de la IA que estaran disponibles en línia per al seu lliure accés i aprofitament a través d’una web desenvolupada específicament en el projecte. Si bé el públic objectiu serà l’alumnat i el professorat de tercer cicle de primària, els continguts seran aptes per al públic en general.

La quarta línia d’actuació de la convocatòria de la FECYT dona suport a estructures en xarxa, creades, consolidades o en procés de desenvolupament per a la difusió, divulgació i informació cientificotecnològiques. Entre les 37 propostes concedides en la modalitat «4.1 Xarxa d’UCC+I» hi ha el pla anual de la UCC+I de la Universitat d’Alacant, que inclou el programa entorn de la nit Europea dels Investigadors i l’11F- Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, activitats com Vine a fer Pràctiques a la Universitat, El Pati de la Ciència, la Geogimcana i una ruta matemàtica pel campus en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la UA, col·leccions de vídeos sobre divulgació i ciència, així com difusió i comunicació de resultats d’investigació en col·laboració amb la Unitat de Comunicació de la UA, i l’Aula de Ciència i Tecnologia en col·laboració amb la Seu Universitària Ciutat d’Alacant.

Després de dos anys de limitacions imposades per la pandèmia, la UCC+I UA Divulga pretén normalitzar el seu programa anual d’actuacions amb activitats presencials que demostren la consolidació de la transferència de la ciència i la tecnologia a la societat en general, contribuir a desvetlar l’interès per la investigació que es desenvolupa a la UA, despertar vocacions entre els més joves i potenciar estratègies de comunicació digital.

La UCC+i de la UA, que depèn del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica liderat per María Jesús Pastor, s’ha consolidat com a projecte institucional que pretén reforçar entre el personal investigador la necessitat de divulgar els seus coneixements com a part de la responsabilitat social de la universitat. Amb intenció de continuïtat, però també amb el ferm desig d’avançar en la promoció de la cultura científica, el III Pla Anual d’UA Divulga manté accions que difonen i potencien els resultats de la investigació amb la finalitat d’acostar la universitat a la societat i millorar la percepció social de la ciència. En aquest sentit, UA Divulga vol apropar l’activitat cientificotècnica a la ciutadania com a motor de progrés i augmentar el nivell de coneixement, així com visibilitzar el paper de la dona en la ciència i la tecnologia fent conèixer les figures de dones científiques per a crear referents socials en la població i trencar estereotips.

FECYT

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, ha publicat la resolució definitiva de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2021. La FECYT finançarà amb 3.940.000 euros 231 projectes de divulgació i comunicació de la ciència. Aquests projectes els posaran en marxa a tot Espanya 126 organitzacions –empreses, universitats, fundacions i centres públics d’investigació, entre d’altres– amb l’objectiu d’acostar la investigació, la tecnologia i la innovació a la societat.

Pujar