elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els regidors de Turisme i Cultura visiten les excavacions arqueològiques del Cabeçó de Mariola

Els regidors de Turisme i Cultura visiten les excavacions arqueològiques del Cabeçó de Mariola

    Lorena Zamorano, regidora de Turisme i Patrimoni, i Raül Llopis regidor de Cultura, han visitat les excavacions del jaciment arqueològic del Cabeçó de Mariola (Alfafara-Bocairent), que torna a ser aquest estiu l'objectiu de noves excavacions i investigacions a càrrec de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d'Alacant i el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d'Alcoi.
    Els treballs en curs són continuació dels que es van iniciar el 2013, en què col·labora un grup d'uns vint estudiants i arqueòlegs dirigits per Ignasi Grau i Josep Maria Segura. L'actuació arqueològica ha estat autoritzada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni (Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport), que designa al Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d'Alcoi el dipòsit i la custòdia de les troballes arqueològiques. Les actuacions es van iniciar el passat 8 de juny i finalitzaran la pròxima setmana.

    UNA POBLACIÓ SÒLIDAMENT FORTIFICADA

    Els resultats d'aquesta campanya han permés assolir alguns dels objectius proposats, com la delimitació i avaluació del sector meridional del jaciment, o l'anàlisi de les formes de construir les cases i els aixovars domèstics que contenien. Una de les coses més importants descobertes és el grau de riquesa que albergaven les cases. Junt amb les ceràmiques vingudes d'altres indrets de la Mediterrània, ja trobades a campanyes anteriors, s'han trobat elements de la vestimenta de personatges d'alt estatus com adornaments, agulles decorades per prendre la roba o un esperó de cavaller. «Algunes peces de gran vàlua passaran a formar part de la col·lecció permanent del Museu d'Alcoi», indica el regidor de Cultura Raül Llopis, «com recentment ho ha fet una singular àmfora itàlica amb el nom ibèric del posseïdor».

    Però si hi ha alguna cosa a destacar en les feines d'enguany, és el front de muralla construït per defensar el sector del nord. És un imponent frontal fortificat que hui està emmascarat en un marge que sembla un antic bancal. Aquesta fortificació no va servir de res i finalment el poblat va ser atacat i destruït en el marc de les guerres entre faccions romanes de la dècada del 70 abans de Crist, on els aliats ibèrics s'hi van veure involucrats.

    UN NOU OBJECTIU: DONAR A CONÉIXER I CREAR RECURSOS PER AL TURISME CULTURAL

    La feina ha estat molt profitosa, però l'equip científic no vol quedar en la recerca especialitzada. També vol fer el pas de crear recursos per donar a conéixer aquest espectacular patrimoni a la gent interessada dels pobles i els visitants de Mariola. D'aquesta manera han rebut la visita dels veïns d'Alfafara, en una excursió guiada organitzada per l'Ajuntament d'aquesta població, al capdavant de la qual s'hi situaven la seua alcaldessa Raquel Vicedo i la regidora Luz Beneito.

    En aquest mateix sentit de posada en valor s'ha manifestat la regidora de Turisme d'Alcoi, que ha pogut conéixer de primera mà l'enorme potencial per a emprendre iniciatives de posada en valor del patrimoni arqueològic excepcional de Mariola. "És el patrimoni cultural i natural de Mariola una de les fortaleses que cal promocionar amb una finalitat de turisme cultural de qualitat", en opinió de Zamorano.

    UN PROJECTE COL·LECTIU DE REVALORACIÓ DEL PATRIMONI

    Aquest projecte va prenent volada amb les institucions implicades. Dirigit per la Universitat d'Alacant i el Museu d'Alcoi, han participat graduats i estudiants de la UA i d'altres centres com la Universitat Complutense (Madrid), la de Toulouse (França) o King's Colleges (Londres), a més de la participació d'investigadors del CSIC.

    La direcció i el personal del Parc Natural de la Serra de Mariola han col·laborat decisivament amb les gestions dels permisos i amb la participació directa en les feines de camp per part del personal de la brigada de manteniment.

    Una vegada recuperat el patrimoni d'aquest important jaciment arqueològic, cal sumar esforços per a la seua revaloració, segons indiquen els directors. És aquesta una iniciativa que encaixa perfectament al caràcter col·lectiu de l'Associació Serra Mariola i la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, puix que involucra als municipis d'Alfafara i Bocairent, al d'Alcoi, que alberga al seu museu les restes, i de forma indirecta altres poblacions veïnes que poden gaudir d'aquest singular espai patrimonial.

    Pujar