elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alerten d'una falsa oferta de treball: oferixen diners a canvi de likes

Alerten d'una falsa oferta de treball: oferixen diners a canvi de likes
  • L'Institut Nacional de Ciberseguretat ha llançat diverses pautes per a actuar si intenten que caiguem en la trampa

Atenció a la nova estafa de la qual ha informat l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) i que està relacionada amb les ofertes d'ocupació

Es tracta d'una falsa oferta de treball en el qual oferixen diners canvie de likes.

Des de l'INCIBE assenyalen que un usuari de mitjana edat a través del telèfon 017 del servici ‘La teua Ajuda en Ciberseguretat’, per a consultar si estava sent víctima d'un frau a través d'una “suposada ocupació molt senzill i amb molta rendibilitat”.

“Ens va contar que feia uns dies hi havia va rebre un missatge a través de WhatsApp d'un número desconegut, presentant-se com un reclutador responsable de YouTube que estava seleccionant gent per a treballar”, expliquen des de l'INCIBE.

El treball era molt senzill i estava molt ben remunerat, simplement es tractava de donar “likes” a determinats vídeos dins de la plataforma. L'afectat va accedir i el van introduir en un grup de Telegram per a explicar-li tots els detalls del seu treball: “la seua tasca consistia a invertir una xicoteta quantitat de diners i amb això accedir a la seua primera tasca on havia de donar “likes” a diverses publicacions, una vegada realitzat, li ingressarien els diners invertits i la part corresponent als seus guanys”.

El treballador va observar que anava tot bé i va demanar més tasca al reclutador, que li va demanar una aportació major, que havia d'invertir més diners i fer alguna tasca extra. Alguna cosa que. Ja va estranyar a l'usuari i va començar a sospitar que allò era un frau.

Quines pautes he de seguir si caic en la trampa?

Este tipus de frau està sent molt habitual en les últimes setmanes. Estes falses ofertes d'ocupació solen arribar a través de WhatsApp, encara que també poden arribar a través de Telegram o en missatges privats de xarxes socials, com Instagram o Facebook. 

Per a poder minimitzar l'impacte del frau del qual havia sigut víctima, l'INCIBe oferix les següents pautes:

  • Reportar en WhatsApp a l'usuari que li va oferir la falsa oferta d'ocupació.
  • Reportar en Telegram a l'usuari des d'on li van donar les indicacions per a les tasques.
  • Contactar amb el banc per a explicar-los el succeït i que prenguen les mesures de seguretat convenients. Per exemple, cancel·lar la targeta de crèdit, en cas d'haver proporcionat la informació.
  • Recopilar totes les evidències possibles; converses, captures de pantalla, etc.
  • Presentar una denúncia davant les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
  • Acudir a la seua entitat bancària amb una còpia de la denúncia per a intentar recuperar els seus diners.
  • En cas de no aconseguir-ho, presentar una reclamació per a recuperar l'import a través del Banc  d'Espanya.

Practicar egosurfing, secundant-se en el recurs de Google Dorks, per a intentar localitzar informació personal que haguera proporcionat i que poguera estar utilitzant-se sense el seu consentiment. En cas de localitzar alguna publicació:

  • Exercir el dret a l'oblit en el cercador en la qual l'havia localitzada.
  • Contactar amb la plataforma o lloc web on havia detectat la publicació, per a sol·licitar la seua eliminació.
  • Exercir els drets ARSOPOL sol·licitant la retirada de la informació en el lloc web: https://www.aepd.es/es/derechos-y-deberes/conoce-tus-derechos.
  • En cas necessari, denunciar davant l'Agència  Espanyola de Protecció de Dades.

 

Pujar